Românii care ar putea plăti impozit mai mic pe proprietăți. Proiectul a fost depus în Parlament

Joi, 05 Octombrie 2023, ora 16:37
9498 citiri
Românii care ar putea plăti impozit mai mic pe proprietăți. Proiectul a fost depus în Parlament
Reducerea va fi decisă de Consiliile locale FOTO ziare.com

O propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, depusă la Parlament, prevede reducerea impozitului pe clădiri şi teren pentru persoanele care donează sânge.

Potrivit proiectului, depus la Senat, ca primă cameră sesizată, măsura vizează persoanele care donează sânge de cel puţin trei ori în cursul unui an calendaristic.

Proiectul a fost inițiat de deputați de la mai multe partide: Alfred Simonis - PSD, Florin Roman, Gabriel Andronache, Nelu Tătaru - PNL; Csoma Botond - UDMR, Silviu Vexler - FCER (minorităţi). Proiectul a fost depus la Senat, ca primă Cameră sesizată.

”Donarea de sânge se realizează atât în cadrul centrelor de transfuzie sanguină judeţene şi al municipiului Bucureşti, cât şi în cadrul unităţilor mobile aparţinând centrelor de recoltare de sânge, dotate corespunzător, care se deplasează în vederea recoltării de sânge de la potenţialii donatori”, se arată în proiect, potrivit Digi24.

Reducerea se va putea cumula cu bonificaţia de 10% stabilită prin hotărârea consiliului local, acordată pentru plata cu anticipaţie a impozitului pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv. Inițiatorii proiectului subliniază că această reducere se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat.

”Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile art. 16 din legea nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea, utilizării lor terapeutice, republicată. Normele privind admisibilitatea donatorilor de sânge şi de componente sanguine umane, stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, se aplică în mod corespunzător. Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. (2) din Codul Fiscal şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat”, se mai arată în proiect. Documentul precizează că reducerea se poate acorda și celor care dețin terenuri.

Potrivit proiectului, reducerea de plata impozitului taxei ar urma să se aplice începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.

Procentul reducerii, precum şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge se stipulează în cuprinsul hotărârii de consiliu local care instituie reducerea impozitului acordată în baza prezentei legi, se mai arată în document.

Inițiatorii subliniază că nivelul donării de sânge este cel puţin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#impozit proprietati, #Romania, #donare de sange, #proiect de lege , #stiri taxe