Andreea Paul Vass: Ratele de impozitare ale companiilor, in scadere la nivel global

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:40
1763 citiri
Andreea Paul Vass: Ratele de impozitare ale companiilor, in scadere la nivel global

Reformele in domeniul impozitarii companiilor vor schimba peisajul economic global.

Diminuarea poverii fiscale a companiilor se datoreaza competitiei stranse la nivelul statelor pentru atragerea de investitii si colectarea de venituri la bugetele de stat, in conditiile unei mobilitati fara precedent a investitiilor la nivel international, arata studiul "Corporate tax set to decline globally", realizat de Oxford Analytica.

Reducerea poverii fiscale va fi insotita de politici mai dure privind evaziunea fiscala si paradisurile fiscale. In acelasi timp, decizia de investire a companiilor va fi mai mult influentata de infrastructura si de fundamentele economice din tara respectiva.

In randul tarilor OCDE, se mentin tendintele de diminuare a ratelor de impozitare ale companiilor. Acestea s-au redus in medie cu 40% intre 1988 si 2010. Tendintele sunt sustinute de cresterea comertului international de bunuri si servicii si de mobilitatea crescuta a capitalurilor. Cu toate acestea, dezbaterile privind nivelul optim de impozitare nu au atins un consens, la nivelul OCDE politicile de impozitare a companiilor fiind foarte diferite.

In timp ce Irlanda si Chile au redus semnificativ ratele de impozitare in ultimii 15 ani, SUA si Franta au pastrat ratele de impozitare relativ stabile.

Exista dovezi in sprijinul efectului benefic al ratelor de impozitare reduse a companiilor asupra cresterii economice in urmatoarele tari:

- Irlanda - este un model de crestere economica fundamentat pe impozite reduse. Rata impozitarii de 12,5% a atras investitii straine directe substantiale,

mai ales in sectoarele high-tech.

- Elvetia - reducerea ratei medii de impozitare pana la aproximativ 20% din

ultimii 15 ani a motivat numeroase companii sa isi delocalizeze activitatea in

aceasta tara.

Cu toate acestea, ratele mai reduse de impozitare nu reprezinta remediul universal. Politicii fiscale prietenoase cu mediul de afaceri trebuie sa i se alature investitiile in infrastructura si in capital uman. Beneficiile impozitarii reduse pot fi doar temporare, pana la devansarea lor de catre costurile in crestere cu forta de munca.

Reforme curente la nivel international in domeniul impozitarii companiilor se inregistreaza in urmatoarele zone:

- SUA - In anul 2009, Guvernul SUA s-a concentrat pe reducerea evaziunii fiscale realizata de companiile offshore. Administratia Obama a subliniat necesitatea reformarii Codului Fiscal, in directia simplificarii si identificarii

"fisurilor" care permit reducerea ratelor efective de impozitare mult sub pragul

de 35%. Presedintele si-a exprimat intentia de a reduce ratele de impozitare a

companiilor pentru a antrena competitivitatea.

- UE - Armonizarea fiscala in cazul companiilor se afla pe agenda UE. Aceasta este sustinuta de Franta si Germania, insa exista o rezistenta importanta din partea Irlandei si Slovaciei, care insista pe suveranitatea nationala in materie de impozitare.

- Marea Britanie - Guvernul si-a luat angajamentul sa stimuleze competitivitatea prin reformarea sistemului fiscal. Impozitarea companiilor va fi redusa de la 28% la 23% in anii urmatori, iar incepand din acest an fiscal va fi diminuata cu 2%.

- Japonia - Guvernul a anuntat in anul 2010 decizia de a reduce ratele de impozitare a companiilor cu 5 puncte procentuale pana la 35%, pentru a promova cresterea economica. Cu toate acestea, cheltuielile generate de cutremure si tsunami

pun in dificultate planurile Guvernului de reducere a impozitarii.

Andreea Paul (Vass)- consilier de stat al prim-ministrului

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#impozite companii, #impozire scadere, #Vass impozite , #finante