Pro-rusul Igor Dodon a primit învinuirile în dosarul „Energocom”. Schema prin care basarabenii plăteau un cost ”umflat” la energia electrică

Luni, 27 Iunie 2022, ora 20:23 2156 citiri
Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei FOTO Twitter

Fostul președinte basarabean, Igor Dodon, a primit astăzi, 27 iunie, din partea procurorilor, învinuirea în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Amintim că, la 29 decembrie 2021, Dodon a fost audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Acesta este învinuit că, în perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de ministru al Economiei și Comerțului a semnat avizul în baza căruia SA „Energocom” a încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină din Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii cu privire la societățile pe acțiuni.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008, a fost de 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, companiei ”Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții de 11 927 173 dolari, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova, relatează Realitatea.md

În cadrul audierilor de astăzi, ex-președintele Republicii Moldova nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei, menținând declarațiile date în calitate de bănuit.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News