A gresit Klaus Iohannis in privinta Codului Fiscal?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 21 Iulie 2015, ora 06:36
7379 citiri
A gresit Klaus Iohannis in privinta Codului Fiscal?
Foto: Arhiva Ziare.com

Refuzul presedintelui de a promulga Codul Fiscal a provocat o autentica furtuna politica, in care au fost lansate acuzatii grele.

In motivarea deciziei sale, presedintele invoca o serie de argumente: "In materie fiscala, legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ.

In acest sens, in elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate. Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni".

In replica, Victor Ponta il acuza pe presedinte ca ar fi servit interese din afara Romaniei - "Ori e un gen de joc de blocaj politic (...) de foarte joasa factura (...), ori este vorba de interese externe Romaniei, domnul Iohannis nu a avut ce sa faca decat sa le puna in aplicare. (...) Poate ca nu se doreste ca Romania sa fie puternica economic, se doreste sa fim asa... o colonie care cumpara bunuri produse de altii. Dar eu cred ca datoria si a mea ca prim ministru si a presedintelui Romaniei este sa aparam Romania si nu sa ii aparam pe altii care pierd bani sau bussines-uri pentru ca Romania se intareste".

Vocea economistilor s-a auzit insa mai putin in aceste zile, iar Ziare.com a incercat sa afle cum vad ei situatia Codului Fiscal.

In viziunea prof. Mircea Cosea, noul Cod Fiscal (CF) este bun si are o viziune moderna asupra politicii fiscale, dar presedintele a procedat corect avand in vedere problemele de sustenabilitate pe care le ridica aplicarea acestei reglementari:

"Prima este politica pe care Guvernul o duce de la punerea CF in discutia Parlamentului si anume aparitia unei lungi liste de cadouri electorale, de la dublarea alocatiei pentru copii, la drepturile pentru cele 48 de VIP-uri. Aceste masuri au un efect negativ asupra bugetului, despre care nu stim daca a fost sau nu prevazut la elaborarea CF.

In al doilea rand, au aparut mult mai importante riscuri externe. Riscul sistemului euro si al Greciei, care va avea efecte asupra economiei noastre, riscul Ucraina, riscul R. Moldova. In aceste conditii, in opinia mea, avem nevoie de o foarte mare prudenta si este binevenita rediscutarea CF fara a pune in discutie utilitatea lui, ci eventual necesitatea intarzierii aplicarii reducerii TVA".

Dar, apreciaza prof. Cosea, ambele parti au comis erori in abordarea problemei: "Guvernul trebuia sa vina cu argumente care sa arate ca are venituri care sa acopere si cadourile, si eventualele riscuri, ca are o discutie inchegata cu UE. Iar dl presedinte nu ar fi trebuit sa trimita un consilier, de altfel un baiat foarte bine pregatit, sa ne tina o lectie de manual despre impozitare, ci sa vina cu o analiza pe cifre asupra pericolelor pe care echipa sa le-a detectat in aplicarea Codului".

Si, din pacate, apreciaza prof. Cosea, problema CF s-a transformat intr-una politicianista, in loc sa fie o discutie care pleaca de la aritmetica bugetara si in care sa ne lamurim cine are dreptate: "Ar trebui sa se renunte la declaratiile gresite. De exemplu, nu exista nicio dovada ca Iohannis sau Opozitia nu vor sa reduca taxele, sa le dea romanilor o viata mai buna, dupa cum sustine PSD. Problema nu e asta, ci daca se poate realiza acest lucru in actualele conditii".

Si analistul economic Constantin Rudnitchi atrage atentia asupra riscurilor pe care le poate implica aplicarea Codului Fiscal in aceste conditii: "E clar ca in prima faza aplicarea noului CF va duce la cresterea deficitului bugetar. Ministerul Finantelor a estimat neincasarile bugetare la 15 miliarde de lei in primul an. Ministrul Finantelor a vorbit chiar in Parlament despre faptul ca deficitul va ajunge la 3% din PIB.

Cresterea de deficit peste 3% inseamna o deviere a Romaniei din programele europene, din pactul fiscal, ceea ce ar putea atrage o procedura de deficit excesiv din partea CE cu posibilitatea aplicarii unor amenzi. Totodata cresterea deficitului poate atrage iesirea Romaniei din acordul cu FMI si CE, ceea ce ar duce la pierderea cofinantarii europene cu numai 10%.

In plus, diferenta dintre un deficit de 1% si unul de 3% reprezinta cam 2 miliarde de euro care trebuie atrasi din imprumuturi si o crestere a datoriei publice. Datoria publica pare intr-o zona rezonabila lejera, 40-44% din PIB, dar se pune problema serviciului datoriei, a gasirii de bani pe piata pentru plata ei si a deficitului. Daca depasim deficitul, e posibil sa avem o degradare de rating si imprumuturile sa fie mai scumpe".

Avand in vedere aceste riscuri, Constantin Rudnitchi pledeaza pentru o aplicare etapizata a prevederilor CF: "Am vazut chiar o opinie care vorbeste de aplicarea reducerii TVA in functie de nivelul de colectare a banilor publici la buget. Se pot face niste paliere: la un nivel de colectare bugetara se face o reducere a TVA.

Sigur ca e foarte populara scaderea fiscalitatii, unele rezultate ale ANAF sunt bune, dar ca sa poti face reduceri de taxe trebuie sa fii sigur ca aceste incasari nu sunt conjuncturale. Trebuie sa vezi pe cel putin un an ca nivelul incasarilor bugetare s-a stabilizat. Sunt ingrijoratoare si programele de cheltuieli sociale pe care Guvernul vrea sa le faca. O reducere de taxe care vine cu o crestere de cheltuieli poate sa duca bugetul intr-o situatie complicata".

Expertul financiar Lucian Isar atrage atentia ca: "reducerea fiscalitatii nu poate fi facuta fara alte masuri. Daca nu asiguri macrosustenabilitatea unei economii, poti sa te trezesti in situatia din 2008, cu deficite excesive, cu bani aruncati pe fereastra, cu nevoia de masuri dure pentru a reveni pe o anumita traiectorie stabila".

Daca anumite conditii ar fi indeplinite, spune Lucian Isar, cota de 19% pentru TVA s-ar putea dovedi chiar mare:

"19% este sustenabil in masura in care guvernul actual sau viitor, indiferent de culoarea politica, va intelege ca are de luat masurile care sa compenseze aceasta reducere. Adica: debirocratizare, stimularea conformarii voluntare si a economiei, reducerea evaziunii.

Trebuie sa-i stimulezi pe cei care se asigura ca taxele sunt platite. Daca mentinem la ANAF salarii de 2.000 de lei pentru cei care trebuie sa fugareasca evazionisti de 200 de milioane de euro, nu cred ca suntem inarmati cu instrumentele potrivite. Daca reducerile pierderilor la companiile de stat vor continua, daca vom reduce capusarea pe segmentul sectorului de stat, daca intrarile de fonduri europene vor creste, TVA de 19% e chiar mult.

Romania e o tara bogata, dar statul roman e capturat, capusat, pierde bani prin toate orificiile, prin toate companiile de stat, prin toate proiectele, prin toate antrenarile de bani de la buget".

Nemultumit de refuzul presedintelui de a promulga Codul Fiscal este analistul economic Moise Guran care apreciaza, intr-un articol de pe blogul sau, ca CF nu pune Romania in situatia Greciei: "experienta Greciei nu are legatura cu scaderile de taxe, ci cu cresterile de cheltuieli bugetare. E un sofism simplu, dar nu! chiar daca aritmetic rezultatul e acelasi, economia NU este aritmetica! In Romania ne chinuim de 25 de ani sa scadem taxele, dar chiar daca DA, o astfel de scadere restrange posibilitatile cresterii unor salarii, fie ele de demnitari, fie doar de bugetari, Codul Fiscal NU pune Romania in situatia Greciei".

Totodata, apreciaza Moise Guran "pozitia lui Iohannis este curata nebunie politica! Un presedinte care, la opt luni de la alegeri, respinge principalul punct din programul cu care a castigat alegerile fie nu intelege ce face, fie este constrans sa faca asta (nu stiu de cine sau de ce, dar presedintele tarii nu poate avea constrangeri personale), fie a fost pacalit sa faca asta. Omul se sinucide politic, indiferent cat e de popular acum, indiferent cat de penal e Ponta. Nu uitati ca eu insumi l-am sustinut pe Iohannis, dar trebuie sa fii ori fanatic ori interesat ca sa sustii ca e o prostie Codul Fiscal".

Ziare.com te invita la dezbatere: A gresit Klaus Iohannis trimitand spre reexaminare Codul fiscal? A fost o decizie argumentata politic sau economic? Cum ar trebui sa voteze Parlamentul la reexaminarea legii? Ne putem permite reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#reexaminare cod fiscal, #reducere TVA, #Iohannis Ponta Cod fiscal , #fiscal