ICR raspunde senatorilor USL: Toate cheltuielile sunt raportate Parlamentului

Luni, 18 Iunie 2012, ora 09:10
2654 citiri
ICR raspunde senatorilor USL: Toate cheltuielile sunt raportate Parlamentului

Conducerea Institutului Cultural Roman a raspuns acuzatiilor aduse de liderii senatorilor PNL si PSD Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, care au reprosat ca nu ar fi transparente cheltuielile institutiei.

"Ca urmare a comunicatului transmis de domnii senatori Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, liderii grupurilor PSD si PNL din Senatul Romaniei, dorim sa facem urmatoarele precizari, venind in intampinarea dorintei exprimate de semnatari : clarificarea 'catorva aspecte ridicate de oamenii de buna credinta' in legatura cu Institutul Cultural Roman", se arata intr-un comunicat al ICR, citat de Evenimentul Zilei.

Sarbu si Hasotti: Ce e nedemocratic in a ne interesa cum sunt cheltuiti banii ICR?

De asemenea, reprezentantii institutiei transmit ca pentru bugetul ICR "nu s-a dat niciodata socoteala in mod clar", insa rapoartele financiare ale ICR sunt disponibile online si transmise anual Parlamentului.

"Amintim ca, in afara de rapoartele anuale prezentate consiliului de conducere al ICR, publicate pe site si transmise, spre informare, inclusiv membrilor comisiilor de cultura ale Parlamentului, informatiile despre proiectele derulate si finantarile aferente sunt disponibile, la zi, pe pagina de web a institutiei si sunt difuzate constant catre mass media", transmite ICR.

Cristi Puiu si Norman Manea apara ICR: Gratie lui, Romania nu mai e doar Ceausescu!

Sursa citata da ca exemplu o neregula din 2011, cand s-ar fi "infiintat functii de vicepresedinti", pentru care s-ar fi acordat "salarii importante fara sa existe acoperire legala".

"Functiile la care se face referire exista in organigrama ICR inca din 2003, cand presedinte al Institutului era domnul academician Augustin Buzura. Actuala conducere nu a modificat nici numarul pozitiilor de vicepresedinte, nici remuneratia aferenta, corespunzatoare nivelului de subsecretar de stat. Salarizarea functiilor respective a fost asigurata, in fiecare an, prin legea bugetului de stat. Anul trecut, in urma observatiilor formulate de Curtea de Conturi, Ministerul Afacerilor Externe a initiat, la cererea ICR, ordonanta de urgenta 72/2011 prin care functiile de vicepresedinte sunt prevazute in mod expres in legea de functionare a ICR", mentioneaza documentul citat.

Totodata, ICR-ul raspunde unei alte acuzatii aduse de senatorii USL, potrivit carora Institutul Cultural Roman "ar ignora Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor sau Uniunea Artistilor Plastici".

"Amintim ca din consiliul de conducere al ICR fac parte, in prezent, in conformitate cu Legea 356/2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman, sapte membri numiti de Presedintele Romaniei la propunerea asociatiilor si uniunilor de creatori:

- domnul Gabriel Chifu, propus de Uniunea Scriitorilor din Romania;

- doamna Aura Corbeanu, propusa de Uniunea Teatrala din Romania;

- doamna Ana Maria Zahariade, propusa de Uniunea Arhitectilor din Romania;

- doamna Cristiana Russu, propusa de Uniunea Artistilor Plastici din Romania;

- domnul Constantin Pivniceru, propus de Uniunea Cineastilor din Romania;

- domnul Ulpiu Vlad, propus de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania;

- domnul Grigore Arsene, propus de Asociatia Editorilor din Romania", se mai arata in comunicat.

"Calitatea de membru in consiliul de conducere al ICR nu este remunerata. Dincolo de aceasta formula institutionala, colaborarile ICR cu institutiile reprezentative pentru mediile culturale si artistice din Romania sunt nenumarate si de anvergura, atat pentru proiectele derulate in tara cat si pentru cele din strainatate", mai precizeaza reprezentantii ICR.

Miscarea Papioanelor - protest de strada, luni seara, pentru sustinerea ICR

"Amintim doar colaborarile cu asociatiile de editori pentru organizarea reprezentarii Romaniei la targuri internationale de carte, colaborarea cu UCIN si Arhiva Nationala de Film la organizarea Festivalului Filmului European, parteneriatele cu UNITER pentru Festivalul National de Teatru, contributia ICR la festivaluri precum TIFF, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul 'Shakespeare', spectacolele sustinute de trupe de teatru din Romania si turneele unor muzicieni romani de prestigiu pe scene importante din strainatate cu sprijinul ICR", continua sursa citata.

Membrii ICR se intreaba, mai departe, care sunt, in viziunea semnatarilor comunicatului ( senatorii USL - n. red.), "institutiile de cultura legitime" din Romania si cine "oamenii de buna credinta" care "ridica aspecte" si "semnaleaza ilegalitati" in activitatea ICR.

"Acestea sunt faptele. Cat priveste afirmatiile domnilor Sarbu si Hasotti, in lipsa unor probe concludente, nu pot fi interpretate decat ca declaratii politice tendentioase, cu vadit caracter de dezinformare (oare pozitia lor reprezinta, cu mandat, pozitia politica a Senatului Romaniei?).

Impotriva acestor falsificari, conducerea ICR reafirma adevarul evident ca deplina independenta politica a Institutului a putut fi asigurata si pana acum, cu Legea 356/2003 (care a fost propusa de un guvern PSD, votata de un Parlament cu majoritate PSD si promulgata de un presedinte PSD), si ca OUG promulgata recent de guvernul USL nu va face decat sa introduca fortat in ICR jocurile politice din Biroul permanent al Senatului. Din pacate, ne apropiem cu pasi repezi de politizarea Institutului Cultural Roman si de anihilarea independentei sale politice si culturale", conchide sursa citata.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#ICR raspunde Sarbu Hasotti, #trecere ICR Senat, #cheltuieli buget ICR , #Horia Roman Patapievici