Piața imobiliară și trenduri locale pentru anul 2022

Advertorial
Luni, 26 Septembrie 2022, ora 18:27
18548 citiri
Piața imobiliară și trenduri locale pentru anul 2022
FOTO: adobestock.com

Piața imobiliară din România s-a confruntat cu schimbări majore în ultimii ani. Pe măsură ce populația în mediul urban continuă să crească, ca urmare a migrațiilor din zonele rurale, și nu numai, românii caută zone în care să locuiască, unde pot găsi școli bune, locuri de muncă și locuințe la prețuri accesibile. Mulți oameni aleg acum să se mute din orașele și comunele lor de origine în centre mai noi care le oferă aceste facilități. Această tendință este observată în întreaga țară, iar multe orașe au înregistrat deja o creștere a cererii de locuințe.

Tendințe locale disproporționate între cerere și ofertă

Potrivit studiilor efectuate de agențiile imobiliare, una dintre tendințele principale a acestui an, este prezența numărului mare de vânzători pe piață. Acest lucru înseamnă că, deși există suficiente locuințe disponibile pentru vânzare, există mai mulți cumpărători. Astfel, vânzătorii au mai multe șanse să negocieze prețurile în mod favorabil pentru ei.

Deși piața imobiliară este în continuă expansiune și există încă zeci de locuințe în lucru, este posibil ca oferta să nu facă față cererii, dat fiind numărul mare de cereri pentru locuințe în prezent.

Prețurile crescute ale locuințelor

Și în acest an prețul locuințelor continuă să crească și nu pare că se va opri. Creșterea prețurilor este atât un efect al creșterii inflației, care a provocat creșterea prețurilor materialelor de construcție, cât și lipsa forței de muncă în acest domeniu, dar și cererea constantă de locuințe noi.

Achiziționarea locuințelor cu bani din surse proprii

În prezent, o tendință imobiliară poate fi observată în puterea de cumpărare a românilor, fără a se îndatora. Tot mai mulți români achiziționează locuințe cu bani din surse proprii. Se pare că motivul ce stă la baza acestei alegeri, este teama că economiile se vor devaloriza în timp. Cele mai multe vanzari apartamente Bucuresti, precum și în întreaga țară, achiziționate în acest mod, sunt apartamente cu una sau două camere, oferite adesea spre închiriere.

Ratele ipotecare sunt mai ridicate

Ratele ipotecare sunt un element important de urmărit și amintit, deoarece acestea afectează suma de bani pe care un viitor proprietar o poate împrumuta. Dobânzile aferente ratelor au cunoscut majorări odată cu creșterea inflației, dar și situației din Ucraina. Potrivit experților, dobânda de referință pentru credite va continua să crească în mod accelerat, suferind schimbări de la un trimestru al altul. Dacă vă gândiți să solicitați un credit ipotecar, faptul că știți ce fel de rate ale dobânzii sunt disponibile în prezent, vă va ajuta să decideți dacă ar trebui sau nu să achiziționați o locuință în prezent.

Scade interesul construcțiile vechi

Trendurile locale pentru anul 2022 se remarcă și prin dorința cumpărătorilor de a-și achiziționa apartamente noi. Deși costurile pentru construcții noi sunt mai mari, rămân în continuare preferate în fața locuințelor vechi.

În funcție de orașele din țară, diferențele în ceea ce privește costurile și interesul, sunt diferite. Spre exemplu, în Constanța și Timișoara, nu sunt foarte mari diferențele de preț între apartamentele noi și cele vechi. Valorile sunt aproape insesizabile și se situează în jurul procentului de 5-6%. În capitală, diferențele între prețul unui apartament nou și unul vechi, se apropie de 20%. Mergând înspre centrul țării, în Brașov, regăsim un procent de 10-15%, iar în Cluj-Napoca diferențele de preț între locuințele noi și cele vechi, sunt undeva între 20 și 40%.

Piața imobiliară suferă modificări peste în jurul nostru, întocmai ca și restul economiei. Oricine cunoaște piața imobiliară și este interesat de trendurile acesteia, nu poate să nu observe efectele unei incertitudini economice, cel puțin din partea cumpărătorilor. Cu toate acestea, cererea și oferta sunt în continuă crește, chiar dacă prețurile par să explodeze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#imobiliare, #piata imobiliara, #imobile bucuresti , #stiri imobiliare