Ce i se pregătește actorului Horațiu Mălăele TIFF.22

Vineri, 26 Mai 2023, ora 20:42
2138 citiri
Ce i se pregătește actorului Horațiu Mălăele TIFF.22
Horatiu Malaele FOTO facebook

Actorul, regizorul, caricaturistul şi scriitorul Horaţiu Mălăele va primi Premiul de Excelenţă la Gala de închidere a Transilvania International Film Festival.

Parte din programul festivalului, acesta va susţine show-ul „Sunt un orb” la Cinema Florin Piersic, sâmbătă, 17 iunie, de la ora 18.00. Biletele au fost puse în vânzare online - tiff.eventbook.ro

Mălăele va participa şi la o proiecţie specială a filmului „Piciu” (r. Iosif Demian, 1984).

„Eu merg pe un principiu ştiut şi împrumutat de la Chaplin. Dacă produci un lucru de artă care place, în egală măsură, bătrânului şi copilului, prostului şi înţeleptului, profanului şi iniţiatului, asta este suprema desfătare a creatorului în raportul lui unilateral cu privitorul”, spune actorul.

De la debutul său din 1974, cu rolul principal din „Muntele ascuns” (r. Andrei Cătălin Băleanu), Mălăele a lucrat cu unii dintre cei mai importanţi regizori români, printre care Geo Saizescu („Secretul lui Bachus”, 1984), Alexandru Tatos („Secretul armei secrete”, 1988) şi Ion Popescu Gopo („Maria Mirabela în Tranzistoria”, 1989). În 1984 a interpretat rolul unui dascăl în „Piciu”, ultimul film regizat de Iosif Demian înainte de plecarea din ţară, pe un scenariu scris de Mircea Diaconu. Povestea unui grup de elevi în vacanţa de vară atrage, la lansare, peste 1,5 milioane de spectatori în cinematografe. Distribuţia filmului îi include pe Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu şi Diana Lupescu.

În 1992, rolul din „Divorţ... din dragoste” (r. Andrei Blaier), cel al unui tânăr nevoit să-şi destrame mariajul din cauza absurdităţii sistemului comunist, îi aduce premiul de interpretare la Festivalul de la Costineşti. În 1994 este distribuit de Mircea Daneliuc în comedia „Această lehamite”, unde îl joacă pe Bebe, un viitor tată care se confruntă cu moartea soţiei gravide, dar şi cu ambiţia unei doctoriţe de a-i ţine în viaţă copilul nenăscut. Va colabora din nou cu Daneliuc pentru „Ambasadori, căutăm patrie” (2003). Dintre rolurile recente, poate cel mai cunoscut şi iubit de public este cel al lui Ilie Moromete din „Moromeţii 2” (r. Stere Gulea, 2018), pentru care a primit o nominalizare la Premiile Gopo. Horaţiu Mălăele a lucrat şi în coproducţii internaţionale, cu regizorii Costa Gavras („Amen”, 2001) şi Robert Guédiguian („Armata crimei”, 2009).

Ca regizor, a semnat „Nunta mută” (2008), „Funeralii fericite” (2012) şi „Luca” (2020), toate trei avându-l ca scenarist pe Adrian Lustig.

În teatru a obţinut un număr impresionant de premii. A jucat pe scenele din Piatra Neamţ, Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Braşov sau Constanţa, unde a interpretat roluri în spectacole legendare precum „Karamazovii”, în regia lui Dan Micu, „Aceşti îngeri trişti”, montat de Mircea Cornişteanu sau „Scapino”, în regia lui Alexandru Dabija. Din 1982, regizează spectacole de teatru, punând în scene piese precum „O sărbătoare princiară” de Teodor Mazilu, „Puricele” de Georges Faydeau sau „Carlo contra Carlo” de Paul Ioachim. Spectacolul său „Sunt un orb” este un one-man show plin de umor, inteligenţă şi virtuozitate; conceput ca un monolog alcătuit din poezii, proză scurtă şi scene memorabile din piese de teatru, acesta a fost prezentat şi în comunităţi de români din afara ţării. În teatrul de televiziune a jucat peste 150 de roluri.

Nu în ultimul rând caricaturist şi scriitor, Mălăele a expus în peste 30 de expoziţii circa 3.000 din creaţiile sale şi a fost redactor şef al publicaţiei Satirul. A publicat două cărţi autobiografice: „Horaţiu despre Mălăele” (2008) şi „Rătăciri” (2012).

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#horatiu malaela, #TIFF 22, #premiue excelenta, #Transilvania , #stiri cultura