Ilie Bolojan, despre problema termoficării: "Am luat nişte măsuri dureroase câţiva ani, pentru care mi-am încasat suficiente înjurături"

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 10:53
4681 citiri
Ilie Bolojan, despre problema termoficării: "Am luat nişte măsuri dureroase câţiva ani, pentru care mi-am încasat suficiente înjurături"
Ilie Bolojan, presedintele CJ Bihor FOTO Facebook/ Ilie Bolojan

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, fost primar în Oradea, Ilie Bolojan, a explicat cum vede problema lipsei căldurii şi a apei calde cu care se confruntă bucureştenii şi cum ar fi procedat dacă ar fi trebuit să le dea orădenilor vestea că este o situaţie de durată, fără o rezolvare miraculoasă.

"Oraşele României au fost proiectate pe sistem de termoficare centralizată în perioada comunistă. Aceste reţele s-au dovedit după 20-30 de ani că nu sunt funcţionale, pentru că industria pe care îşi bazau rentabilitatea nu mai există.

Centralele deveniseră energofage şi în mai mult de jumătate din marile oraşe din România a început debranşarea şi oamenii au trecut de la centralele mari la centralele de apartament.

Acum, orice s-ar spune în Europa, sistemele centralizate sunt cele mai puţin poluante, pentru că producând energie, în cogenerare produc atât energie electrică, cât şi apă caldă, nu doar încălzesc apartamentele ca orice centrală care ar face acest lucru. Raţional ar fi, pe linia eficienţei energetice şi a reducerii poluării, să consolidăm sistemele centralizate de termoficare.

Asta nu înseamnă că cei care au trecut la centralele de apartament nu se vor încălzi în continuare cu gaz", a afirmat Ilie Bolojan la Digi 24.

Problema pe care o avem în multe oraşe: primăriile nu au atacat lucrurile care dor, dar care nu se văd

"Spitalele nu se văd cât timp funcţionează. Când începi să ai nişte explozii, nişte incendii într-un spital, atunci se vede ce ai făcut în ultimii 10-15 ani. La termoficare, cât timp apa caldă funcţionează, n-o bagi în seamă, dar în momentul în care ai o temperatură afară de minus 10 grade şi se distruge o magistrală într-un cartier, rămân cvartale întregi de blocuri fără apă caldă şi căldură, atunci, sigur, mama primarului nu este lăudată, ci e înjurată destul de serios, şi el şi toţi cei responsabili", a explicat Ilie Bolojan.

Nu există soluţii magice, ci există soluţii care înseamnă ani de muncă şi de perseverenţă

"Asta înseamnă câteva lucruri. În primul rând, trebuie aduse preţurile pe care le plăteşte populaţia la preţuri cât mai apropiate de preţurile de producţie şi de distribuţie, iar subvenţia economisită trebuie luată din zona de social şi dusă în investiţii în dezvoltare în reţea. Dacă ţii foarte mulţi bani în social, să ştiţi că socialul actual nu rezolvă socialul viitor.

Dacă nu duci banii din termoficare să repari conductele, să le înlocuieşti, să modernizezi centrala termică, vei ajunge într-un timp de 5 ani, 3 ani, 2 ani - depinde de ce iarnă este şi cât de degradate sunt conductele - la spargeri în cascadă, la pierderi enorme şi vei ajunge pur şi simplu la un crash, la o cădere într-o iarnă, ceea ce va genera o criză socială enormă", a subliniat Ilie Bolojan.

"Prin urmare, ceea ce am făcut eu a fost să iau nişte măsuri dureroase câţiva ani de zile, pentru care mi-am încasat suficiente înjurături, ca să aducem preţurile cât mai aproape de preţurile de piaţă, iar subvenţiile care n-au mai fost date să fie duse cofinanţare pentru înlocuirea centralei.

La Oradea avem o centrală nouă aeroderivată, cu rentabilitate foarte mare, preţul de producţie cred că este cel mai mic din România. Aceste procese într-un mare oraş înseamnă ani de zile, 5 ani, 10 ani. Dacă le spunem oamenilor că dacă ne votează pe noi, de mâine va fi lapte şi miere, îi minţim.

Din motive de competiţie politică, le spunem oamenilor ce vor să audă, dar este foarte riscant când ai şanse să câştigi. Autoritatea şi credibilitatea nu sunt o problemă electorală, ci înseamnă capacitatea de a executa, de a livra. Pe un om fără autoritate, fără respect, nu-l mai ascultă nimeni, de aceea e bine să nu-ţi pierzi autoritatea", a explicat Ilie Bolojan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aproape 1.000 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă timp de 3 zile. Zonele cele mai afectate de avarii
Aproape 1.000 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă timp de 3 zile. Zonele cele mai afectate de avarii
Termoenergetica a anunțat o serie de avarii care afectează aproape o mie de blocuri din Capitală. Astfel, din cauza unor lucrări de modernizare a conductelor de termoficare nu au apă caldă...
În Arad se dă drumul la căldură. Decizia autorităților vine după anunțul că temperaturile coboară aproape de zero grade Celsius
În Arad se dă drumul la căldură. Decizia autorităților vine după anunțul că temperaturile coboară aproape de zero grade Celsius
Furnizarea energiei termice în locuinţele din oraşul Arad va fi reluată de CET Hidrocarburi, la două săptămâni de la oprire, din cauza temperaturilor scăzute anunţate pentru următoarele...
#ilie bolojan, #termoficare, #caldura, #apa calda Bucuresti , #stiri Ilie Bolojan