Scrisoare deschisă la Hollywood pentru dezarmarea nucleară globală. Ce vedete au semnat

Joi, 07 Martie 2024, ora 10:25
5594 citiri
Scrisoare deschisă la Hollywood pentru dezarmarea nucleară globală. Ce vedete au
semnat
Arme nucleare FOTO/ Pixabay

O scrisoare deschisă cu mesajul „Make Nukes History” („Armele nucleare să rămână istorie”) a fost lansată la Hollywood cu doar câteva zile înaintea decernării premiilor Oscar 2024, unde filmul Oppenheimer este așteptat să devină marele câștigător. Printre semnatari se numără multe vedete care cer dezarmarea nucleară mondială.

Cu doar câteva zile înaintea premiilor Oscar din acest an, nepotul lui Oppenheimer, inventatorul bombei atomice, s-a alăturat unui grup de vedete care pledează pentru distrugerea armelor nucleare de pe întreaga planetă.

Scrisoarea începe amintind că evenimentele din filmul Oppenheimer, regizat de Christopher Nolan, fac parte din istorie, dar că armele nucleare nu sunt o amenințare prezentă.

„Într-un moment de incertitudine globală, chiar și o singură armă nucleară, pe pământ, în ocean, în atmosferă sau în spațiu, este prea mult. Pentru a ne proteja familiile, comunitățile și lumea în care trăim, trebuie să cerem liderilor globali să lase armele nucleare în istorie, pentru a construi un viitor mai bun”, se arată în scrisoarea deschisă citată de The Guardian.

Ce vedete au semnat pentru dezarmarea nucleară

Alături de Charles Oppenheimer, nepotul inventatorului bombei nucleare, și doi actori din film, Matthew Modine și Tony Goldwyn, scrisoarea a fost semnată și de nume mari de la Hollywood.

Printre semnatari se numără Emma Thompson, Julianne Moore, Michael Douglas, Jane Fonda, Kristen Stewart, Christoph Waltz, Viggo Mortensen, Ellen Burstyn și Alan Cumming.

Numărul de arme nucleare din prezent depășește 13.000, deținute de nouă țări. Unele dintre ele sunt de 80 de ori mai puternice decât bombele nucleare lansate la Hiroshima și Nagasaki în 1945.

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul campaniei Make Nukes History.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Rusia amenință că atacă Polonia, după ce Varșovia s-a oferit să găzduiască arme nucleare
Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a avertizat joi, 25 aprilie, că facilitățile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o țintă...
#Hollywood, #arme nucleare, #Oscar 2024, #dezarmare nucleara, #oppenheimer, #bomba atomica , #Oscar 2024