DNA cere pedepse grele pentru Horia Simu și Șerban Pop. Procuror: ”Au lezat valorile sociale, au sfidat instanța, apoi au mințit”

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 22:10
4673 citiri
DNA cere pedepse grele pentru Horia Simu și Șerban Pop. Procuror: ”Au lezat valorile sociale, au sfidat instanța, apoi au mințit”
Horia Simu (stânga) și Șerban Pop au fost condamnați cu executare de ICCJ, apoi au fost scăpați de CCR. FOTO: Ionuț Mureșan / colaj

Horia Simu și Șerban Pop ar trebui să fie condamnați la 4 ani de închisoare pentru cumpărare de influență, respectiv 5 ani de închisoare pentru trafic de influență, deoarece faptele lor lezează valorile sociale. În timpul procesului au fugit și au sfidat autoritățile, iar când s-au întors au dat declarații mincinoase, a susținut procurorul de ședință al DNA la ultimul termen de judecată de miercuri, 4 mai.

Fostul șef al ANAF, Șerban Pop, precum și afaceristul Horia Simu au decis să renunțe la dreptul la tăcere de care s-au prevalat până acum și să dea declarații în fața instanței, în faza rejudecării dosarului de corupție în care sunt implicați.

Cei doi au scăpat de condamnări în urma unei decizii a Curții Constituționale care viza nelegala compunere a completurilor de la Înalta Curte. În dosarul de corupție în care sunt judecați Șerban Pop și Horia Simu era vizată și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, pe care judecătorii de la ICCJ au achitat-o pe 26 iunie 2018. În prezent, dosarul se rejudecă doar cu cei doi.

DNA: Inițiativa infracțională i-a aparținut lui Șerban Pop

„Fapta lui Șerban Pop de a a lăsa să se înțeleagă că are influență asupra conducerii DIICOT și de a primi sume de bani de la Simu Horia pentru a închide un dosar întrunește condițiile infracțiunii de trafic de influență. Fapta lui Simu Horia întrunește condițiile de cumpărare de influență.

Faptele rezultă fără niciun dubiu din probele administrate. Declarațiile lui Mihăilescu, cele ale lui Danilescu Cezar (martor cu identitate protejată), Petre Ileana (martor cu identitate protejată) reiese că inițiativa infracțională i-a aparținut lui Pop Șerban. El l-a abordat pe Simu Horia pentru închiderea dosarului. El s-a deplasat la biroul lui Simu Horia și i-a spus că știe de problemele sale, de dosarul Bancpost (n.r. - Cuprom).

La a doua discuție, Pop Șerban i-a spus lui Horia Simu că există o soluție din partea conducerii DIICOT, anume că dosarul s-ar putea închide contra unui comision de 1,5 milioane de euro. A spus că banii nu erau pentru el, ci exclusiv pentru persoanele din conducerea DIICOT. Pop Șerban a spus că dacă nu face asta, Simu Horia va fi arestat, iar urmărirea penală va fi extinsă pe numele soției lui.

Declarațiile lui Șerban Pop care a susținut că procurorul a făcut presiuni asupra lui să declare împotriva Alinei Bica nu pot fi luate în considerare având în vedere persoană inculpatului, a faptului că a avut un avocat de el ales”, a declarat procurorul de ședință al DNA.

Pedepse de 4, respectiv 5 ani de închisoare pentru Horia Simu și Șerban Pop

Acesta a cerut instanței de fond să mențină pedepsele aplicate în primul ciclu procesual celor doi.

„Considerăm că declarația lui Șerban Pop din 23.03 trebuie să fie înlăturată, deoarece nu corespunde adevărului. Acțiunea lui Pop Șerban de a cere bani de la Simu Horia are semnificația unui act de trafic de influență pentru altul îndeplinind astfel condițiile infracțiunii. Se poate conchide că Simu Horia a cumpărat influență de la Șerban Pop pentru a-și rezolva problemele penale contra unui comision de 1,5 milioane de euro.

Amândoi au săvârșit infracțiuni cu gravitate ridicată, deoarece lezează valorile sociale. Pop Șerban este deja condamnat cu suspendare pentru divulgarea de secrete și are un dosar pe rolul CAB pentru luare de mită de 2,5 milioane de euro.

Horia Simu a fost condamnat 6 ani și urmează apelul.

Ambii au avut un comportament de sfidare a instanței în timpul procesului deoarece s-au sustras cercetării judecătorești, până la termenul trecut când au venit, dar au dat în față instanței declarații neadevărate. Dispuneți condamnarea 5 ani Pop Șerban și 4 ani pentru Simu Horia. Dispuneți obligarea lor la plata cheltuielilor de judecată către stat”, a mai declarat procurorul DNA.

Avocații celor doi au cerut, în schimb, achitarea clienților lor pe motiv că faptele nu există, iar în subsidiar, că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Audiați la termenul din 23 martie, Horia Simu și Șerban Pop susțin că totul a fost o „invenție” a procurorilor DNA pentru a o „lega” pe Alina Bica. Versiunea lor, pe care au adus-o la cunoștința instanței e că banii erau, de fapt, un comision pe care Simu i l-a acordat lui Pop în calitate de avocat pentru a-i vinde niște utilaje.

Acuzațiile procurorilor DNA

Acuzațiile inițiale ale procurorilor DNA în acest dosar erau că Horia Simu i-ar fi dat bani Alinei Bica prin intermediul lui Șerban Pop ca aceasta să „îngroape” dosarul Cuprom. Alina Bica a fost achitată (decizie menținută ulterior în apel), iar Simu și Pop s-au ales pe fond cu 4, respectiv 5 ani de închisoare. Apoi a venit decizia CCR pe tema nelegalei compuneri a completelor de la Înalta Curte, pe motiv că magistrații nu ar fi specializați în judecarea faptelor de corupție, iar dosarul s-a reluat de la zero pe rolul Curții de Apel.

Aici s-au schimbat încadrările juridice în ceea ce-i privește pe pe Simu și Pop, din infracțiuni de dare/complicitate la luare de mită în cumpărare, respectiv trafic de influență. Cu alte cuvinte, Șerban Pop s-a ales cu o infracțiune mai gravă, iar procurorii spun acum că ar fi păstrat pentru el banii pe care inițial se zicea că îi erau destinați Alinei Bica.

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Horia Simu rejudecare, #Serban Pop rejudecare, #trafic de influenta, #Alina Bica, #DIICOT, #curtea de apel bucuresti , #justitie