Romanul cu care a inceput istoria clasamentului ATP

Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 22:00
8019 citiri
Romanul cu care a inceput istoria clasamentului ATP
Foto: Hepta.ro

Istoria il va retine pe Ilie Nastase ca fiind primul lider al clasamentului ATP din intreaga istorie. Sau primul castigator al unui Grand Slam in proba de simplu din istoria Romaniei. Dar, cand vorbesti de Ilie Nastase, este greu sa faci abstractie de derapajele ce nu au legatura cu sportul. Din trecut si, din pacate, din prezent.

Intr-o vreme in care tenisul era un sport mult mai "relaxat" decat cel din zilele noastre, Ilie Nastase avea sa devina primul lider al clasamentului ATP, pe 23 august 1973. El a fost un deschizator de drumuri in sportul individual romanesc, care le-a aratat si celorlalti ca poate evolua la cel mai inalt nivel.

In 1973, Nastase venea dupa un an in care castigase 14 trofee, iar prezenta sa pe primul loc in clasament nu era o surpriza. A stat 40 de saptamani pe prima pozitie si ocupa locul 15 intr-un clasament all time, depasind nume precum Mats Wilander, Boris Becker sau Andy Roddick.

Chiar daca avea rezultate foarte bune in acele vremuri, Nastase sustine, insa, ca a fost foarte surprins cand s-a vazut pe primul loc.

"Cum a fost ziua in care am devenit nr. 1 mondial? A fost o surpriza! Nu stiam ca o sa se alcatuiasca acel clasament computerizat. Iar eu am avut, pur si simplu, noroc! Am avut cel mai bun an, cu 8 turnee pe zgura castigate, cu Masters. S-a legat bine, nici nu ma gandeam eu la asa ceva", a povestit Nastase peste ani, intr-un interviu acordat Libertatea.

Totodata, Nastase ramane in istorie ca fiind unul dintre cei cinci jucatori care au depasit 100 de turnee castigate, la simplu si dublu. El are in palmares 57 la simplu si 45 la dublu.

Dintre acestea, sapte titluri sunt la turneele de Grand Slam: doua la simplu (Roland Garros 1973 si US Open 1972), trei la dublu si doua la dublu mixt. Totodata, Nastase s-a mai impus de patru ori la Turneul Campionilor.

Nastase mai este si primul jucator din istorie ce a castigat Roland Garros fara sa piarda vreun set, iar pentru echipa de Cupa Davis a Romaniei a disputat trei finale, toate pierdute.

Cele mai spectaculoase lovituri reusite de Ilie Nastase:

Dincolo de latura sportiva si de aceste date statistice, Ilie Nastase nu poate fi separat de farsele facute in perioada in care era jucator si derapajele de dupa retragerea din activitate.

"Ilie Nastase e una dintre cele mai explozive si colorate personalitati ale sportului, un talent uluitor", este descrierea pe care oficialii ATP i-o fac lui Nastase.

Si nu sunt deloc departe de adevar. Farsele sale din perioada in care era jucator starnesc ecouri pana in zilele noastre. In anii '70, pe cand era coleg in proba de dublu cu americanul Arthur Ashe, Nastase, poreclit in acele vremuri "Nasty" sau "Bufonul", s-a dat cu crema de ghete pe fata pentru a fi la fel precum colegul sau.

Cativa ani mai tarziu, la Roland Garros 1977, Nastase facea pereche cu Tiriac la dublu si urma sa joace cu dublul compus din Panatta si Bertolucci. Stiind ca Panatta este superstitios, Nastase a adus pe teren o pisica neagra, pe care a bagat-o in geanta cu echipament, iar apoi i-a dat drumul. Aceasta s-a dus direct la Panatta, determinandu-l pe italian sa strige catre Nastase: "Idiotule, idiotule, esti o mizerie!"

Dincolo de aceste farse, Nasatase obisnuia sa fie foarte nervos pe teren. Cu trecerea anilor, a recunoscut ca facea crize de nervi din dorinta de a se motiva.

"Cata vreme reusesc sa ma infurii, joc bine. Daca joc bine, pot sa bat pe orcine. Sunt fericit atunci cand pot sa ma enervez", recunostea Ilie Nastase.

Un alt scandal cu Ilie Nastase in prim plan, la US Open 1979, contra lui John McEnroe:

Din pacate, comportamentul coleric a ramas imprimat asupra lui Ilie Nastase si dupa retragerea din activitate. Si aici ajungem la partile negative ale fostului mare tenismen.

In ultimii ani, Nastase a avut o cariera esuata in politica, a tinut capul de afis al tabloidelor prin scandaluri conjugale, iar in 2017 a hotarat sa revina in tenis, in functia de capitan nejucator al echipei de Fed Cup.

Nu a rezistat insa mult, deoarece la meciul cu Marea Britanie nu si-a mai putut stapani nervii, a jignit adversarele si arbitrii si a primit o suspendare drastica din partea Federatiei Internationale de Tenis.

In acest an, Nastase a tinut din nou capul de afis printr-un moment negativ, fiind prins baut la volan. Cateva ore mai tarziu, Nastase s-a urcat pe un moped, desi avea permisul suspendat, si a fost din nou sanctionat de politisti.

Ilie Nastase, dus la Politie dupa ce a fost prins fara permis. Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Dincolo de partile negative, Ilie Nastase va ramane, cu bune si cu rele, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria Romaniei.

Articolul face parte din proiectul Romania din inima pe care Ziare.com il dedica cititorilor cu ocazia Zilei Romaniei. La multi ani!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#cariera Ilie Nastase, #trofee castigate Ilie Nastase, #scandaluri Ilie Nastase , #stiri Ilie Nastase