Presedintele Republicii Moldova a fost suspendat din functie pentru a doua oara in patru luni

Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 17:04
7861 citiri
Presedintele Republicii Moldova a fost suspendat din functie pentru a doua oara in patru luni
Foto: Arhiva Facebook/Arhiva Igor Dodon

Curtea Constitutionala (CC) a Republicii Moldova a decis marti suspendarea atributiilor presedintelui Igor Dodon privind numirea ministrilor, in urma unei sesizari depuse de catre Partidul Democrat. Este a doua oara cand lui Dodon i se suspenda aceste atributii, in ultimele patru luni.

Curtea a constatat ca "presedintele se afla in imposibilitatea indeplinirii mandatului, din cauza refuzului deliberat de a-si exercita obligatia constitutionala". Decizia a fost luata dupa ce Igor Dodon a respins pentru a doua oara candidaturile la functiile de ministri propuse de catre Guvern.

Prerogativele prezidentiale in acest sens urmeaza sa fie preluate de catre presedintele Parlamentului, Andrian Candu, care va emite decretele de numire a celor sapte ministri noi.

Acestia vor fi: ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale - Svetlana Cebotari, ministrul Justitiei - Alexandru Tanase, Vicepremier pentru Integrare Europeana - Iurie Leanca, ministrul Economiei - Chiril Gaburici, Vicepremier pentru Reintegrare - Cristina Lesnic, ministrul Agriculturii - Liviu Volconovici, ministrul de Externe - Tudor Ulianovschi.

Partidul Democrat anuntase la sfarsitul lunii decembrie ca sapte dintre cei 13 membri ai Guvernului vor fi schimbati. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, afirma atunci ca guvernul urmeaza sa fie reprezentat de catre tehnocrati, pentru a avea o mai mare independenta.

Dupa suspendarea de marti, Igor Dodon a declarat ca decizia Curtii este una "neinspirata", iar membrii acesteia "au acceptat sa joace asa cum le dicteaza guvernarea democrata".

"Curtea Constitutionala a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toata lumea ca membrii CC au acceptat sa 'joace' asa cum le dicteaza guvernarea democrata. Acum CC este nevoita sa ia in continuare decizii controversate, la limita legii si dincolo de limita bunului simt.

Era de asteptat ca CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., cand Presedintele tarii a fost suspendat, pentru a fi investit in functie ministrul apararii Sturza. Sunt iarasi incalcate grav procedurile legale.

In mod normal, la CC trebuia sa se adreseze Guvernul prin hotarire de Guvern, sau Parlamentul prin hotarirea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar citiva deputati. Deci guvernarea a ales calea simplista si abrupta, o cale injositoare chiar si pentru ministrii propusi", a transmis Dodon prin intermediul contului de Facebook.

Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, refuzul deliberat al presedintelui tarii de a-si indeplini obligatia constitutionala de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o incalcare grava a obligatiilor sale constitutionale si poate fi considerata o situatie in care presedintele este in imposibilitate de a-si exercita atributiile. Drept urmare, interimatul in astfel de situatii este asigurat de catre presedintele Parlamentului sau de catre prim-ministru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Igor Dodon suspendat, #Republica Moldova presedinte suspendat, #suspendare Igor Dodon Republica Moldova , #stiri Igor Dodon