Culise: de ce a refuzat Bolojan să-l susțină pe Cîțu. Factorul Iohannis

Luni, 23 August 2021, ora 12:36
14141 citiri
Culise: de ce a refuzat Bolojan să-l susțină pe Cîțu. Factorul Iohannis
Liderul PNL Bihor Ilie Bolojan este in conflict cu mai mulți susținători ai lui Florin Cîțu FOTO Facebook / Ilie Bolojan

Ilie Bolojan, liderul PNL Bihor și unul dintre cei mai importanți liberali din teritoriu, a refuzat să se asocieze cu Florin Cîțu, în ciuda finanțărilor promise de premier pentru județul Bihor. Potrivit surselor ziare.com, Bolojan e în conflict cu trei dintre susținătorii de marcă ai premierului Cîțu: Klaus Iohannis, Emil Boc și Alina Gorghiu.

Ilie Bolojan este unul dintre puținii lideri PNL (alături de Dan Motreanu și de Bogdan Huțucă) care nu s-au poziționat nici de partea premierului Cîțu, nici de partea președintelui PNL Ludovic Orban. “Cei trei au rămas neutri. În partid, îi numim în glumă elvețienii PNL”, susțin surse liberale pentru ziare.com.

Deși, personal, Ilie Bolojan nu pozează cu niciunul dintre candidații la șefia partidului, filiala PNL Bihor a adoptat rezoluția prezentată de Ludovic Orban. Practic, votul PNL Bihor înseamnă susținere pentru Orban în disputa cu Florin Cîțu pentru șefia partidului.

Filiala Bihor va avea cei mai mulți delegați la congres: 200. “90% votează cu Orban. Cîțu abia va rupe o mână de voturi”, susțin sursele citate.

Decizia lui Ilie Bolojan a fost o surpriză pentru tabăra Cîțu. “Premierul i-a promis finanțare masivă pentru județul Bihor, plus ministerul Agriculturii pentru Marcel Boloș, unul dintre apropiații lui Bolojan. Actualul ministru, Adrian Oros, va zbura imediat din Guvern dacă Florin Cîțu va câștiga congresul”, explică surse guvernamentale pentru ziare.com.

Însă Ilie Bolojan a refuzat asocierea cu Cîțu din două motive: 1. scandalul bahic din SUA în care a fost implicat premierul. PNL a scăzut în sondaje și Ilie Bolojan crede ca Florin Cîțu nu poate fi o locomotivă pentru partid. 2. Oamenii din spatele premierului sunt în conflict cu Ilie Bolojan.

Liderul PNL Bihor are o relație rece cu președintele Klaus Iohannis, după ce, în 2017, Bolojan a refuzat să-l susțină pe Cristian Bușoi la șefia PNL, omul de încredere al Cotroceniului. De asemenea, Ilie Bolojan îl consideră vinovat pe Iohannis pentru dezastrul PNL din 2016, când șeful statului a propulsat-o în fruntea partidului pe Alina Gorghiu. Azi, Gorghiu este unul dintre principalii susținători ai premierului Cîțu, în tandem cu Iohannis. De asemenea, Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, este consilierul premierului la Palatul Victoria.

Un alt lider din #echipacastigatoare, Emil Boc, este privit cu reticență de Ilie Bolojan, susțin sursele citate. În 2014, la alegerile prezidențiale, Boc a susținut-o pe Elena Udrea, nu pe Klaus Iohannis, deși era primar PNL. De altfel, Ilie Bolojan, care provine din vechiul PNL, nu are o relație apropiată cu foștii lideri PD-L, azi susținători înfocați ai premierului Cîțu: Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur, Emil Boc, Raluca Turcan.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#ilie bolojan, #Florin Citu, #congres PNL , #stiri Ilie Bolojan