Semnalele de alarmă trase de corp ce pot indica hipertensiune arterială, boala numită și ”ucigașul tăcut”. Multe persoane le ignoră

Luni, 05 Iunie 2023, ora 04:00
7866 citiri
Semnalele de alarmă trase de corp ce pot indica hipertensiune arterială, boala numită și ”ucigașul tăcut”. Multe persoane le ignoră
Femeie căreia i se măsoară tensiunea FOTO Unsplash

Hipertensiunea arterială este o afecțiune care se referă la creșterea presiunii arteriale, adică forța cu care sângele circulă prin artere este în mod constat mai mare decât valorile normale.

Deși afecțiunea este comună - afectează până la jumătate dintre adulții - mulți oameni nu știu că o au. Chiar și persoanele cu un diagnostic de hipertensiune arterială pot avea dificultăți în gestionarea acesteia. Dacă nu este tratată corespunzător, hipertensiunea arterială poate duce la o serie de probleme de sănătate care pun viața în pericol, inclusiv boli de rinichi, atac de cord și accident vascular cerebral, conform medical-news.org.

Hipertensiunea arterială, numită și ”ucigașul tăcut”

Problemele de sănătate cauzate de hipertensiunea arterială sunt principala cauză de deces la nivel mondial, provocând aproximativ 10 milioane de decese în fiecare an. Din păcate, afecțiunea poate rămâne nediagnosticată ani de zile, deoarece, de cele mai multe ori, nu are simptome evidente.

Hipertensiunea arterială se dezvoltă lent, iar simptomele nu apar de obicei decât atunci când afecțiunea este atât de avansată sau a cauzat atât de multe daune încât nu mai poate fi ignorată. Din acest motiv, hipertensiunea arterială este uneori numită și ”ucigașul tăcut”.

Semne ale hipertensiunii arteriale

Crizele hipertensive

Atunci când tensiunea arterială crește brusc la un nivel extrem de ridicat, poate declanșa o criză de hipertensiune arterială. Această urgență medicală apare atunci când tensiunea arterială este de 180/120 sau mai mare. Tensiunea arterială la acest nivel poate provoca dureri de cap severe, sângerări nazale, dificultăți de respirație, dureri în piept și anxietate. Dacă nu este tratată imediat, o criză hipertensivă poate provoca leziuni ale vaselor de sânge și organelor, pierderea conștienței, afectarea ochilor, insuficiență renală, accident vascular cerebral sau atac de cord. Persoanele cu hipertensiune arterială netratată sau prost gestionată prezintă un risc mai mare de a dezvolta o criză hipertensivă.

Retinopatia hipertensivă

Deși hipertensiunea arterială are rareori simptome, poate provoca simptome indirect dacă duce la complicații. O complicație a hipertensiunii arteriale este retinopatia hipertensivă, care rezultă din deteriorarea vaselor de sânge din ochi. Ochii tăi sunt plini de vase de sânge care transportă sânge și oxigen. Hipertensiunea arterială poate scădea cantitatea de sânge care ajunge în retină, din spatele ochiului. Retina este responsabilă pentru captarea luminii pe măsură ce intră în ochi și procesarea acesteia în imagini vizuale. Această reducere a fluxului sangvin poate duce la vedere încețoșată sau distorsionată. În cazurile severe, retinopatia hipertensivă duce la pierderea totală a vederii. Gestionarea tensiunii arteriale poate încetini și chiar inversa efectele retinopatiei hipertensive. Hipertensiunea arterială cronică poate afecta și nervul optic, care transportă semnale între ochi și creier. Leziunile nervului optic pot cauza orbire temporară sau permanentă.

Zgomot constant în urechi

Un zgomot constant în urechi poate fi un semn că tensiunea arterială este ridicată

Tinitusul este o afecțiune comună care provoacă sunete fantomă în urechi, cum ar fi țiuit, bâzâit sau zumzet. Deși tinitusul este de obicei legat de pierderea auzului, leziuni sau anumite medicamente, poate fi cauzat și de hipertensiune arterială. Orice afecțiune care modifică modul în care sângele curge prin vasele de sânge poate provoca sau agrava tinitusul. La persoanele cu hipertensiune arterială, vasele de sânge sunt înguste, ceea ce face ca sângele să aibă o presiune mai mare. Această presiune crește forța sângelui care curge prin vasele de sânge, inclusiv cele din urechi și din jurul urechii. Rezultatul este un tinitus pulsatil, care provoacă un zgomot. Afecțiunea poate fi un semn de hipertensiune arterială sau alte probleme ale vaselor de sânge.

Bătăi neregulate sau rapide ale inimii

O altă complicație potențială a hipertensiunii arteriale este aritmia sau bătăile neregulate ale inimii. Aritmia apare atunci când semnalele electrice care controlează ritmul inimii nu funcționează corect. Acest lucru poate duce la o bătăi ale inimii prea lente, prea rapide sau neregulate. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru fibrilația atrială, un tip de bătăi neregulate ale inimii care afectează atriile (camerele superioare ale inimii). Fibrilația atrială se caracterizează prin bătăi rapide ale inimii și dificultăți de pompare a sângelui din atrii către ventricule (camerele inferioare ale inimii). Hipertensiunea arterială forțează inima să muncească mai mult pentru a pompa sângele prin vasele de sânge către restul corpului. În timp, mușchii inimii și vasele de sânge care îi susțin pot deveni suprasolicitați și slăbiți, perturbând sistemul electric al inimii. Hipertensiunea arterială cauzează aproximativ o cincime din cazurile de fibrilație atrială. Un studiu a constatat că până la 80% dintre persoanele cu fibrilație atrială au avut și hipertensiune arterială.

Diabet

Diabetul și hipertensiunea arterială sunt strâns legate. Persoanele cu diabet zaharat au un risc dublu de a avea hipertensiune arterială. În mod normal, insulina ajută organismul să proceseze zahărul (glucoza) prin mutarea acestuia din sânge în celule, care îl folosesc pentru energie. Diabetul rezultă din incapacitatea de a produce suficientă insulină. Ca urmare, glucoza se acumulează în sânge și provoacă leziuni țesuturilor și organelor din întregul corp. Vasele de sânge sunt deosebit de vulnerabile la niveluri ridicate de zahăr din sânge, punând persoanele cu diabet la risc crescut de hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare. Leziunile renale legate de diabet pot contribui, de asemenea, la problemele de tensiune arterială. Aproximativ două treimi dintre persoanele cu diabet se confruntă cu hipertensiune arterială. Apariția ambelor afecțiuni crește riscul de complicații grave, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Boli de rinichi

Precum diabetul, bolile de rinichi sunt strâns legate de hipertensiunea arterială. Rinichii sunt sistemul de filtrare al organismului, eliminând deșeurile din organism sub formă de urină. Una dintre principalele funcții ale rinichilor este menținerea echilibrului fluidelor corporale, ceea ce ajută la reglarea tensiunii arteriale. Când rinichiul nu funcționează, cum ar fi în cazul bolilor cronice de rinichi, tensiunea arterială poate scădea ca urmare a creșterii lichidului. Tensiunea arterială ridicată poate restricționa fluxul de sânge către rinichi, îngreunând funcționarea organului. Tensiunea arterială crește pe măsură ce lichidul se acumulează în organism, limitând și mai mult fluxul sangvin. În timp, acest lucru duce la boli renale cronice și insuficiență renală.

Jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială au apnee în somn

Apneea în somn este unul dintre cei mai comuni factori de risc pentru hipertensiune arterială. Apneea obstructivă în somn este o tulburare care provoacă pauze în respirație în timpul somnului din cauza restricției căilor respiratorii. Cel mai evident simptom al apneei în somn este sforăitul, dar afecțiunea poate duce la probleme grave de sănătate. Când dormi, tensiunea arterială scade în mod natural pe măsură ce corpul tău se odihnește. Această scădere a tensiunii arteriale este semnificativ mai mică la persoanele cu apnee obstructivă în somn. Chiar și după trezire, persoanele cu această afecțiune au o tensiune arterială mai mare decât cea normală. De fapt, 30 până la 40% dintre persoanele cu hipertensiune arterială au și apnee obstructivă în somn.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#hipertensiune arteriala, #simptome hipertensiune arteriala, #ucigasul tacut , #stiri sanatate