Seful ANI, Horia Georgescu, retinut: Prejudiciu de 75 de milioane de euro - acuzatiile oficiale ale DNA (Video)

Luni, 16 Martie 2015, ora 14:36
6271 citiri
Seful ANI, Horia Georgescu, retinut: Prejudiciu de 75 de milioane de euro - acuzatiile oficiale ale DNA (Video)
Foto: Facebook/Horia Georgescu

Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a fost retinut pentru 24 de ore intr-un dosar care vizeaza activitatea sa, in perioada 2008-2009, la ANRP. Georgescu este acuzat de 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

In rechizitoriul de retinere se arata ca Guvernul Romaniei a sesizat, in ianuarie 2015, DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri nu au respectat cerintele standardelor internationale de evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care facea parte si Horia Georgescu Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, "cu nerespectarea standardelor internationale de evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate".

Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut: Declaratii in catuse la iesirea de la DNA

Potrivit procurorilor, valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei).

Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

Seful ANI, Horia Georgescu, retinut - LIVE

In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, "comparabile" constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare, se arata in rechizitoriul DNA.

"Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele standardelor internationale de evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire", mai arata comunicatul DNA.

Horia Georgescu, seful ANI, adus cu mandat la DNA UPDATE: Deputat audiat in acelasi dosar

Procurorii mentioneaza ca in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, insa nu se precizeaza despre cine este vorba. In acelasi dosar au mai fost audiati luni la DNA deputatul PNL Theodor Nicolescu si Ingrid Zaarour, fost presedinte al ANRP.

Horia Georgescu urmeaza sa fie prezentat marti Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

D.R.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Horia Georgescu acuzatii DNA, #Horia Georgescu retinut DNA, #Horia Georgescu ANRP , #retinut