Horia Roman Patapievici, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest Timisoara

Sambata, 17 Martie 2012, ora 20:52
2196 citiri

Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, a primit, sambata, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), fiind prima distinctie de acest fel pe care a obtinut-o in mediul academic romanesc.

"Este o bucurie sa fiu integrat acestei alma mater extraordinare, care este UVT, si sunt foarte onorat. Prima conferinta pe care am tinut-o, vreodata in viata, a fost la Timisoara. Primul titlu acordat este tot de la Timisoara", a spus Patapievici.

La aprecierile facute in cuvantul de Laudatio, Horia Roman Patapievici a raspuns ca "laudelor nu le rezista nici sfintii, asa ca trebuie sa te smeresti adanc atunci cand lumea te lauda", dupa care a sustinut o dizertatie cu tema "Eminescu si viziunea paradisiaca", pornind de la "Dante si posteritatea lui", trecand, mai apoi, prin universul scrierilor eminesciene care contin viziuni cosmogonice.

Intr-o apreciere categorica a geniului lui Eminescu, Patapievici continua sa-l considere inegalabil, chiar daca - sau mai ales - in ziua de astazi, "cand in librarii explodeaza lansarile de carte".

"Un Eminescu de astazi? Fenomenele sunt irepetabile. Nimeni in cultura greaca nu a jucat rolul lui Homer. Nimeni in cultura romana nu poate juca rolul lui Eminescu" a declarat Horia Roman Patapievici.

El a mai afirmat ca societatea romaneasca este mai apropiata de universul infernal.

"Noi am pierdut codurile de lectura si de interpretare, ori macar de a simti prezenta paradisului. Noi suntem perfect echipati pentru codurile infernale si, din pacate, le si reproducem in viata de zi cu zi, ceea ce se vede in incapacitatea de a dialoga, in tafna pe care o avem fata de aproapele nostru, in rastalmacirea enorma care se intampla intre fiecare dintre noi", a aratat Patapievici.

Totusi, o proiectie a Romaniei peste 10-15 ani are culori senine, in viziunea lui Horia Roman Patapievici, pornita pe un drum ce-si continua evolutia, de la un "punct zero", luat ca reper anul 1990.

"Daca ma uit in spate, la cum arata Romania in 1990 si la cum arata acum, imi vine sa spun, precum ii scria, in 1890, Vasile Alecsandri lui Mihail Kogalniceanu: 'Frate Mihai, cand ne uitam la tara noastra, cat s-a dezvoltat, imi vine sa strig ca grecii din trecut: Am invins!', asa ca Romania s-a schimbat enorm, in bine, in foarte bine. Cine ar fi crezut, in 1990, ca noi vom ajunge in mijlocul Europei, institutional si militar, ca se va intampla acest lucru?', a declarat scriitorul.

Pe de alta parte, Patapievici nu crede in asa zisii reprezentanti ai societatii civile, ci doar in spiritul acesteia.

Intrebat cu ce ganduri intampina ziua sa de nastere, care va fi duminica, 18 martie, Patapievici spune ca nu are proiecte noi, ci doreste sa le continue pe cele pe care le-a avut si pana acum.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Patapievici Honoris Causa Timisoara, #Patapievici Doctor Honoris Causa , #carti