Birul care a creat haos: Contribuabilii nu stiu cat trebuie sa plateasca si acuza Guvernul de lipsa de viziune

Marti, 06 Mai 2014, ora 07:31
5234 citiri
Birul care a creat haos: Contribuabilii nu stiu cat trebuie sa plateasca si acuza Guvernul de lipsa de viziune

Unele companii din Romania se afla in impas, din cauza impozitului pe constructii speciale, care trebuie achitat partial pana pe 26 mai. Totusi, proiectul care legifereaza acest bir este inca blocat in Parlament, din cauza vacantei senatorilor, iar normele metodologice nu au fost inca publicate de catre Ministerul Finantelor.

Impozitul a creat un hatis birocratic: exista controverse in ceea ce priveste activele care sunt taxate, avand in vedere ca ele nu sunt definite in mod clar. In plus, nici macar sumele care trebuie platite nu sunt cunoscute cu exactitate de catre intreprinderi. Pe de alta parte, contribuabilii pot fi sanctionati.

Companiile care datoreaza acest bir "aveau obligatia sa depuna formularul 010, adica 'Declaratia de menitiuni', de modificare a vectorului fiscal, pana pe 30 ianuarie 2014. Daca este depus dupa aceasta data, atunci primeau o amenda de aproximativ 500 de lei", a declarat George Niculescu, consultant taxe, pentru Ziare.com.

"Nu este nici prima si sunt convins ca nu va fi nici ultima data cand suntem intr-o astfel de situatie. Totusi, sper ca in viitor sa nu se mai intample asa ceva. Poate un prim pas il reprezinta tocmai numirea unui ministru tanar, care sa isi doreasca ceva mai mult de la viitor si sa nu vrea totul in prezent", a completat acesta.

El a subliniat faptul ca exista posibilitatea ca intreprinderile sa plateasca mai multi bani decat este nevoie, in lipsa reglementarilor.

"In acest caz, contribuabilii vor avea posibilitatea depunerii unei declaratii rectificative pentru a corecta suma declarata. In ceea ce priveste banii platiti in plus, acestia vor fi compensati cu eventuale sume datorate la noul termen de plata sau cu alte contributii. Experienta ne arata ca o eventuala rambursare a banilor este putin probabila, dar nu imposibila", a punctat George Niculescu.

Pe de alta parte, avocatul Adrian Cuculis a ridicat o alta problema: este posibil sa apara probleme de ordin juridic.

"Ar fi bine sa fie platite aceste impozite, prin alimentarea conturilor ANAF, dupa formula pusa la dispozitie de lege, fara norma de aplicare, altfel risca o plata a accesoriilor si penalitatilor, in esenta o anomalie ce va genera litigii", a avertizat Adrian Cuculis, pentru Ziare.com.

Analistul Mircea Cosea a aratat ca prin nepublicarea normelor metodologice, Guvernul sa lasat loc de interpretari si a creat confuzie.

"Nu se stie exact la ce fel de active se aplica impozitul. De exemplu, nu este clar ce inseamna 'stalp de inalta tensiune' sau oricare alta constructie speciala din lista publicata. Trebuie date niste lamuriri", a precizat acesta, pentru Ziare.com.

Situatie atipica, creata de impozitul pe constructii speciale

Impozitul a intrat in vigoare la inceputul anului, dar reglementarile lipsesc

Desi birul si-a produs efectele incepand cu 1 ianuarie, ordonanta de urgenta care instituie acest impozit este in Parlament si nu are cum sa fie dezbatuta si aprobata, avand in vedere ca alesii nu mai au program in plen, ci doar in teritoriu, pana dupa alegerile europarlamentare.

Mai exact, ei se intorc la munca pe 26 mai, data la care firmele trebuie sa achite deja prima transa din acest bir.

Pe de alta parte, ramane de vazut daca varianta finala a actului normativ va include si sugestiile consultantilor fiscali sau ale oamenilor de afaceri. In plus, normele metodologice nu sunt inca finalizate.

Totusi, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a sustinut recent, referitor la impozitul pe constructii speciale, ca "intreprinderile stiu cat au de platit".

Guvernul da dovada de lipsa de viziune

Taxa pe constructii speciale este un exemplu tipic de lipsa de viziune si strategie, a aratat Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services la EY Romania.

"E o obligatie fiscala introdusa peste noapte, fara o analiza serioasa care sa o faca usor de inteles si de aplicat. Exista informatii ca se lucreaza totusi la un proiect de norme metodologice de aplicare, speram sa fie cat mai bine facute si sa mai clarifice un pic din incertitudini", a spus Gabriel Sincu, pentru Ziare.com.

Totusi, el mentioneaza ca banii platiti de companii nu vor fi pierduti, insa vor fi blocati pentru o perioada la bugetul de stat, in loc sa fie folositi la finantarea activitatii economice a contribuabilului.

"Lipsa de strategie despre care aminteam anterior, care face posibile astfel de situatii, lucreaza impotriva intereselor economiei nationale, punand investitorii in situatii de incertitudine care ii vor face sa se gandeasca de doua ori inainte de a mai investi in Romania", a adaugat specialistul.

Alin Chitu, Tax Partner la Tuca Zbarcea & Asociatii Tax, avertizeaza ca lipsa unor reglementari specifice in acest sens reprezinta inca un motiv pentru care investitorii acuza mediul economic romanesc de impredictibilitate.

"Este o situatie foarte neplacuta pentru contribuabili. Prin diverse cai de comunicare specifice transperentei decizionale, marii contribuabili afectati de aceasta masura au incercat sa transmita pozitii prin care sa convinga guvernantii ca impactul real este mult mai mare decat cel mentionat in nota de fundamentare.

Astfel, asteptarile erau ca atat baza de aplicare sa fie reanalizata (ma refer la valoarea contabila neta si nu bruta, precum si la tipurile de active afectate), inclusiv cota in sine, in sensul diminuarii sale, pentru a aduce aceasta sarcina fiscala in zona de suportabilitate fiscala", a spus Alin Chitu, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, el mentioneaza ca exista posibilitatea ca in viitor intreprinderile sa nu mai investeasca atat de mult in activele vizate de acest bir.

Companiile crediteaza statul

Companiiile care platesc acest bir crediteaza gratuit statul, in absenta acestor reglementari, a comentat analistul Mircea Cosea. "Este o suma de bani pe care intreprinderile o vor varsa statului, fara nicio garantie", a precizat acesta.

Totusi, este nevoie de impozitul pe constructii speciale, insa guvernantii ar fi trebuit sa lucreze mult mai mult la el.

"Acest bir, intr-o anumita forma, ar trebui sa fie perceput, pentru ca exista active detinute de intreprinderi care nu sunt incluse in baza de impozitare, din anumite motive. Totusi, el trebuie sa fie gandit mai bine, avand in vedere ca cere o documentare exhausiva, care, in unele cazuri, este imposibil de realizat. Deocamdata, nimeni nu a inventariat cu exactitate aceste active", a subliniat analistul.

Mai mult, ele trebuie avizate de firme, pentru ca trebuie sa reflecte realitatea din teren, nu cea birocratica, ca sa se evite situatiile in care companiile platesc pentru ceva care nu mai exista sau nu mai este al lor.

Mircea Cosea trage un ultim semnal de alarma: prin cresterea numarului de taxe si impozite si prin ingreunarea aplicarii lor, Romania pierde din competitivitate, iar guvernantii omit sa ia in calcul acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#efecte impozit constructii speciale, #impozit constructii speciala, #norme impozit constructii speciale, #norme taxa stalp , #finante