Cristi Puiu si Norman Manea apara ICR: Gratie lui, Romania nu mai e doar Ceausescu!

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 14:43
6592 citiri
Cristi Puiu si Norman Manea apara ICR: Gratie lui, Romania nu mai e doar Ceausescu!
Foto: ecouromanesc.info

Cristi Puiu, una dintre figurile emblematice ale noului val de regizori romani, premiat la Cannes, a explicat, intr-un interviu acordat duminica agentiei France Press, mobilizarea exemplara a artistilor romani in favoarea Institutului Cultural roman, luat in vizor de Guvernul Ponta.

Intrebat de ce sunt atat de ingrijorati de decizia ministrului Culturii, Mircea Diaconu, de a trece prin ordonanta de urgenta ICR de la Presedintie la Senat, Cristi Puiu a explicat ca Institutul functioneaza extraordinar de bine, iar politicienii nu fac decat sa ii distruga activitatea.

"Din nefericire, de fiecare data cand are loc o schimbare de guvern in Romania noua Putere arunca la gunoi tot ceea ce s-a facut, mai ales ceea ce functiona bine. Noii guvernanti vor sa isi puna ei amprenta istorica si atunci se apuca de distrus.

ICR functioneaza extraordinar de bine. Ceea ce se intampla astazi cu Institutul, unde schimbarile care se fac nu se bazeaza pe nicio analiza, ii priveste pe toti cetatenii romani, pentru ca situatia se poate repeta si in alte institutii", a declarat Cristi Puiu pentru AFP.

Binecunoscutul regizor roman a mai subliniat ca, in trecut, Romania nu avea sentimentul apartenentei la cultura europeana.

"In urma cu zece ani, cand ajungeam in strainatate si spuneam ca venim din Romania, toata lumea se gandea la Nicolae Ceausescu si Nadia Comaneci, asta era tot. Nici nu existam in lumea cinematografiei. Astazi totul s-a schimbat radical. Am iesit din aceste stereotipuri", a explicat el.

Intrebat daca acest lucru nu se datoreaza de fapt artistilor romani, Cristi Puiu a replicat: "Am iesit din aceste stereotipuri nu doar multumita noua, artistilor, ci si gratie ICR, care, cu insistenta, a facut cunoscut cinema-ul romanesc in strainatate, a stabilit legaturi cu festivaluri de prestigiu cum este cel de la Cannes, ne-a pus in contact direct cu producatorii, artistii si criticii straini".

Decizia Guvernului Ponta de a subordona Institutul Cultural Roman Senatului si de a demite conducerea, in frunte cu Horia Roman Patapievici, a starnit un val de indignare in randul oamenilor de cultura romani.

"Este dezastruos ca practicile brutale si aroganta politicienilor de ieri si de astazi conduc intr-o maniera nefasta destinele culturii", a comentat si scriitorul Norman Manea, laureat al premiului Medicis in Franta si proaspat membru al Societatii Regale de Literatura (RLS), una dintre cele mai importante institutii din Marea Britanie, informeaza Agerpres.

Si regizorii Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu si Cristian Mungiu si-au exprimat indignarea fata de decizia guvernului Ponta. "E o epurare de cea mai oribila speta - la fel de reprobabila ca una etnica, ideologica sau rasiala", a comentat Cristian Mungiu, laureat de doua ori la Cannes, ceea ce se petrece la ICR.

Regizorii ataca dur guvernul Ponta, pe tema ICR: Ne aflam in plina mineriada!

De asemenea, reprezentantii societatii civile au lansat un protest public fata de decizia guvernului Ponta, care poate fi semnat pe site-ul "Romania Curata" si caruia deja i s-au alaturat si alte nume mari ale culturii romane.

Protest al societatii civile fata de Guvernul Ponta: Care e urgenta la ICR?

In schimb, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri seara ca inlocuirea lui Horia Roman Patapievici reprezinta o "prioritate a tarii" pentru ca acesta este "un propagandist de doi lei" si un sustinator al lui Traian Basescu.

Antonescu: Schimbarea lui Patapievici, propagandist de 2 lei - prioritatea tarii

De asemenea, liderii senatorilor PNL si PSD, Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, le transmit celor care se arata ingrijorati de trecerea ICR in coordonarea Senatului ca intentia nu este de a politiza institutia, ci dimpotriva, si atrag atentia asupra cheltuielilor Institutului, care, in opinia lor, nu sunt transparente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Cristi Puiu ICR protest, #Norman Manea schimbare ICR, #schimbare Patapievic ICR , #Horia Roman Patapievici