Horia Georgescu a acceptat pasiv prejudicierea bugetului statului - referat DNA

Marti, 17 Martie 2015, ora 18:15
2838 citiri
Horia Georgescu a acceptat pasiv prejudicierea bugetului statului - referat DNA
Foto: Facebook/Horia Georgescu

Horia Georgescu si ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) din cadrul ANRP au asistat pasivi la prejudicierea bugetului statului cu 70 de milioane de euro, prin acceptarea rapoartelor de evaluare neconforme cu realitatea, se arata in referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventiva a inculpatilor.

"Inculpatii (...) au actionat cu intentie indirecta in scopul producerii rezultatului, respectiv prejudicierea bugetului statului, acceptand producerea rezultatului periculos. Sub acest aspect sunt relevante probele administrate in cauza, din care rezulta ca (...) au constatat pur si simplu pasivi si au votat fara niciun minim demers profesional, pe baza evaluarilor realizate de inculpatii experti evaluatori, chiar in absenta oricarui element explicabil, pe care in mod legitim membrii CCSD aveau obligatia sa-l solicite evaluatorilor.

Dar au decis sa-si asume rapoartele de evaluare, ceea ce releva fara dubiu ca au acceptat posibilitatea producerii rezultatului (...) prejudiciabil", se arata in referat.

Horia Georgescu afla daca va fi arestat - ordonanta de retinere a expirat

In opinia procurorilor, gravitatea faptelor comise de membrii CCSD rezulta si din faptul ca suma de 70 de milioane de euro, platita in cele trei dosare de despagubire care fac obiectul anchetei, este mai mare decat totalul despagubirilor platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 de lei.

Seful ANI, Horia Georgescu, retinut: Prejudiciu de 75 de milioane de euro - acuzatiile oficiale ale DNA

"La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avuta in vedere si valoarea deosebit de ridicata a sumelor care formeaza obiectul infractiunilor de coruptie, precum si contextul social si economic, caracterizat prin insuficienta resurselor publice", se mai arata in referat.

Dosarul lui Horia Georgescu: Deputat PNL, urmarit penal pentru abuz in serviciu

Procurorii DNA considera, totodata, ca arestarea preventiva a inculpatilor se impune si din cauza ca acestia si-au exercitat in mod abuziv atributiile de serviciu si nu au avut grija de banul public.

"Generalizarea la nivelul autoritatilor publice a unui comportament prin care se stabileste o legatura directa, aproape automata, intre platile efectuate din fondurile publice si exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu de catre cei desemnati cu grija banului public la nivelul ANRP reprezinta un fenomen extrem de periculos pentru buna functionare a statului.

Extrapolarea acestui model duce la concluzia ca majoritatea dosarelor de despagubire solutionate (...) sunt bazate pe abuzul membrilor comisiei si coniventa expertilor, asa incat, in mod constant, fondurile destinate persoanelor indreptatite sunt diminuate, iar aceste fapte limiteaza potentialul de dezvoltare al societatii, deoarece statul este condamnat la CEDO sau de catre instantele nationale pentru aceste abuzuri", se mai mentioneaza in referatul DNA.

Avocat: Horia Georgescu nu a opus rezistenta. Politia sa spuna de ce a fost incatusat la spate

La Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost prezentati marti cu propunere de arestare preventiva fostul sef al ANI, Horia Georgescu, Mihnea Remus Iuoras (fost vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepresedinte al Comisiei), Constantin Catalin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Visoiu, Alexandru Florin Hanu, Dorin Cornel Drula, Neculai Nistor, ultimii patru fiind experti evaluatori.

In acelasi dosar, deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost pus sub urmarire penala pentru savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile fata de Ingrid Zaarour, fost presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, in dosar fiind pus sub acuzare si Remus Baciu.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in ianuarie 2015, Guvernul Romaniei a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

"Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate. Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei) ", arata DNA.

Procurorii au constatat ca din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor trei dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Horia Georgescu retinut, #Horia Georgescu abuz serviciu, #Horia Georgescu ANRP , #DNA
Comentarii
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4
La astea cu evaluariile "neconforme cu realitatea" intra si