Epurarea politica "de cea mai oribila speta" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Iunie 2012, ora 12:05
8339 citiri
Epurarea politica "de cea mai oribila speta" (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Am tot asteptat o explicatie credibila si coerenta pentru cele doua decizii scandaloase ale Guvernului in privinta trecerii ICR din subordinea presedintiei in aceea a Senatului si in aceea a demiterii intempestive a directorului Arhivelor Nationale, istoricul Dorin Dobrincu.

Am tot asteptat sa aflu din gura unui inalt reprezentat al USL care a fost presiunea teribila ce a determinat schimbarea legii organice a ICR prin ordonanta de urgenta, practica atat de hulita de actuala Putere pe cand era in opozitie.

Cu atat mai mult cu cat ICR a fost supus unui control prelungit si amanuntit al Curtii de Conturi care, fapt destul de rar in institutiile publice din Romania, nu a scos la iveala nereguli.

Am vrut sa aflu care este raspunsul USL la reactia vehementa, fara precedent din timpul guvernarii Nastase, a societatii civile. Am vrut sa aflu raspunsul USL la scrisoarea de protest pe aceasta tema semnata printre altii de Cristian Pirvulescu - Asociatia Pro Democratia, Alina Mungiu Pippidi - Societatea Academica din Romania, Cristina Guseth-Freedom House Romania, Stefan Vlaston - EDU CER si Cristian Ghinea - Centrul Roman de Politici Europene.

Am vrut sa aflu un raspuns si la reactia vehementa a regizorilor romani Catalin Mitulescu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu si Lucian Pintilie, reactie preluata de agentiile si presa internationala.

Ei bine, raspunsul a fost ca o smetie intre ochi. E drept, nu l-a dat Victor Ponta, prea preocupat sa plece la Viena, unde protestul regizorilor a ajuns, prin intermediul AFP, inaintea lui. A venit, culmea!, de la PNL. Un raspuns de o aroganta, de un primitivism si un bolsevism greu de comentat.

"Aud pedelisti ca 'e criza, asta era prioritatea tarii?' Da, asta era prioritatea tarii. In momentul in care propagandisti de 2 lei au fost cocotati in fruntea unor institutii, pentru a improsca cu noroi, a face propaganda, da", a declarat liberalul, europeanul, prezidentiabilul Crin Antonescu.

Purtatorul de cuvant al PNL a dat insa intreaga masura a mentalitatii viciate care domina acum partidul candva al Bratienilor:

"Trebuie sa luam o lista comparativa, aproape toti cei 3 care fac acest protest ii veti regasi in avionul de Neptun al domnului Basescu, printre cei platiti cu sute de milioane ca sa dea cu periuta pe la diverse televiziuni sau prin diverse gazete de perete ale Palatului Cotroceni".

Asadar, intelegem ca in opinia lui Mihai Voicu si a liberalilor in numele carora vorbeste, Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu si Lucian Pintilie au fost platiti cu sute de milioane ca sa dea cu periuta, adica sunt niste politruci, niste nulitati. Nu stiu ce ar mai fi de comentat.

In cazul lui Dorin Dobrincu nici macar nu s-a obosit nimeni sa explice oficial, cat de rudimentar, de ce un tanar istoric care a fost pus in functie de Guvernul Tariceanu in 2007 si a supravietuit schimbarii tuturor guvernelor de atunci pana la Cabinetul Ponta (desi PDL ar fi vrut sa-l inalture) a fost inlocuit din functie fara a-i fi imputata nicio culpa concreta, fara ca activitatea sa fi facut obiectul unui audit. Pur si simplu.

Si atunci singura explicatie valabila vine tot din tabara USL, de la istoricul Marius Oprea: "Am avut incredere in Dobrin Dobrincu, cu care ma cunosc de la inceputul anului 1990 si-l apreciez enorm ca istoric, este un om de foarte buna credinta si de o cinste care nu poate fi pusa la indoiala. Probabil ca Dorin a deranjat destul de multa lume prin aceea ca s-a tinut de cuvant si a deschis fara niciun fel de opreliste arhivele regimului comunist".

In spatele acestei agresivitati, acestei nerusinari incredibile, se vede in toata "splendoarea" sa realitatea cu un nume sinistru rostit de Cristian Mungiu in auzul Europei: "E o epurare de cea mai oribila speta - la fel de reprobabila ca una etnica, ideologica sau rasiala. (...) Sentimentul este ca ne aflam in plina mineriada, mai lipsesc doar minerii. E dezarmant sa constati ca dupa atatia ani ne aflam tot acolo".

USL nu are nevoie de motive reale, de explicatii coerente si cat de cat credibile pentru a face orice schimbare doreste. O face minereste, impotriva Constitutiei, in cel mai abuziv mod cu putinta.

As vrea un audit independent, o evaluare care sa-l vizeze pe directorul ICR, nu pe "intelectualul lui Basescu", nici pe scriitorul acuzat de inca presedinta comisiei de cultura a Senatului, Olguta Vasilescu, de delict de opinie pentru scrierile sale, fix ca in anii 50.

Bogdan Niculescu Duvaz coinsidera ca un om care publica opinii si comentarii politice nu are ce cauta intr-o functie remunerata pe bani publici. Dar presedintele interimar al TVR, Radu Calin Cristea, poate ocupa o astfel de functie doar pentru ca opiniile sale erau osanale la adresa lui Victor Ponta?

As vrea sa aflu contraargumentele la declaratia lui Cristi Puiu, laureat la Cannes, potrivit caruia: "ICR functioneaza extraordinar de bine. Ceea ce se intampla astazi cu Institutul, unde schimbarile care se fac nu se bazeaza pe nicio analiza, ii priveste pe toti cetatenii romani, pentru ca situatia se poate repeta si in alte institutii".

As vrea sa aflu contraargumente la declaratia lui Varujan Vosganian potrivit caruia activitatea ICR din ultimii ani a fost foarte buna. Pana la o astfel de evaluare independenta, pana la aparitia unor motive care nu tin de delictul de opinie si politizare, nu discutam decat despre arbitrariu, abuz si epurare politica si in cazul Patapievici si in cazul Dobrincu.

Si daca argumentele acestea exista, de ce audierea lui Horia Roman Patapievici la comisiile de cultura a fost intempestiv anulata dupa ce directorul ICR a cerut ca la discutii sa participe si presa? Cine si ce are de ascuns in acest scandal?

Mi-e greu sa-mi imaginez eroare mai mare pe care putea sa o comita Guvernul Ponta decat sa trezeasca din adormire si sa scoata in strada la propriu societatea civila. Cu atat mai mult cu cat protestul societatii, nu atat in apararea unor oameni, ci a unor principii de democratice fundamentale, este al naibii de vizibil de acolo unde Victor Ponta vrea mai tare sa se legitimeze ca lider credibil, adica de la Bruxelles.

Acolo tinerii regizori romani care au facut din Cannes "cescuta lor de cafea" (aprecierea apartine presei franceze) nu sunt niste politruci cu periuta. Acolo strigatul lor de disperare este cu mult mai puternic decat replicile arogante si explicatiile transparente ale actualei Puteri.

Si tot de acolo va veni o nota de plata greu de dus pentru USL.

Iar in acest strigat, Victor Ponta ar trebui sa inteleaga ca nu este premier peste o tara populata de nevertebrate si nu isi poate permite chiar orice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ICR epurare politica, #ICR schimbare conducere, #ICR protest societate civila , #Horia Roman Patapievici