Cu Horia Georgescu arestat preventiv, ce se intampla cu ANI?

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 15:58
3979 citiri
Cu Horia Georgescu arestat preventiv, ce se intampla cu ANI?
Foto: B1TV

Horia Georgescu si-a depus demisia, marti, de la conducerea Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA. Urmeaza organizarea unui concurs de catre CNI si numirea unui nou presedinte, prin vot dat in Senat.

Legea 176/2010 prevede la art.15 ca "agentia este condusa de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, numiti de Senat, pe baza de concurs, organizat de Consiliul National de Integritate".

Art.31 prevede la alin.1 ca "arestarea preventiva a presedintelui, a vicepresedintelui sau a unui inspector de integritate al Agentiei atrage suspendarea de drept din functia pe care acesta o detine", iar la art.5 "daca se dispune revocarea masurii arestarii preventive, suspendarea inceteaza, iar persoana respectiva va fi reintegrata in functia detinuta anterior si ii vor fi achitate drepturile salariale aferente perioadei de suspendare".

Pentru a nu afecta imaginea institutiei, Horia Georgescu a demisionat inainte de a fi suspendat din functie, conducerea fiind preluata de vicepresedintele Bogdan Stan.

Horia Georgescu si-a dat demisia de la sefia ANI

Agentia a fost infiintata in anul 2007, iar primul presedinte a fost Alexandru Catalin Macovei. Mandatul este de patru ani, neputand fi reinnoit.

In aprilie 2012, cu putin timp inainte de expirarea mandatului lui Macovei, Horia Georgescu, pana atunci secretar general, a castigat concursul organizat de CNI si a fost validat de Senat ca presedinte al ANI.

Presedintele ANI, Horia Georgescu, validat de Senat

Principalele atributii ale ANI sunt verificarea declaratiilor de avere si de interese, controlul depunerii lor la termen, constatarea diferentelor intre averea dobandita si veniturile declarate, precum si verificarea respectarii dispozitiilor legale privind conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor.

Activitatea agentiei este monitorizata de Consiliul National de Integritate, o institutie controlata de Senat, cu activitate nepermanenta, care are si rol de coordonator al ANI.

In CNI sunt reprezentate toate categoriile de persoane supuse verificarilor. In atributiile CNI intra si inaintarea catre Senat a propunerii de numire si revocare din functie a presedintelui si vicepresedintelui ANI, precum si aprobarea regulamentului de desfasurare a concursului pentru selectarea presedintelui ANI, tematica de concurs si componenta comisiilor, corectarea lucrarilor si solutionarea contestatiilor.

Ciprian Ciucu, recent ales presedinte al CNI, a anuntat ca joi va avea loc prima intalnire de lucru a consiliului, in care, pe langa subiectele stabilite deja pe ordinea de zi, se va discuta si despre situatia presedintelui ANI.

"CNI are o componenta noua, actualii membri s-au intalnit fata in fata in calitatea lor de membri CNI o singura data. (...) Singurul comentariu pe care-l fac in acest context tine de evidenta ca motivul retinerii lui Horia Georgescu nu are legatura cu activitatea sa in cadrul Agentiei Nationale de Integritate", a scris Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Horia Georgescu demisie ANI, #Horia Georgescu arestat preventiv, #Senat numire presedinte ANI , #retinut