Amnistia fiscala pentru datoriile la CASS a fost adoptata azi. Ce se intampla cu cei care au platit deja

Marti, 14 Mai 2019, ora 16:50 27057 citiri
Foto: captura video Facebook/Guvernul Romaniei

Guvernul a adoptat, marti, ordonanta de urgenta prin care romanii care in perioada 2015-2017 au obtinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara vor fi scutiti de la plata obligatorie a contributiei la sanatate (CASS).

Premierul Viorica Dancila a anuntat la inceputul sedintei de guvern ca prin aceasta masura vor fi eliminate inechitati pentru aproximativ 600 de mii de romani.

"Acordam facilitatea persoanelor care au obtinut in perioada 2015-2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe tara sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie sa nu plateasca decat optional asigurari sociale de sanatate.

Practic, extindem facilitatea aplicata cu 1 ianuarie 2018 si prevazuta in Codul Fiscal pentru aceasta categorie de contribuabili anuland obligativitatea de plata a contributiei de asigurari de sanatate.

Vom elimina inechitati pentru aproximativ 600 de mii de romani, pentru ca, asa cum am mai spus, Guvernul este preocupat ca orice obligatie fiscala a contribuabilului sa fie proportionala cu veniturile obtinute", a subliniat Dancila.

Ce se intampla cu cei care au platit deja CASS

La finalul sedintei de guvern, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a fost intrebat ce se intampla cu persoanele care au obtinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara si care au platit deja CASS.

Astfel, ministrul a precizat ca acestia isi pot recupera banii daca depun o cerere, fie online, fie la ghiseele ANAF, prin care solicita inapoierea sumelor achitate.

Insa, spune Teodorovici, acestia pot opta si pentru ca banii sa ramana la stat si sa fie folositi pentru compensarea viitoarelor taxe pe care le vor avea de achitat.

"Aceste sume se pot recupera in baza unei solicitari depuse prin spatiul virtual sau printr-o cerere scrisa depusa la Fisc. Sumele se pot cere sau se poate opta sa ramana statului in compensare pentru contributiile viitoare", a spus Eugen Teodorovici.

In ordonanta nu scrie cum se recupereaza banii

Saptamana trecuta, premierul Viorica Dancila i-a cerut ministrului de Finante Eugen Teodorovici sa elaboreze un act normativ prin care persoanele care in perioada 2015-2017 au obtinut venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute sa fie scutite de plata contributiilor sociale.

"Stiu ca multi cetateni au primit de la ANAF decizii de impunere privind plata contributiilor sociale. Avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obtin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate decat optional, solicit Ministerului Finantelor Publice sa vina de urgenta cu o solutie care sa extinda aceasta facilitate si pentru perioada 2015-2017", a spus premierul.

Iar ministrul de Finante s-a conformat si in numai o zi a intocmit un proiect de ordonanta de urgenta pe care l-a pus in dezbatere publica.

Potrivit documentului, autoritatile vor anula CASS pentru persoanele fizice cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara, care au fost obtinute in perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017.

Insa, in proiectul de ordonanta de urgenta nu scrie si ce se intampla cu persoanele care in perioada 2015-2017 au obtinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara si au platit contributia la sanatate.

Consultantul fiscal Adrian Benta explicase pentru Ziare.com ca exista doua variante: ori Guvernul mai da o ordonanta de urgenta care sa prevada inapoierea banilor pentru acesti romani, ori, in cazul in care nu se va intampla acest lucru, acestia vor putea da statul in judecata pentru discriminare.

"Ar putea sa mai dea o alta ordonanta de urgenta de restituire a banilor. Sau romanii pot da statul in judecata. Nimeni nu este mai presus de lege, scrie intr-un articol din Constitutie. Exact cei care sunt constiinciosi sunt dezavantajati. Ceilalti nu au platit si primesc scutire.

Toti ar fi trebuit sa fie tratati in mod egal. Ca la taxa de inmatriculare. Celor care au platit li se restituie taxele, iar cei care nu au platit primesc scutire", a declarat Adrian Benta.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii