Condamnari in prima instanta in dosarul ANRP: Horia Georgescu si Ingrid Mocanu - 4 ani de inchisoare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 16:09
22357 citiri
Condamnari in prima instanta in dosarul ANRP: Horia Georgescu si Ingrid Mocanu - 4 ani de inchisoare
Foto: Facebook/Horia Georgescu

Curtea de Apel Bucuresti a dat, miercuri, primele sentinte in dosarul retrocedarilor de la ANRP. Fostul sef ANI, Horia Georgescu, si fostul vicepresedinte ANRP, Ingrid Mocanu, au fost condamnati la cate 4 ani de inchisoare cu executare.

Iata condamnarile date de Curtea de Apel Bucuresti, care nu sunt definitive:

Ingrid Zaarour, fost presedinte ANRP: 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de 5 ani;

Mihnea-Remus Iuoras, fost vicepresedinte ANRP: 4 ani si 6 luni de inchisoare;

Fostul deputat Theodor-Catalin Nicolescu, fost vicepresedinte ANRP: 9 ani si 4 luni;

Ingrid Mocanu, fost vicepresedinte ANRP: 4 ani de inchisoare;

Remus-Virgil Baciu, fost vicepresdinte ANRP: 6 ani si 4 luni inchisoare;

Fostul sef al ANI, Horia Georgescu: 4 ani de inchisoare;

Fostul deputat Attila-Gabor Marko: 5 ani de inchisoare;

Constantin-Catalin Canangiu, membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP: 4 ani de inchisoare;

Alexandru Florin Hanu, evaluator autorizat: 5 ani de inchisoare;

Gheorghe Visoiu, angajata al ANRP: achitare, sanctionat cu amenda administrativa de 1.000 de lei;

Dorin-Cornel Drula, evaluator autorizat: 2 ani cu supendare pe o perioada de incercare de 4 ani;

Neculai Nistor, evaluator autorizat: 2 ani cu supendare pe o perioada de incercare de 4 ani.

Deciziile de despagubire, anulate

Instanta a anulat Decizia nr. 4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlului de despagubire in favoarea lui Visoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) si Barbu Florin Serban (pentru cota de 17%), in cuantum total de 375.050.942 lei, titlurile de conversie nr. 942/29.09.2008 emis in favoarea lui Barbu Florin Serban, nr. 943/29.09.2008 emis in favoarea lui Manole Gheorghe Adrian si nr. 944/29.09.2008 emis in favoarea lui Visoiu Valentin.

Curtea de Apel Bucuresti a repus partile in situatia anterioara si a dispus restituirea, in cotele procentuale mai sus mentionate, de catre Visoiu Valentin (71%), Manole Gheorghe Adrian (12%) si Barbu Florin Serban (17%) a sumei de 375.050.942 lei catre partea civila Statul Roman prin Ministerul Finantelor.

Obligati la plata daunelor

Instanta a admis actiunea civila formulata de statul roman prin Ministerul Finantelor si a obligat in solidar pe Zaarour, Iuoras, Nicolescu, Mocanu, Baciu, Georgescu, Marko, Visoiu, Canangiu (acesta in limita sumei de 82.857.750 euro echivalent lei la data platii), Hanu (acesta in limita sumei de 69.730.320 euro echivalent lei la data platii), Drula, acesta in solidar cu partea responsabila civilmente... (acestia in limita sumei de 1.730.554 euro echivalent lei la data platii), si Nistor, acesta in solidar cu partea responsabila civilmente SC.. SRL (acestia in limita sumei de 13.127.430 euro echivalent lei la data platii), la plata catre partea civila statul roman a sumei de 84.588.304 euro echivalent lei la data platii.

Instanta a confiscat de la Hanu Alexandru Florin suma de 10.000 de euro si de la Nicolescu Theodor-Catalin suma de 6.200.000 de lei, a mentinut masurile asiguratorii puse pe bunurile imobile a mai multor inculpati din dosar si i-a obligat la plata cheltuielilor judiciare.

Decizia poate fi atacata cu apel la Inalta Curte.

Georgescu contesta decizia

Intr-o postare pe Facebook, fostul sef ANI sustine ca este nevinovat si ca o sa conteste decizia la Inalta Curte.

"Cu toate acestea, la capatul a trei ani rusinosi pentru Justitia din Romania, am fost condamnat printr-o decizie nedreapta si profund partinitoare in care magistratul Ana Maria Tranca a ales sa se poarte ca un procuror al DNA si nu ca un judecator impartial. Imi voi exercita calea legala de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie si stiu ca, in cele din urma, voi fi achitat, oricat ar dura acest proces", a scris Horia Georgescu.

Istoria cazului

Cazul a ramas in pronuntare pe 16 ianuarie dupa aproape doi ani si jumatate de judecata, iar pronuntarea a fost amanata de doua ori. Procesul este pe masa judecatorului Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti. Decizia poate fi contestata la Inalta Curte.

Cererea de stramutare, pe 15 februarie

Dupa ce dosarul a ramas in pronuntare, unul dintre inculpati, avocata Ingrid Mocanu, a facut o cerere de stramutare la Inalta Curte. Motivul: ar exista suspiciuni rezonabile ca impartialitatea lui Tranca ar fi este afectata, in conditiile in care aceasta nu ar fi ezitat sa isi exprime public optiunile politice si adeziunea la ideile miscarii #rezist.

Ingrid Mocanu a analizat activitatea pe Facebook a unui cont care ar fi apartinut magistratului. "Din activitatea de pe Facebook a doamnei judecator Anamaria Tranca rezulta ca aceasta are o opinie politica bine conturata, dand Like-uri unor postari care se refera la ironizarea partidelor de la putere (PSD+ALDE) si a liderilor politici ai acestor partide, atat cei anteriori, cat si cei prezenti (Victor Ponta, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu) ", arata Mocanu.

Cererea de stramutare a ajuns pe masa magistratului Ionut Matei, fost vicepresedinte al Inaltei Curti. Pe 1 februarie, Mocanu a cerut fara succes recuzarea lui Ionut Matei, invocand ca pretext mai multe declaratii facute de Elena Udrea. Cererea de stramutare are ca termen de judecata data de 15 februarie.

Unii dintre inculpati au facut plangere

Saptamana aceasta, mai multi inculpati din acest dosar au facut o plangere penala la Parchetul General impotriva expertilor DNA din acest dosar. Este vorba de Horia Georgescu, fostul sef ANI, Ingrid Mocanu, fost director in cadrul Ministerului Justitiei, Theodor-Catalin Nicolescu, fost deputat PNL, Ingrid Zaarour, fosta sefa a ANRP si Mihnea Iouras.

Toti sunt fosti membri in Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANP si ii acuza pe expertii DNA de ilegalitati in efectuarea rapoartelor de evaluare ale unor terenuri, rapoarte pe baza carora s-a stabilit ca beneficiarii despagubirilor au primit compensatii supraevaluate.

Care sunt acuzatiile DNA

In acest dosar, procurorii DNA au dispus, in 9 aprilie 2015, trimiterea in judecata a opt persoane care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, precum si a patru inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati.

Astfel, in fata instantei au ajuns fostii deputati Marko Attila si Theodor Nicolescu, fostul presedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoras, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, Remus Virgil Baciu si Constantin Catalin Canangiu. De asemenea, au fost trimisi in judecata expertii evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula.

Dosarul a fost trimis initial instantei supreme, insa ulterior a fost mutat la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Catalin Theodor Nicolescu si Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

Procurorii sustin ca, prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati au produs un prejudiciu bugetului de stat in cuantum de 84.588.304 euro.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#pronuntare anrp, #sentinta anrp, #pronuntare horia georgescu, #sentinta horia georgescu, #sentinta ingrid mocanu, #ingrid mocanu horia georgescu anrp , #ANI