Cât de implicată este Rusia în otrăvirea politicienilor ucraineni din ultimii 20 de ani: miniștri, diplomați și un fost președinte

Miercuri, 29 Noiembrie 2023, ora 09:53
2183 citiri
Cât de implicată este Rusia în otrăvirea politicienilor ucraineni din ultimii 20 de ani: miniștri, diplomați și un fost președinte
Fostul președinte Viktor Iuşcenko FOTO Twitter

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev (GUR) a confirmat pe 28 noiembrie otrăvirea soției lui Kyril Budanov. Pe lângă Mariana Budanova, au fost otrăviți și alți ofițeri de informații care erau responsabili de operațiuni legate de Federația Rusă.

Acesta nu este singurul caz de otrăvire din Ucraina, nu numai de la începutul invaziei Rusiei, ci și cu mult înainte de război. Au existat cel puțin patru cazuri de otrăvire a personalităților politice.

În martie 2022, mass-media rusă a raportat, cu referire la trei surse, că Rustem Umerov, pe atunci membru al delegației de negocieri ruso-ucrainene, ar fi fost otrăvit. Umerov însuși a declarat apoi că totul este în regulă cu el.

Apoi au apărut informații despre otrăvirea miliardarului rus Roman Abramovici, care a participat și el la negocieri. Surse din anturajul omului de afaceri au spus că la Kiev au început să apară simptome de otrăvire cu substanțe chimice. După călătoria la Kiev, Abramovici și Umerov au plecat la Istanbul, unde au început să se simtă rău, omul de afaceri rus a avut dureri de cap, probleme de vedere, erupții cutanate, în timp ce simptomele lui Umerov nu erau atât de severe.

În ajunul alegerilor prezidențiale din 2004, candidatul Viktor Iuşcenko a fost otrăvit. Într-un interviu acordat BBC, el a spus că aceasta este a treia tentativă de asasinat asupra sa.

"A fost a treia tentativă de asasinat, când alegerile erau la aproape o lună. La o întâlnire cu conducerea Serviciului de Securitate al Ucrainei, care coopera la acea vreme cu echipa rusă, mi s-a turnat otravă. Am luat cina în jurul orei 22:30, a fost după un mare miting”, a spus el.

Potrivit anchetei, otrava a fost adăugată în orez. O oră mai târziu, Iușcenko a simțit o durere de cap puternică, un gust metalic pe buze, apoi a simțit greață. În zilele următoare, a început umflarea corpului, capul a devenit mai mare, în interiorul corpului au început procese inflamatorii și purulente. În ciuda faptului că în 2008 procuratura rusă a declarat că dioxina găsită în corpul lui Iuşcenko nu a fost produsă în Rusia, acesta este convins că Federaţia Rusă a fost implicată în incident.

În mai 2023, Consiliul Atlantic, cu referire la mass-media rusă, a raportat despre presupusa otrăvire a lui John Herbst. Potrivit jurnaliștilor ruși, Herbst a fost una dintre cele cele patru persoane care ar fi putut fi otrăvite de persoane conectate la serviciile speciale ruse în ultimii doi ani.

Acesta a experimentat simptome care ar putea indica otrăvire, cu niveluri ridicate de toxine în sânge. Medicii l-au tratat pe Herbst, dar nu au putut trage o concluzie finală despre otrăvire. Autoritățile federale au luat o probă de sânge de la Herbst, dar testele de laborator nu au arătat niciun compus toxic.

În 2007 „Vocea Americii” a relatat despre otrăvirea ministrului Afacerilor Interne de atunci Vasil Tsușka.

„Mi s-a administrat teofilina, care în doze de peste 20 de unități devine otravă. Un laborator a descoperit aproximativ 500 de unități în sânge, iar al doilea mai mult de 600 de unități. Acest lucru indică faptul că am fost otrăvit și se așteptau că nu voi supraviețui”, a spus Tsușko

El a supraviețuit în mod miraculos, medicii germani au spus că acesta este un caz unic. Tsușko crede că motivul otrăvirii ar fi putut fi acțiunile sale de a preveni o lovitură în Procuratura Generală și acțiunile anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne, în timp ce oamenii de la Preșidenție ar putea fi cei din spatele tentativei de asasinat.

Amintim că pe 28 noiembrie, Valeri Kondratyuk a spus că soția lui Budanov a fost otrăvită cu mercur și arsen . Pe lângă ea, mai mulți angajați ai GUR care erau responsabili cu operațiunile privind Federația Rusă au fost otrăviți.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în...
#implicare, #Rusia, #otravire, #politicieni, #Ucraina, #presedinte, #Viktor Iuscenko , #Ucraina