Amnistia fiscala marca Ponta, o discriminare neconstitutionala? - Interviu

Vineri, 15 Mai 2015, ora 07:41
8088 citiri
Amnistia fiscala marca Ponta, o discriminare neconstitutionala? - Interviu

Guvernul sustine un proiect de lege prin care vor fi sterse datoriile rezultate din neplata obligatiilor fiscale pana in iunie 2015, dar doar pentru unele categorii de contribuabili. Masura pare a fi gandita si luata pe genunchi, pentru ca este discriminatorie si poate reprezenta subiectul unor viitoare procese cu statul.

Amnistia ii vizeaza pe toti cei care sunt platiti pe drepturi de autor, dar si cei care isi desfasoara activitatea ca PFA-uri si profesii liberale, indiferent de venituri, dupa cum reiese din nota de fundamentare a proiectului, publicata de Ministerul Finantelor.

  • "Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi."

De aceasta scutire mai beneficiaza si firmele de transport international, care ofera diurne soferilor.

  • "Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii de munca temporara, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

Mai mult, amnistia se aplica si pentru cei care au de platit CASS pentru venituri mai mici de nivelul salariului minim, pentru a se rezolva situatiile aberante de genul impozitarii alocatiei copiilor care o primesc intr-un cont bancar.

  • "Se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi."

Proiectul a fost conceput in contextul in care Guvernul vrea ca activitatile independente desfasurate de profesiile libere sau in baza contractelor de drepturi de autor sa fie reclasificate in activitati dependente. Ce se urmareste cu acest lucru?

"Reclasificarea activitatilor independente in dependente va asigura un tratament fiscal nediscriminatoriu, aplicabil veniturilor obtinute din activitati desfasurate in mod independent", motiveaza initiatorii proiectului.

Premierul Victor Ponta a sumarizat efectele masurii, precizand ca va sterge cu buretele datoriile acestor contribuabili, iar de la 1 iunie 2015, ei vor beneficia de acelasi regim al contributiilor fiscale ca celelalte categorii.

Ponta promite amnistie fiscala pentru profesiile liberale: Facem un moment T0, se sterge tot pana la 1 iunie

Seful Guvernului sustine ca procesele ar fi lungi si ar costa mai mult decat recuperarea datoriei, insa amnistierea este o masura discriminatorie, astfel ca statul s-ar putea trezi cu alte actiuni in instanta pe cap.

Pentru a vedea care sunt efectele proiectului, Ziare.com a stat de vorba cu Dan Barascu, consultant fiscal la firma BDO Romania.

Guvernul pregateste o amnistie fiscala pentru anumite categorii. Masura poate fi considerata a fi discriminatorie?

Nu sunt jurist, dar nu cred ca este constitutional sa fie scutita doar o anumita categorie de persoane si sa nu-i scutesti pe toti. Nu se respecta principiul taxarii, nu exista nicio prevedere legala care sa spuna ca, in anumite conditii, pentru anumite categorii de contribuabili, Fiscul poate sa aplice o amnistie fiscala, iar pentru altii, nu. Fiscalitatea ar trebui sa respecte principiul neutralitatii, asigurand conditii egale, sarcina fiscala a fiecaruia trebuie sa fie, in mod rezonabil, aceeasi.

Mai mult, se va crea o alta problema. Aceasta masura de scutire poate deveni subiectul unor actiuni in instanta, pe care contribuabilii ce nu intra in sfera amnistiei le pot intenta Fiscului.

De exemplu, un contributor la CASS, pentru care baza de calcul este mai mare decat salariul minim brut pe tara, ar putea sa actioneze Fiscul in judecata, pe motiv ca aceasta decizie este discriminatore. In fond, este vorba de aceeasi contributie, numai ca marimea venitului este diferita.

In nota de fundamentare se mentioneaza ca procesele pe tema achitarii unor biruri de catre aceste categorii reprezinta unul dintre motivele pentru care se aplica aceasta amnistiere. Sunt chestiuni care se bat cap in cap. Pana la urma, ce urmareste Guvernul?

Dupa parerea mea, ceea ce incearca sa faca acum Guvernul e o tehnica binecunoscuta consultantilor, de a inchide anumite subiecte printr-un set de masuri care sa hraneasca o nevoie imediata a ANAF, anume aceea de a elimina anumite costuri cu judecata sau actiuni in instanta ale persoanele fizice, dar sa nu se gandeasca in perspectiva.

Ce alte probleme ati mai identificat la acest proiect?

Din punctul meu de vedere, exista mai multe probleme cu aceasta propunere legislativa. Una dintre ele e legata de faptul ca nu se precizeaza absolut nimic legat de ce se intampla cu companiile sau persoanele pentru care a fost incheiat un proces pe aceasta tema, castigat de ANAF, care au achitat sumele ce devin scutite acum.

Cred ca se pot prevala de aceasta scutire si pot solicita in instanta banii pe care deja i-au achitat, plus niste dobanzi, tocmai pentru ca legea nu contine prevederi in mod expres pentru situatiile in care procesul a fost castigat de ANAF.

Mai exista si alte situatii pentru care proiectul nu e clar?

Pe de alta parte, mi se pare ca se creeaza un cadru interesant si pentru alte situatii.

Dupa parerea mea, proiectul nu specifica in mod clar ce se intampla cu inspectiile deja incepute si care se vor finaliza dupa 1 iunie.

Fara indoiala, companiile aflate in aceste situatii sunt supuse unei incertitudini, pentru ca nu scrie daca se pot folosi de aceste prevederi ca sa scape de problema.

Pe de alta parte, in proiect se mentioneaza ca "activitatile independente desfasurate de profesiile libere sau in baza contractelor de drepturi de autor vor putea fi reclasificate in activitati dependente". Totusi, Patronatul Serviciilor Private din Romania (PSPR) avertizeaza ca acest lucru "desfiinteaza in fapt sensul profesiilor liberale si drepturilor de autor si rolul lor intr-o economie bazata pe competenta si profesionalism". Cum vedeti aceste modificari?

Cred ca legea, in substanta ei, va avea multe critici din partea avocatilor, mai ales din perspectiva neconstitutionalitatii. Legea se refera la toate situatiile de reincadrare, adica inclusiv la profesiile liberale si la drepturi de autor, in conditile in care Codul Fiscal, in forma actuala, arata contrariul, anume ca ele nu se incadreaza in povestea asta, in criteriile de dependenta.

Daca intentia Guvernului este sa creeze un set de reguli mult mai stricte si aproape imposibil de respectat, cred ca vor disparea foarte multe dintre aceste moduri de a face business.

Avand in vedere neclaritatile, ce pot face cei care se afla in aceste situatii?

Oamenii nemultumiti pot face contestatii in instanta. Sa luam cazul jurnalistilor. Atata timp cat exista o recunoastere legala a unui drept de proprietate intelectuala, persoana fizica are dreptul sa-l vanda, iar statul nu poate sa interzica persoanei respective sa vinda drepturile de autor oricui vrea.

Este vorba de liberul albitru, de libertatea oricarui individ de a alege cum sa isi valorifice activitatea sa, atata timp cat respecta cadrul legal. Statul nu poate impune ziaristilor sa vanda un drept de autor catre un singur ziar, pentru a respecta o regula de independenta, intrucat incalca dreptul fundamental al individului de a alege modalitatea de a-si asigura traiul.

Statul nu are cum sa spuna ca esti independent doar daca vinzi drepturile de autor catre 5 ziare si in niciun caz nu poate spune ca pixul ori laptopul ziaristului reprezinta baza materiala pentru prestatia respectiva (eventual daca ar fi stapan pe creierul sau ar avea dreptul asta).

Nu ai cum sa fii un ziarist universal. E o meserie care se aloca unei anumite zone.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#amnistie fiscala profesii liberale, #Guvern amnistie fiscala, #cui se aplica amnistia fiscala, #stergere datorii , #fiscal