Angajatorii scapa de plata contributiilor, dar vor fi obligati sa creasca salariile brute - proiect

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 12:00
7246 citiri
Angajatorii scapa de plata contributiilor, dar vor fi obligati sa creasca salariile brute - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul vrea sa modifice Codul Fiscal astfel incat toata povara fiscala va trece aproape in exclusivitate pe umerii angajatului.

In schimb, insa, angajatorii ar urma sa fie obligati sa majoreze salariile brute in asa fel incat angajatul sa nu resimta cresterea contributiilor de asigurari sociale si a celor de sanatate. Daca vor refuza, firmele vor fi amendate.

Masura va viza atat companiile de stat, cat si cele private, potrivit Profit.ro.

Astfel, in cazul salariatului, contributiile de asigurari sociale (CAS) vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar cele pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.

In acelasi timp, angajatorul va fi scutit de plata CAS si CASS in cazul conditiilor normale de munca si va achita doar contributiile la asigurari sociale pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%.

Afla mai multe detalii despre schimbarile propuse pentru contributii

Iar daca vor creste birurile pentru angajati, e posibil ca salariile nete sa scada. Guvernul vrea sa evite acest lucru si are de gand sa oblige companiile sa majoreze lefurile in asa fel incat cei ce lucreaza pentru ei sa nu resimta impactul modificarilor fiscale.

Mai exact, proiectul prevede ca "in scopul neutralizarii efectelor majorarii cotelor de contributie de asigurari sociale individuala si contributie de asigurari sociale de sanatate individuala, datorate de persoanele fizice, ca urmare a includerii contributiilor sociale obligatorii datorate de angajatori, se introduce urmatoarea masura tranzitorie:

1) In scopul asigurarii aceluiasi venit net pentru angajat, dar si a pastrarii nivelului costului total cu salariile pentru angajator, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, salariul de baza brut lunar aferente contractelor individuale de munca, raporturilor de serviciu, actelor de detasare sau a statutelor speciale prevazute de lege, aflate in derulare se modifica dupa cum urmeaza:

(a) pentru salariile de baza brute lunare mai mici sau egale cu 5 castiguri salariale medii brute pe economie, salariul brut lunar de baza se majoreaza cu 21%. Procentul de 21% reprezinta suma contributiilor angajatorului la fondul de asigurari sociale si fondul de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta;

(b) pentru salariile de baza brute lunare mai mari decat 5 castiguri salariale medii pe economie, salariul brut lunar de baza se majoreaza cu 2.815 lei. Suma de 2.815 lei este egala cu suma dintre contributiile angajatorului la fondul de asigurari sociale si fondul de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, calculate pentru echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, luand in calcul ca salariul mediu brut pentru 2016 este de 2.681 de lei".

Proiectul de modificare a Codului Fiscal arata ca daca firma nu respecta aceste prevederi, atunci va fi amendata cu dublul diferentelor constatate in minus de ANAF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#angajatori plata contributii cresc salarii, #angajatorii maresc salarii, #angajatorii cresc salarii , #contributii