Orașul din Ardeal care își va reduce factura la iluminatul public cu aproape 50%. Ce investiție a trebuit realizată

Autor: N.G.
Joi, 22 Septembrie 2022, ora 22:10 5694 citiri
Noul sistem va reduce sumbstanțial factura la electricitate FOTO Primăria Aiud

Un oraș din județul Alba este printre puținele localități din România care va avea un iluminat public realizat exclusiv cu corpuri LED. Noul sistem de telegestiune va reduce substanțial consumul de electricitate, estimările fiind între 40% și 50%.

„Trecem la iluminat public pe LED atât în urbanul municipiului Aiud, cât și în rural. Au mai rămas de montat corpuri de iluminat în zona urbană, montarea fiind finalizată în satele componente și localitățile aparținătoare. Aiudul devine astfel singurul municipiu din județul Alba iluminat integral pe LED. Mai mult, avem cel mai performant sistem integrat de iluminat public, care ne va permite reducerea substanțială a consumului de electricitate, inclusiv prin ajustarea luminozității lămpilor LED”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud.

Investiția a fost cofinanțată din fonduri nerambursabile – 2,4 milioane lei provenind de la Administrația Fondului pentru Mediu și aproximativ 11 milioane de lei din fonduri europene.

Potrivit administratorului public Liviu Florea, sistemul de telegestiune a iluminatului public pe LED ar urma să fie complet funcțional începând cu luna noiembrie.

„Vom avea cel mai modern sistem de telegestiune a iluminatului public pe LED din județul Alba. Sunt puține localități în țară care se pot lăuda cu un astfel de sistem, integrat, cu acoperire asupra întregii comunități. Atât zona urbană cât și toate zonele rurale. Avantajul sistemului este că el se poate adapta în funcție de nevoi, reducând substanțial consumul de energie electrică. Telegestiunea punct cu punct are marele avantaj de a permite ca fiecare dintre LED-uri să poată fi controlat independent de celelalte”, spune Liviu Florea.

Aiudul are o populație de circa 25.000 de locuitori.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News