Radu F. Alexandru: USL a distrus o institutie de care era nevoie ca de aer Interviu

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 09:33
5030 citiri
Radu F. Alexandru: USL a distrus o institutie de care era nevoie ca de aer Interviu

Vicepresedintele PDL Radu F. Alexandru acuza USL ca prin politizarea Institutului Cultural Roman a distrus o institutie de care Romania avea nevoie "ca de aer", un adevarat "ambasador al culturii romane".

Desemnat ministru al Culturii in guvernul din umbra al PDL, Radu F.Alexandru afirma intr-un interviu acordat Ziare.com ca, dupa trecerea ICR sub controlul Senatului, a cerut ca numirile in functiile de conducere sa se faca in urma unor concursuri, dar USL a respins propunerea, preferand politizarea institutiei.

Mai mult, fostul senator dezvaluie ca desi premierul Ponta sustine in repetate randuri ca nu se implica in activitatea Parlamentului, el a fost cel care a cerut, prin SMS, demiterea intregii echipe Marga din fruntea ICR.

"Se face un rau imens culturii romanesti si Romaniei", subliniaza Radu F. Alexandru.

Numire controversata la varful ICR: Antonescu si Corlatean, acuzati ca se razbuna cu furie pe cultura

Ce parere aveti despre numirile recente pe care USL le-a facut in conducerea Institutului Cultural Roman, in special numirea lui Valentin Iovan in functia de secretar general adjunct?

Exista un roman celebru scris de Gabriel Garcia Marquez - "Cronica unei morti anuntate". Multi s-au gandit cu scepticism la soarta ICR dupa ce a fost trecut prin ordonanta de urgenta sub controlul Senatului. De ce? Pentru ca era limpede ca ICR intra sub control politic.

Nu pretind ca pentru a lucra intr-o functie de coordonare a ICR o conditie trebuie sa fie apartenenta la una dintre uniunile de creatie sau o opera relevanta. Presupun insa, obligatoriu, o intimitate cu domeniul cultural, o cunoastere a acestui domeniu, o capacitate manageriala probata.

Or, in actuala conducere, de la presedintele ICR pana la ultimul nefericit care a fost pus in functie - cea de secretar general adjunct, sunt oameni straini de domeniul cultural. Totul este sub semnul improvizatiei.

Aceasta ultima numire, a unui "veterinar" in fruntea ICR (pentru ca secretar general adjunct este o functie de conducere in ICR!), este o sfidare a bunului simt si a ceea ce inseamna performanta din ultimii ani a ICR (fireste, nu ma refer la perioada Andrei Marga).

Noul presedinte al ICR recunoaste ca si-a turnat profesorii la Securitate (Video)

Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Anul trecut, in momentul in care s-a discutat ordonanta prin care ICR a intrat sub controlul Senatului, mai exact al Comisiei de Cultura din care faceam parte, am cerut ca toate numirile sa se faca pe baza de concurs. Sigur ca, pana la urma, majoritatea politica era cea care decidea, dar sa se fi lasat macar posibilitatea unor oameni avizati sa participe la un concurs. Majoritatea USL a refuzat. "Noi numim oamenii!". Asa s-a ajuns ca actuala echipa de conducere sa dea proba neputintei, proba orbecaielii, proba functionarii fara orizont, fara program, fara nimic.

Evenimentele care se produc sub umbrela ICR sunt in totalitate actiuni organizate de filialele ICR in lume, pe cont propriu. Abia apoi ele aduse la cunostinta ICR "mama", care le bifeaza ca actiuni proprii.

Se face un rau imens, imens, culturii romanesti si Romaniei. Cultura este cu adevarat singurul produs cu care Romania poate sa iasa pe orice piata internationala intr-o confruntare in care are toate motivele sa intre fara niciun fel de complex.

MAE vs. Papahagi: Nici Antonescu, nici Corlatean nu coordoneaza activitatea ICR

Papahagi: Politizarea ICR continua, MAE se spala pe maini

Credeti ca presedintele Senatului si ministrul de Externe au o anumita vina in raport cu ceea ce se intampla la ICR? Ministerul de Externe a refuzat sa isi asume orice responsabilitate.

Sa stiti ca nu e prima oara cand aud asemenea lucruri. Victor Ponta spune "Eu sunt Guvernul, ce face Parlamentul il priveste". Asta este o proba de fatarnicie si de rea credinta.

Noi stim foarte bine cum functioneaza grupurile parlamentare si va dau un exemplu. In momentul in care a fost demisa precedenta conducere a ICR, respectiv Andrei Marga si cei doi vicepresedinti Horea Garbea si Vladimir Simon, intentia initiala era de demitere doar a lui Andrei Marga, cei doi vicepresedinti urmand sa ramana in functie, pentru ca nu avea nimeni ce sa le impute.

Georgica Severin (presedintele Comisiei de Cultura, membru PSD - n.red.) mi-a aratat SMS-ul primit de la premierul Victor Ponta: "Pleaca toti!". A ridicat neputincios din umeri si a spus: "Domnilor, dati-va demisia si, cine stie, poate ne mai intalnim vreodata!". Horia Garbea, mai slab de inger, si-a dat demisia, dar Vladimir Simon a spus "Eu nu am ce sa imi reprosez" si nu si-a dat-o. A fost demis.

Revenind, Crin Antonescu, in calitate de presedinte al Senatului, nu poate sa intervina si sa ii spuna presedintelui Comisiei de Cultura ce sa faca, dar stim foarte bine ca presedintii comisiilor asculta, asa cum v-am dat exemplul anterior, de decizia politica luata la varful USL.

In momentul in care PNL propune ca vicepresedinte al ICR pe Liviu Jicman, un tanar despre care nu pot sa spun nimic rau, dar principala lui calitate este tineretea, (altceva nu a probat in niciun fel, nici experienta, nici expertiza), ma intreb care sunt criteriile dupa care PNL isi desemneaza oameni in fruntea unor institutii de o asemenea importanta.

Iar Ministerul de Externe sigur ca se poate spala pe maini, dar atata vreme cat totul este politizat si atata timp cat toate aceste functii sunt date doar prin prisma serviciilor aduse partidului, ar fi absolut obligatoriu ca acesti politicieni din USL sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare om care este numit intr-o functie. Ministrul Titus Corlatean (vicepresedinte PSD - n.red.) cunoaste modul in care se fac aceste numiri, iar Valentin Iovan este secretar executiv al PSD Diaspora.

Asa se face ca ICR a ajuns dintr-un ambasador al culturii romane o institutie cvasi-anonima cu un bilant zero dupa un an de zile.

Ce urmareste USL prin aceasta politica? Doar recompensarea unor membri de partid sau ceva mai mult - sa isi promoveze propria imagine peste hotare dupa cele intamplate vara trecuta?

Eu nu merg neaparat pe ideea imbecilizarii deliberate a romanilor, cu toate ca se practica o spalare de creier cum nu s-a practicat vreodata in ultimii 23 de ani. Dar asistam la o desconsiderare a culturii si a oamenilor de cultura cum nu s-a mai intamplat. Si asta nu se reflecta numai prin atitudinea fata de ICR, uitati-va si la masurile care se iau impotriva creatorilor, cu drepturile de autor si celelalte initiative trimise Parlamentului.

In cazul lui Valentin Iovan probabil ca cei din organizatia lui au spus "Ce facem? Trebuie sa ii dam ceva. Hai sa ii dam o functie la ICR". Pentru europarlamentare probabil ca nu se putea, sunt altii mai "vanjosi" ca el si care se vor instala pe liste, dar nici nu poti sa ignori "meritele" cu care s-a manifestat Iovan ca membru zelos al partidului. Asa ca, hai la ICR, ca ICR-ul suporta orice.

Ce este ingrozitor, acesta este cuvantul cel mai potrivit - ingrozitor -, este ca s-a distrus o institutie de care Romania avea nevoie ca de aer. De ce spun asta? Uitati-va la vizitele lui Victor Ponta, rusinoase prin felul in care se comporta, sau ale lui Crin Antonescu. Sau la deciziile ministrului Culturii, Daniel Barbu, care habar nu are ca este in fruntea ministerului care organizeaza participarea Romaniei la Targul de la Frankfurt... Oamenii acestia sunt cei care controleaza, gestioneaza, dirijeaza cultura romana.

Exista o institutie care ne facea cinste, care, intr-adevar, pleda cu probe, cu marturii cat se poate de edificatoare, pentru cultura romana - ICR. Au reusit sa o ingroape.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Radu Alexandru numiri ICR, #Valentin Iovan secretar ICR, #politizare Institutul Cultural Roman , #Horia Roman Patapievici
Comentarii
P
Ponta Mahmoud Ahmadinejad
rank 1
Pt pegra securisto-comunistă cultura este ca tămâia pentru diavol.