Bulgaria cere explicații Moscovei după plasarea renumitului jurnalist de investigații Hristo Grozev pe lista persoanelor căutate

Joi, 29 Decembrie 2022, ora 19:43
2251 citiri
Bulgaria cere explicații Moscovei după plasarea renumitului jurnalist de investigații Hristo Grozev pe lista persoanelor căutate
Hristo Grozev a înfuriat Moscova de când a scris despre otrăvirea lui Aleksei Navalnîi FOTO Twitter

Bulgaria a criticat joi, 29 decembrie, decizia Rusiei de a-l plasa pe jurnalistul de investigaţii Hristo Grozev pe o listă cu persoane căutate, prim-ministrul acestei ţări criticând mişcarea ca pe o tactică de intimidare a libertăţii de exprimare, relatează Reuters.

Grozev, jurnalist de investigaţii privind Rusia la site-ul Bellingcat, este ”căutat în conformitate cu un articol al Codului Penal”, potrivit unor informaţii publicate pe site-ul Ministerului rus de Interne în această săptămână.

Premierul interimar Galab Donev a spus că Bulgaria va cere informaţii de la Rusia privind motivul pentru care Grozev a fost plasat pe listă.

”Această acţiune este inacceptabilă. Reprezintă un atac la libertatea de expresie şi o tentativă de a intimida un cetăţean bulgar”, le-a spus Donev jurnaliştilor.

Ministerul de Externe a convocat-o pe ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, pentru a înmâna acest protest.

Grozev a înfuriat Moscova cu investigaţii asupra otrăvirii opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi doborârii avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei. Rusia a negat că ar fi responsabilă pentru aceste atacuri.

Hristo Grozev, care din motive de securitate îşi păstrează secret locul în care se află, a spus că plasarea lui pe o listă de persoane căutate ar putea fi o tentativă de a avertiza alţi ziarişti să nu cerceteze ceea ce se întâmplă în Rusia.

”Ani de zile au transmis cu claritate că le e teamă de munca noastră şi nu se vor opri de la nimic pentru a o face să dispară”, a spus el într-o postare pe Twitter.

Ultimele relatări ale jurnalistului bulgar au fost despre invadarea Ucrainei de către Rusia.

Potrivit site-ului Bellingcat, Grozev se axează pe ”ameninţări de securitate, operaţiuni clandestine extrateritoriale şi folosirea informaţiei ca armă”.

Într-o declaraţie făcută postului bulgar NOVA TV miercuri, Grozev a spus că se teme pentru viaţa sa şi că ar putea exista persoane care din proprie iniţiativă ar putea încerca să-i facă ”o favoare Kremlinului” şi să încerce să-l elimine sau să-l răpească.

Ambasadoarea Mitrofanova a spus că Bulgaria ar trebui să întrebe Ministerul de Interne al Rusiei de ce Grozev a fost plasat pe listă, precizând că, deşi el nu mai este binevenit în Rusia, ”asta nu înseamnă că cineva îl va căuta în întreaga lume”.

Grozev a spus că i s-a oferit ajutor de către Ţările de Jos, Suedia, Estonia sau Austria, unde a trăit în ultimii ani.

Biroul preşedintelui bulgar a spus că Sofia ia de asemenea măsuri pentru a-i asigura securitatea.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Hristo Grozev, #persoane cautate, #Rusia, #jurnalist investigatii, #jurnalist bulgar , #Bulgaria