Regizorii ataca dur guvernul Ponta, pe tema ICR: Ne aflam in plina mineriada!

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 17:09
7520 citiri
Regizorii ataca dur guvernul Ponta, pe tema ICR: Ne aflam in plina mineriada!
Foto: bacauexpress.ro

Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu si Cristi Puiu, unii dintre cei mai apreciati regizori romani, protesteaza vehement fata de decizia guvernului Ponta de a trece Institutul Cultural Roman de sub autoritatea Presedintiei in subordinea Senatului.

"E o epurare de cea mai oribila speta - la fel de reprobabila ca una etnica, ideologica sau rasiala", considera Cristian Mungiu, laureat de doua ori la Cannes.

Mineriada, fratricid, sete de putere, invidie, mazilire sunt doar cateva dintre expresiile folosite de tinerii regizori in declaratiile publice prin care condamna atacul lansat de guvernul Ponta la adresa Institutului Cultural Roman.

Nu este singura reactie acida a societatii civile de respingere a initiativei ministrului Culturii, Mircea Diaconu, initiativa sustinuta de premierul Victor Ponta si laudata de presedintele PNL, Crin Antonescu.

Antonescu: Schimbarea lui Patapievici, propagandist de 2 lei - prioritatea tarii

Mai multi lideri de organizatii au declansat joi un protest public fata de subordonarea politica a ICR, prin trecerea institutului in subordinea Senatului.

Protest al societatii civile fata de Guvernul Ponta: Care e urgenta la ICR?

Prezentam mai jos declaratiile remarcabililor regizori romani:

Catalin Mitulescu: ICR este aruncata in jocurile politice

"Imi doresc ca in Romania performanta sa fie apreciata. Aceasta masura nu face decat sa nege rezultatele remarcabile pe care le-a avut ICR in acesti ani si sa arunce aceasta institutie in jocurile politice."

Corneliu Porumboiu: Cultura e dincolo de politica

"Imi este greu sa cred ca Institutul Francez, Institutul Goethe sau British Council ar fi devenit ceea ce sunt acum daca ar fi functionat ca o minge de ping-pong intre diverse partide politice.

Cultura, pentru mine, e dincolo de politica si de gusturi personale, iar politica culturala trebuie facuta de oameni specializati in management cultural.

Institutul Cultural Roman a format si are acum acesti oameni si ar fi pacat ca, inca o data, s-o luam de la inceput."

Cristian Mungiu: Sentimentul este ca ne aflam in plina mineriada

"Ce e grav e ca aceasta schimbare referitoare la ICR s-a facut printr-o ordonanta de urgenta de catre aceiasi oameni care considerau - partial indreptatit, de altfel - acum 3 luni, ca o asemenea modalitate de decizie e improprie si nedemocratica. Acum nu li se mai pare nedemocratica si actioneaza exact ca cei pe care ii criticau, neavand nici macar delicatetea de a simula o dezbatere publica.

Nu pare sa conteze decat inlocuirea grabnica si fara judecata a tuturor celor asociati cu puterea dinainte, fara nicio analiza a competentelor si a rezultatelor lor.

Exista pericolul ca odata cu conducerea sa fie aruncati peste bord si profesionistii care au facut institutia sa functioneze si sa fie distruse structuri, programe, initiative care au functionat foarte bine - doar pentru ca sunt implementate de cei dinainte.

E o epurare de cea mai oribila speta - la fel de reprobabila ca una etnica, ideologica sau rasiala.

In ce il priveste pe Horia-Roman Patapievici, daca maine ii va da cineva cu o caramida in cap, din pacate cred ca vor fi foarte multi compatrioti de ai nostri care vor jubila si care vor considera ca a ceea primit ce merita - sentimentul este ca ne aflam in plina mineriada, mai lipsesc doar minerii.

E dezarmant sa constati ca dupa atatia ani ne aflam tot acolo si e inspaimintator sa trebuiasca sa-ti cresti copii intr-o tara in care ura si intoleranta sunt impartasite deopotriva de toate taberele, lipsa de moralitate fiind atotprezenta".

Cristi Puiu: ICR ne-a restituit bruma de demnitate, am inceput sa fim asociati si cu altceva decat Ceausescu, Dracula si copiii strazii

"Aceasta Ordonanta nu este altceva decat una din expresiile provincialismului nostru multifatetat.

Institutul Cultural Roman este cu adevarat singura institutie a statului roman care a reusit performanta de a ne restitui bruma de demnitate atat de necesara insanatosirii noastre ca natie.

Daca noi am inceput sa fim asociati si cu altceva decit Ceausescu, Dracula sau copiii strazii, acest lucru i se datoreaza in mare masura echipei conduse de Horia-Roman Patapievici, care a muncit vreme de opt ani de zile la resuscitarea identitatii noastre culturale.

Nu grija pentru bunul mers al Institutului Cultural Roman i-a indemnat pe initiatorii acestei Ordonante sa purceada la mazilirea conducerii ICR, ci doar banala, pacatoasa si lipsita de glorie INVIDIE.

Iar invidia, din pacate, pare a fi consubstantiala spiritului politicienilor nostri, care, iata, nu au reusit sa depaseasca momentul Miorita.

Mai grav este ca, fiind atit de prezenta in viata si relatiile noastre si aflandu-se la originea celor mai multe gesturi (politice sau nu!), aceasta invidie mioritica a reusit sa se adapteze si sa-si modifice atat de bine structura, incat cu greu mai poate fi identificata ca atare - si, deci, eradicata.

E o chestiune care tine de o diagnosticare gresita: politicienii au denumit-o "interes national" si o trateaza, deci, cu surle, trambite, coroane de flori si monumente... Poate si mai grav e faptul ca cei mai multi dintre noi nu ne dam seama...

Sigur, nu doar invidia a reusit sa-si piarda urma, ci si setea de putere, care, in mod bizar, tot "interes national" se cheama in jargonul politicienilor nostri.

Revin: nu interesul national si grija pentru bunul mers al Institutului Cultural Roman i-a determinat pe initiatorii ordonantei sa recurga la aceasta sinistra executie cu iz de fratricid, ci invidia."

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#regizori protest ICR Ponta, #demitere Patapievici ICR, #trecere ICR Senat , #Horia Roman Patapievici