Avertisment despre noul Cod Fiscal: Nu vom mai putea plati salariile si pensiile

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 14:01
8554 citiri
Avertisment despre noul Cod Fiscal: Nu vom mai putea plati salariile si pensiile

Fostul ministru de Finante Gheorghe Ialomitianu a declarat, vineri, ca propunerea noului Cod Fiscal venita din partea Guvernului poate duce Romania in incapacitatea de a plati salariile si pensiile.

"Eu cred ca Victor Ponta e un Mos Craciun venit cu intarziere si in legatura cu promisiunile, si in legatura cu modul de aplicare, pentru ca economia are nevoie astazi de masuri pentru relansare, pentru a se crea locuri de munca. Victor Ponta a venit cu aceste modificari pentru a supravietui la guvernare, este un exercitiu de imagine", a spus fostul ministru, citat de Mediafax.

El sustine ca proiectul de Cod Fiscal nu e sustenabil, deoarece se bazeaza pe cresterea economica. Problema este ca Romania a avut crestere economica, dar veniturile au scazut ca procent din produsul intern brut, a avertizat Ialomitianu.

Fostul ministru a mai spus ca, daca masurile erau sustenabile, se aprobau prin ordonanta de urgenta si nu s-ar fi intocmit proiect de lege, care sa fie transmis la Parlament.

"Orice reducere de impozite si taxe reprezinta un lucru bun atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru oameni. Dar trebuie sustinut bugetar, pentru ca noi avem de platit pensii, salarii, avem de facut investitii. Ei ne spun, si Victor Ponta si ministrul de Finante ne spun, ca impactul bugetar ar fi la minus 36 de miliarde de lei, va dati seama ca numai fondul de pensii este aproape 50 de miliarde de lei? S-ar putea pensiile sa nu se poata plati.

Fondul de salarii este la vreo 46 de miliarde. De unde? Investitii ne-au promis de 36 de miliarde de lei. Va dati seama ca impactul acesta bugetar aduce Romania in imposibilitatea sa plateasca, pensii, salarii, sa se faca investitii", a explicat fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Dupa o avalansa de taxe si impozite, Romania se va transforma in paradis fiscal?

Deficit bugetar urias

In proiectul pentru noul Cod Fiscal, Guvernul arata ca acesta va avea un impact semnificativ asupra bugetului, avand in vedere ca va crea o gaura de 37 de miliarde de lei in patru ani, insa Guvernul estimeaza ca jumatate din suma va fi recuperata prin efectul pozitiv inregistrat in economie.

Neincasarile de 37 de miliarde de lei in perioada 2016-2019 ar reprezenta pierderi brute, in timp ce pierderile nete ar urma sa se ridice la 19 miliarde de lei.

Astfel, scaderea TVA de la 24 la 20 la suta, in anul 2016, va duce la un impact negativ brut de 11,5 miliarde de lei, din totalul de 16,4 miliarde de lei, asa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului de Cod Fiscal.

De asemenea, incasarile din accize vor scadea cu 2,8 miliarde de lei, dupa micsorarea anuntata a accizelor pentru carburanti, bere si bauturi alcoolice, dar si dupa eliminarea accizelor la bijuterii, cafea si blanuri. In plus, eliminarea asa-numitei taxa pe stalp - impozitul pe constructiile speciale - urmeaza sa produca o gaura in buget de un miliard de lei.

Masurile de relaxare fiscala ar urma insa sa duca la recuperarea unor venituri de 16,67 de miliarde de lei, potrivit estimarilor Guvernului, in perioada 2016-2018, dar si 1,53 de miliarde de lei din accize si un miliard de lei dupa eliminarea impozitului pe dividende.

Printre alte estimari ale Guvernului se numara o crestere economica de cel putin 3,9 la suta in fiecare dintre urmatorii trei ani, precum si crearea de 325.000 de locuri de munca in anul 2016.

In aceste conditii, masurile de relaxare fiscala ar putea duce la o inflatie negativa si o crestere de proportii a deficitului bugetar, avertizeaza specialistii ING Bank, intr-o analiza remisa Ziare.com. Ei sustin ca deficitul bugetar (diferenta dintre cheltuielile publice si venituri) va trece de 3% in 2016, crescand astfel de la 1,8%, cat este prognoza pentru acest an.

Relaxarea fiscala propusa prin noul Cod Fiscal va duce la un gol bugetar de 37 de miliarde de lei

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#noul Cod Fiscal salarii pensii, #salarii pensii Cod Fsical , #fiscal