Un fost secretar de Stat american îl pune la zid pe Netanyahu: Mutarea radicală ce vizează Israelul

Vineri, 10 Noiembrie 2023, ora 05:33
3702 citiri
Un fost secretar de Stat american îl pune la zid pe Netanyahu: Mutarea radicală ce vizează Israelul
Hillary Clinton susține că Israelul și Palestina au nevoie de o nouă conducere FOTO: Bloomberg

Războiul din Orientul Mijlociu dintre Israel și Hamas a intrat în a doua lună, iar deznodământul său rămâne unul imprevizibil în ciuda eforturilor diplomatice ale Statelor Unite. Acum, fostul secretar de Stat, Hillary Clinton îi pune la zid pe Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului și Mahmoud Abbas (președintele Autorității Palestiniene), spunând că ”Israelul și palestinienii au nevoie de o nouă conducere pentru realizarea păcii”.

Declarația lui Clinton a fost făcută joi, 9 noiembrie 2023, în timpul unui interviu acordat Bloomberg la forumul său economic de la Singapore, printr-o legătură video live.

„Trebuie să creați mediul în care există șansa de a revitaliza procesul de pace”, a spus Clinton editorului șef al Bloomberg News, John Micklethwait. „Cred că trebuie să existe o nouă conducere a israelienilor și palestinienilor pentru a avea vreo șansă la un fel de acord de pace, în special o soluție cu două state”.

Medicii britanici avertizează. Un obicei nocturn poate fi un ”ucigaș tăcut” pentru oameni: Ce trebuie să faci

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv lider al Israelului, este probabil să fie sub presiune, atunci când se va desfășura o anchetă asupra modului în care teroriștii au reușit să roiască în sudul Israelului pe 7 octombrie și să ucidă peste 1.400 de oameni, luând în jur de 240 de ostatici. Hamas, desemnată organizație teroristă de Uniunea Europeană și SUA, este angajat să distrugă Israelul.

Presată de gazda de la Bloomberg, dacă Netanyahu ar putea fi un partener pentru o soluție cu două state, Clinton a spus: „Nu cred că există vreo dovadă în acest sens. Cred că poporul israelian va trebui să decidă cu privire la conducerea sa”.

Guvernul israelian a promis că va distruge Hamas, iar strategia sa a implicat o campanie de bombardamente despre care Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că a ucis peste 10.000 de palestinieni.

Clinton a spus că, deși este puțin probabil ca Israelul să fie de acord cu o încetare a focului care ar aduce beneficii Hamas, probabil că va accepta pauze pentru a permite ajutorului să ajungă la civilii din Gaza.

Putin așteaptă ca în SUA să fie ales Trump

„Există o diferență între o încetare a focului care, de fapt, ar îngheța situația în favoarea Hamas”, a spus Clinton. Este puțin probabil ca Israelul să fie interesat de o încetare a focului, „dar poate că este dispus să aibă ceea ce noi numim pauze umanitare în scopul atât de a primi ajutor pentru a încerca să ajute civilii din Gaza, dar și de a scoate de acolo pe cei peste 240 de ostatici.”

Clinton a abordat și celălalt conflict major din lume în acest moment: războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ea a îndemnat SUA și Europa să mențină cursul, deoarece ajutorul militar suplimentar pentru fosta republică sovietică se confruntă cu un mare scepticism la Washington.

„Cu cât putem oferi Ucrainei mai multe echipamente, cu atât se poate apăra mai mult și încearcă să recupereze teritoriul care a fost confiscat din 2022”, a spus ea. „Acesta ar trebui să fie obiectivul nostru.”

Putin, mutare neprevăzută contra lui Netanyahu: Rusia se întoarce împotriva Israelului

Ea a sugerat că președintele rus Vladimir Putin a fost pregătit să absoarbă pierderile pe câmpul de luptă suferite de armata sa în speranța unei schimbări de conducere la Washington la alegerile din 2024 și a revenirii lui Donald Trump ca președinte.

„Cred că Putin așteaptă să vadă dacă Trump se poate întoarce”, a spus Clinton, în vârstă de 76 de ani, care a fost candidatul democrat la președinție la alegerile din 2016 câștigate de Trump.

„Așadar, dacă (Putin) ar putea să-și dea seama cum să mențină asta într-o poziție de conflict înghețat și să nu mai piardă teren în fața ucrainenilor și să aștepte să vadă dacă există vreo oportunitate, de fapt, probabil că încearcă să-l ajute pe Trump la alegeri așa cum a făcut-o înainte".

De aceea, a spus ea, Occidentul trebuie să continue „să-i sprijine pe ucraineni să împingă cât de departe pot contraofensiva”.

Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
#Hillary Clinton, #Hillary Clinton secretar stat, #razboi Gaza, #razboi Ucraina, #Benjamin Netanyahu, #Mahmoud Abbas , #razboi