Sergiu Nicolaescu, despre ICR: Ponta ma socheaza. Sustinatorii nu sunt oameni de cultura

Luni, 18 Iunie 2012, ora 18:49
11616 citiri
Sergiu Nicolaescu, despre ICR: Ponta ma socheaza. Sustinatorii nu sunt oameni de cultura
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei de Cultura a Senatului, Sergiu Nicolaescu de la PSD, nu pune mare pret pe protestele societatii civile si ale oamenilor de cultura fata de atacul Guvernului la adresa Institutului Cultural Roman.

Nicolaescu a contestat insa si ordonanta de urgenta referitoare la ICR pe care a dat-o chiar guvernarea din care face parte, spunand ca "il socheaza".

"Ponta face niste propuneri care, sa fiu sincer, si pe mine ma socheaza. Din cei 14 membri din conducerea ICR, sapte ar trebui sa fie propusi de Biroul Permanent al Senatului. De unde sa se priceapa Biroul Permanent al Senatului la asa ceva?", a declarat Nicolaescu, pentru Ziare.com.

Intrebat cum apreciaza protestele oamenilor de cultura fata de transferul Institutului Cultural Roman in subordinea Senatului, Sergiu Nicolaescu s-a aratat mai degraba deranjat de calitatea atribuita protestatarilor: "Oamenii de cultura? Care oameni de cultura? Protestul a fost semnat de niste... regizori. E treaba lor".

"Eu cunosc mult prea multe lucruri si diferite lucruri despre domnul Patapievici. Ei sunt in totala necunostinta de cauza, ei stiu doar ca le-a dat diferite ajutoare in bani sau stiu eu ce altceva. Oamenii nu sunt in tema", a sustinut Nicolaescu.

Nume mari, impotriva schimbarii ICR

Schimbarea statutului ICR, vazuta ca parte a unui proces ce urmareste demiterea presedintelui Horia Roman Patapievici, a starnit un amplu protest al oamenilor de cultura si al societatii civile.

"E o epurare de cea mai oribila speta - la fel de reprobabila ca una etnica, ideologica sau rasiala. (...) Sentimentul este ca ne aflam in plina mineriada, mai lipsesc doar minerii. E dezarmant sa constati ca dupa atatia ani ne aflam tot acolo si e inspaimantator sa trebuiasca sa-ti cresti copii intr-o tara in care ura si intoleranta sunt impartasite deopotriva de toate taberele, lipsa de moralitate fiind atotprezenta", afirma regizorul Cristian Mungiu, intr-un protest semnat de alaturi de Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu si Cristi Puiu.

Alti oameni de cultura, precum Andrei Plesu, Norman Manea, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Thomas Ciulei, Lucian Pintilie au initiat sau aderat la liste de semnaturi prin care se solicita anularea ordonantei privind ICR.

Protest in strada pentru ICR

Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) ii invita pe toti cei care doresc mentinerea Institutului Cultural Roman in actuala formula la un protest inedit, intitulat "Miscarea Papioanelor", care va avea loc luni, 18 iunie, de la ora 19:00 la 19:30, in fata ICR Bucuresti.

"'Miscarea Papioanelor' nu este doar un grup de protest, ci si un grup al celor care cred ca Romania are nevoie azi, mai mult ca oricand, de o Cultura si o elita autentica.

Miscarea Papioanelor: Protest de strada, luni seara, pentru sustinerea ICR

Toti consumatorii de evenimente si proiecte marca 'ICR' sunt invitati sa ia parte la un eveniment unde participarea este conditionata de un Papion care se ataseaza atunci cand 'ai de ce sa-l porti'. Mentionam ca acest Papion a fost purtat de putini oameni care aveau 'de ce sa-l poarte'", se arata in comunicatul ARCEN.

Patapievici a refuzat invitatia

Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, a fost invitat de liderii grupurilor parlamentare PSD si PNL, luni, la Palatul Parlamentului, insa a refuzat invitatia.

Patapievici a spus, intr-o interventie la Realitatea TV, ca a facut asta pentru ca liderii grupurilor USL din Parlament, Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, nu au vrut sa permita accesul presei, asa incat "nici vorba" ca el si alti conducatori din ICR sa se prezinte.

El i-a contrat pe cei care au spus ca Institutul Cultural Roman a facut propaganda pentru presedintele Traian Basescu.

Patapievici, invitat la Parlament. Nici vorba sa vina

"E o aberatie si o aiureala. Sa mi se impute opiniile ori scrierile tine de cea mai trista amintire a lipsei libertatii de expresie. Nu a existat niciun program in care selectarea lui sa fi depins de vreun argument politic. Pentru argumentul constitutional, ca toate institutiile trebuie subordonate Parlamentului, e alaturi de Constitutie - spune ca o modalitate de organizare administrativa e si organizarea autonoma. E adevarat ca aceste organisme autonome, la cerere, trebuie sa informeze Parlamentul. De cate ori ni s-a cerut, am informat Parlamentul (...)", a mai afirmat Patapievici.

Liderul ICR a fost invitat, de la ora 15:00, pentru un dialog pe tema Ordonantei prin care institutia trece in autoritatea Senatului, anunta un comunicat al ICR, remis Ziare.com.

Premierul Victor Ponta, prezent in Austria, a avut o intrevedere cu directorul Institutului Cultural Roman din Viena, Carmen Bendowski, pe care a asigurat-o ca Horia Roman Patapievici nu va fi schimbat de la conducerea ICR.

Dupa Forumul economic Romania-Austria, Ponta si Bendowski au avut o intalnire amicala, potrivit B1 Tv.

"De ce protesteaza domnul Patapievici, ca nu vreau sa-l schimb?", a spus, zambind, seful Guvernului.

"Nu stiu, ma vedeti pe mine cu papion?", a raspuns, zambind, directorul ICR din Austria.

In schimb, cel de-al doilea co-presedinte al USL, Crin Antonescu, a declarat ca schimbarea lui Patapievici de la ICR e o "prioritate nationala" si ca acesta e un "propagandist de 2 lei".

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Sergiu Nicolaescu ICR , #Horia Roman Patapievici