Conducerea ICR spune ca institutia cade victima setei de putere a Guvernului USL

Joi, 14 Iunie 2012, ora 19:59
4816 citiri
Conducerea ICR spune ca institutia cade victima setei de putere a Guvernului USL
Foto: Arhiva

Conducerea Institutului Cultural Roman (ICR), care il are ca presedinte pe Horia-Roman Patapievici, considera ca institutia a cazut victima setei de putere a Guvernului USL, dupa ce a fost trecuta de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, conducerea ICR acuza Guvernul Ponta de incalcarea legii, prin decizia de a trece institutia de sub autoritatea simbolica a presedintelui Romaniei, in subordinea efectiva a Senatului.

Institutul Cultural Roman trece de sub autoritatea lui Basescu la Parlament

"Aceasta ordonanta de urgenta modifica Legea 356/2003, prin care se stipula ca ICR functioneaza sub autoritatea presedintelui Romaniei. In 2003, presedinte al Romaniei era Ion Iliescu, iar Guvernul PSD (premier Adrian Nastase), care a compus si votat Legea 356, considera ca functionarea ICR sub autoritatea sefului statului constituie o garantie a autonomiei si nepolitizarii ICR", se arata in documentul citat.

Conducerea ICR sublinieaza faptul ca, in prezent, acest guvern PSD considera contrariul.

PSD din 2012 anuleaza solutiile PSD din 2003

Potrivit conducerii ICR, "fie solutia PSD initiala era menita din capul locului sa politizeze institutul si acum PSD e nemultumit ca politizarea nu se mai face in sensul dorit de el, deoarece presedinte nu mai este Ion Iliescu, ci Traian Basescu; fie solutia initiala era buna, pentru ca scotea efectiv institutul de sub influenta politicii, dar acum PSD doreste sa renunte la ea, deoarece vrea cu toata taria sa politizeze activitatea ICR".

In aceste conditii, conducerea institutiei precizeaza ca exista dovezi in minutele Consiliului de Conducere al ICR ca fostul presedinte ICR, Augustin Buzura, s-a putut opune cu succes unei injonctiuni de politizare venita in 2004 din partea fostului sef al statului, Ion Iliescu, "rezulta ca formula initiala a Legii 356/2003 permitea autonomia politica a institutului", se mai spune in comunicat.

Conducerea ICR a concluzionat ca Guvernul USL doreste, dimpotriva, sa isi puna oamenii proprii in cadrul institutiei.

"Or, singura urgenta care justifica aceasta ordonanta de urgenta este setea de subordonare politica (sic!) cat mai rapida a tuturor entitatilor care mai sunt inca autonome fata de puterea USL. Drept urmare, PSD din 2012 anuleaza solutiile PSD din 2003, cu argumentul ca solutia din 2003 ar politiza, iar solutia de acum ar depolitiza. Vede oricine ca, oricare ar fi adevarul, PSD a gresit cel putin odata. Insa, spre deosebire de 2003, in 2012, dorinta de a politiza ICR este evidenta", mai spune conducerea ICR.

Potrivit comunicatului, in viziunea ordonantei de urgenta, "conducerea ICR si Consiliul de conducere trebuie puse sub autoritatea Biroului permanent al Senatului; or, deciziile Biroului permanent al Senatului nu pot fi decat politice, reflectand echilibrul politic la zi din interiorul Biroului".

Adevarata victima este cultura romana

Potrivit conducerii ICR, prin aceasta ordonanta de urgenta, Guvernul va reusi distrugerea autonomiei institutiei si "aducerea acestuia in impasul endemic de functionare, pe care societatea romaneasca il poate constata in cazul unor institutii precum CNSAS ori TVR".

"Extraordinarul succes institutional care este in prezent ICR cade victima setei de putere imediate si cu orice pret a Guvernului USL, oricine se va afla in continuare la conducerea ICR.

Dar adevarata victima, cum se va vedea foarte curand, este cultura romana, sunt actorii si operatorii culturali romani; nu in ultimul rand, imaginea culturii noastre in lume, fata de partenerii pe care conduita ICR din 2005 incoace i-a convins ca se poate, ca Romania poate fi un partener serios, creativ si, din punct de vedere institutional, fiabil.

Ei bine, Guvernul USL le va demonstra ca nu se poate. Vom reveni la ce am fost, si chiar mai rau decat atat", incheie conducerea ICR.

Ponta nu l-a anuntat, in prealabil, pe Basescu de decizia de a trece ICR la Senat

Premierul Ponta a justificat, miercuri, decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Roman sub autoritatea Senatului, prin faptul ca institutia a fost "mult prea politizata", cand s-a aflat in subordinea lui Basescu.

Ponta: Vom opri derapajele de la democratie, facute de Basescu si oamenii lui

Insa presedintele Traian Basescu a acuzat Guvernul si PSD ca nu au l-au anuntat, in prealabil, despre trecerea ICR in subordinea Senatului.

"Ce vreti sa va mai spun? In loc sa te ocupi sa creezi locuri de munca, te uiti cum poti lua, sa golesti de continut institutia prezidentiala. Asta arata, este expresia modului de a gandi al PSD-ului. Dar asta e viata, mergem inainte", a spus seful statului.

Basescu: Intram intr-o zona de derapaj de la democratie. Nu voi tolera!

Institutul Cultural Roman este o institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, ce functioneaza in prezent sub autoritatea presedintelui Romaniei. Seful statului este presedintele de onoare al Institutului.

In prezent, ICR il are ca presedinte pe Horia Roman Patapievici, iar pe Tania Radu si Mircea Mihaies, in postura de vicepresedinti.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#conducere ICR atac USL, #ICR subordine Senat, #Institutul Cultural Roman subordine Senat , #Horia Roman Patapievici
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Clar , setea de cultura a USL-ului loveste in ICR . Inca un
Poza lool
lool
rank 5
Il ia base la cotroceni , oamenii presedintelui nu mor de foame .