Norvegia și Germania au cerut NATO să protejeze infrastructura subacvatică a Europei împotriva atacurilor Rusiei

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 03:41
3417 citiri
Norvegia și Germania au cerut NATO să protejeze infrastructura subacvatică a Europei împotriva atacurilor Rusiei
Infrastructură subacvatică/ FOTO: cleanenergywire.org

Cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul norvegian Jonas Haar Støre au cerut NATO să protejeze conductele subacvatice și cablurile de comunicații, prin crearea unei structuri speciale de coordonare, potrivit DW.

„Conductele, cablurile telefonice și de internet sunt comunicații vitale pentru statele noastre, siguranța lor ar trebui să aibă o prioritate maximă”, a spus Scholz în urma întâlnirii cu prim-ministrul Norvegiei în ajunul Conferinței de Securitate de la Berlin.

El a adăugat că recentele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream și Nord Stream 2 au arătat cât de mari sunt riscurile în această zonă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat această inițiativă.

„Am mărit măsurile de securitate în urma recentului sabotaj Nord Stream și este vital să facem și mai mult pentru a ne asigura că infrastructura noastră maritimă este protejată împotriva viitoarelor atacuri”, a spus Stoltenberg.

Prim-ministrul Norvegiei a mai spus că țara sa își va direcționa o parte din veniturile din exporturile de gaze pentru a ajuta Ucraina și alte țări afectate de criza energetică globală. Invazia Federației Ruse în Ucraina a provocat și o creștere a prețurilor la energie, care a adus profit suplimentar Norvegiei.

Scholz a mulțumit Norvegiei pentru creșterea cu 10% a livrărilor de gaze către Germania, deoarece Berlinul încearcă să compenseze reducerea livrărilor din Rusia. Scholz a mai declarat că țara sa va continua să fie unul dintre liderii în apărarea Europei și a libertăților europene.

„Niciun agresor nu ar trebui să se îndoiască de faptul că avem intenția fermă de a-i apăra pe fiecare dintre aliații noștri și fiecare centimetru din teritoriul alianței cu toate forțele de care dispunem”, a subliniat cancelarul german.

Germaniei admite responsabilitatea pentru războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina

Ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann, a mărturisit că Germania are o contribuție pentru războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, deoarece a sprijinit gazoductul Nord Stream 2.

„Ştiind ceea ce ştim astăzi, decizia de a continua Nord Stream 2 după anexarea Crimeei în 2014 a fost contribuţia Germaniei la izbucnirea războiului din Ucraina", a declarat Marco Buschmann în discursul de bun venit al unei reuniuni a miniştrilor justiţiei din cadrul G7, la Berlin, potrivit POLITICO.

El a adăugat că este de datoria Germaniei să „se confrunte direct cu acest adevăr" şi să „tragă concluziile corecte" din el.

O versiune a declarației ministrului de Justiție a fost distribuită pe profilul de Twitter al acestuia.

Declaraţia îl contrazice indirect pe cancelarul Olaf Scholz, care a apărat mult timp gazoductul. Scholz a catalogat Nord Stream 2 drept un „proiect al sectorului privat".

Buschmann a găzduit marţi, 29 noiembrie, la Berlin, o reuniune comună a miniştrilor justiţiei din G7, în cadrul căreia s-a decis că autorităţile judiciare din ţările G7 ar trebui să coopereze mai strâns în ceea ce priveşte investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Surpriză! De ce l-a sunat Klaus Iohannis pe Recep Erdogan: „Am avut o discuție foarte bună!"
Klaus Iohannis se vrea secretar general NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, dar favorit pentru această funcție ar fi premierul Olandei, Mark Rutte. Oficialul de la Palatul Cotroceni a auzit că...
#horvegia, #Germania, #NATO, #infrastuctura, #subacvatica europa , #stiri externe