Cum ii pune Ilie Bolojan la munca pe beneficiarii de ajutoare sociale: "Nu e corect pentru societate sa creada ca li se cuvin fara sa faca nimic"

Autor: N.G.
Luni, 25 Ianuarie 2021, ora 21:03
6054 citiri

Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor, a anunat un plan prin care vrea sa-i puna la munca pe beneficiarii de ajutoare sociale.

Bolojan sustine ca a discutat cu cei de la Prefectura Bihor si Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala pentru ca orele de munca sa se faca pentru banii primiti.

"Chiar daca valoarea acestor ajutoare nu este mare, de ele beneficiaza in judetul Bihor mii de persoane, luna de luna. Valoarea lunara medie a fost de 300.000 de euro, anul trecut. De ajutorul pentru venitul minim garantat beneficiau 3100 de persoane, in cursul anului trecut. Pentru cei care locuiesc la distante de zeci de km de Oradea, de unde posibilitatea de naveta este greoaie, ajutoarele sunt o necesitate, asigurand un minim de trai pentru aceste situatii", spune presedintele CJ Bihor.

In Bihor aproape jumatate dintre beneficiari (1.500) au certificate medicale ca nu pot lucra.

"Conform calculelor, ceilalti 1600 ar trebui sa lucreze lunar peste 35.000 de ore de munca. Asta ar insemna ca, zilnic, intre 250 si 300 de persoane ar trebui sa lucreze in localitatile din judet, organizati de primarii. Chiar daca suntem de acord ca randamentul si rezultatele acestor ore de munca nu se pot apropia de cele prestate de un angajat cu contract la o firma, cred ca ar trebui sa se vada mai multe rezultate.

Avem comune cu un numar mare de beneficiari. Daca ar fi bine organizati si ar face orele de munca rezonabil, curatenia in aceste localitati ar fi exemplara. Pentru a imbunatati lucrarile, am decis impreuna cu Prefectura si cu Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala sa ne asiguram ca orele de munca se fac pentru banii primiti", afirma Bolojan.

Consiliul Judetean urmeaza sa sustina primariile cu materiale de protectie pentru cei care lucreaza, cu unelte si coase mecanice. Prefectura si Agentia vor verifica daca primariile isi fac treaba (anchete sociale corecte, plan de lucrari, situatia lucrarilor, supravegherea si pontajul) iar orele de munca se fac efectiv, nu din pix.

"Scopul nu e sa fie taiate ajutoarele. E normal insa ca cei care sunt ajutati sa lucreze, cat de cat, pentru acesti bani. Nu e corect pentru societate ca cei care beneficiaza de ajutoare sa creada ca li se cuvin, fara sa faca nimic, sau ca unii primari sa-i foloseasca ca masa electorala pe banii statului. Cu cat vor fi mai multi oameni constienti ca fiecare avem o responsabilitate pentru comunitate, cu atat va fi mai bine", a mai spus seful CJ Bihor.

"Gaurile negre" din bugetele locale. Cum a ajuns reteta Bolojan/Boc in meniul de urgenta al noilor primari

Ilie Bolojan anunta trei variante de lucru pentru centura orasului Alesd. Cand se va circula pe noua sosea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
Mină strategică pentru producția europeană, concesionată de statul român. Firma, susținută de un fond american, vrea să investească un miliard de dolari
O mină de magneziu din România ar fi vârful de lance al Uniunii Europene, în încercarea blocului comunitar de a-și reduce dependența de China, conform presei internaționale. O firmă,...
Mai mulți cetățeni maghiari, acuzați că au fentat statul român. Prejudiciul se ridică la aproape 1 milion de euro
Mai mulți cetățeni maghiari, acuzați că au fentat statul român. Prejudiciul se ridică la aproape 1 milion de euro
Poliţiştii din Bihor de la Investigarea Criminalităţii Economice cercetează cinci cetăţeni din Ungaria, care au înfiinţat şi condus firme pe teritoriul României. Ei sunt suspectaţi...
#bolojan, #Bihor, #beneficiari ajutoare, #bani ajutoare sociale, #munca bolojan , #stiri Ilie Bolojan