Nou scandal la Hidroelectrica: Fondul Proprietatea acuza Ministerul Energiei de ilegalitati. Iata cum s-a ajuns aici

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 12:24
5548 citiri
Nou scandal la Hidroelectrica: Fondul Proprietatea acuza Ministerul Energiei de ilegalitati. Iata cum s-a ajuns aici
Foto: site Hidroelectrica

Reprezentantii Fondului Proprietatea condamna masura abuziva luata de Ministerul Energiei privind eliminarea reprezentantului lor din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si anunta ca a declansat deja actiuni legale impotriva hotararii respective.

"Fondul Proprietatea isi exprima indignarea totala fata de eliminarea Oanei Truta din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 si considera ca actiunile intreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate si abuzive (...)

Doamna Oana Truta s-a opus pe buna dreptate numarului tot mai mare de actiuni care incalca legislatia privind guvernanta corporativa, care au fost luate de Ministerul Energiei in cadrul Hidroelectrica de la inceputul anului.

Fondul Proprietatea a declansat deja actiuni legale impotriva hotararii actionarilor care au aprobat actiunea in justitie impotriva doamnei Truta. Fondul va continua sa ia toate masurile necesare, pentru a se asigura ca principiile de guvernanta corporativa sunt respectate la Hidroelectrica si ca directorii care isi indeplinesc atributiile legale, de administrare, nu sunt destituiti fara motiv", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Razboiul dintre Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea nu este de azi, de ieri, iar marea ingrijorare este ca miza ar fi revenirea "baietilor destepti" la butoane.

Ana Otilia Nutu, analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum, a explicat pentru Ziare.com care este situatia actuala la Hidroelectrica, ridicand mai multe semne de intrebare cu privire la scopul urmarit de Ministerul Energiei prin actiunile intreprinse.

"Exista un conflict mai vechi intre Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea. Ministerul spune ca FP incearca sa blocheze activitatea celei mai mari companii romanesti de productie de energie electrica hidro - Hidroelectrica, la care statul roman are 80% si FP 20%.

De-a lungul timpului, FP a fost cel care a tras cele mai multe semnale de alarma in ceea ce priveste contractele cu 'baietii destepti' si a incercat sa blocheze astfel de practici care pagubeau compania si bugetul de stat, implicit pierzand si ei, evident", ne-a declarat expertul in politici publice.

Ana Otilia Nutu a mai precizat ca "inainte de 2011, Hidroelectrica mergea cu un profit de 10 milioane de euro, in conditiile in care acum face cateva sute de milioane de euro pe an".

Cine cu cine se razboieste

Ana Otilia Nutu a reamintit ca Fondul Proprietatea este actionar minoritar in cele mai bune companii de stat din Romania, el fiind construit in 2005 cu scopul de a-i despagubi pe cei care au fost expropriati in regimul comunist.

"In 2008, managementul acestui fond a fost incredintat firmei Franklin Templeton, unul dintre cele mai mari fonduri din lume care se ocupa de asa ceva. Evident ca ei au fost foarte interesati sa faca asemenea companii sa aduca cat mai multe dividende, lucru care, teoretic, ar fi trebuit sa fie si in interesul statului roman, dividendele care vin de la companii de stat la bugetul statului fiind un venit in plus. Avand in vedere ca aceste companii erau profitabile sau protential profitabile, ele ar fi putut sa duca venituri destul de importante la bugetul statului.

FP s-a opus destul de puternic la toate incercarile guvernului de a da contracte catre 'baietii destepti'. (...) Au fost mai multe modele de proasta practica pe care FP le-a blocat intr-o forma sau alta, de la scandal public si intern, proteste intr-o forma sau alta, si pana la faptul ca i-au dat in judecata in momentul in care lucrurile ajungeau dincolo de orice asteptare.

Spre exemplu, e normal ca un actionar, mai ales un actionar important care detine 20% din actiunile unei companii, sa stie ce se intampla cu cea mai mare parte a contractelor. Ei bine, FP nu a avut niciodata acces la contractele cu 'baietii destepti', care erau tinute secrete", a explicat specialistul de la Expert Forum.

Cat despre Oana Truta, unul dintre personajele cheie ale acestui nou scandal, ea era omul FP in boardul companiei Hidroelectrica si "de-a lungul timpului a fost foarte activa".

"Daca va aduceti aminte, dupa ce Hidroelectrica a iesit prima oara din insolventa, s-a incercat din nou incheierea unui contract cu 'baietii destepti'. A fost dosarul acela in care Remus Vulpescu a facut un denunt si a fost interceptat cel care ii oferea o spaga pentru a lua o decizie. Au aparut atunci inclusiv inregistrari din cadrul sedintei de board si toata lumea a putut auzi care era pozitia celor de acolo. Cred ca nu exista niciun dubiu cine era de partea corecta", ne-a declarat Ana Otilia Nutu.

Care este miza?

Intrebata de ce ar dori Ministerul Energiei inlaturarea Oanei Truta, expertul in politici publice a spus ca "probabil este o combinatie de ticalosie cu prostie".

"Si de aroganta din partea actionarului majoritar, care vrea sa spuna 'Eu sunt sef, potoliti-va cu toate pretentiile voastre!', mai ales ca FP a facut scandal si in legatura cu toate companiile de stat cu privire la faptul ca, de la schimbarea guvernului la finalul lui 2016, nu se mai aplica Legea privind guvernanta corporativa a companiilor de stat. Conform acesteia, ar fi trebuit sa fie selectati manageri pe criterii competitive cam la toate companiile din sectorul energiei la care mandatele fostilor administratori erau pe cale de expirare.

La ministerul Energiei a fost acelasi ministru, Toma Petcu (ALDE), si, in loc sa se faca un concurs, un head-hunting competitiv pentru aceste companii, au fost numiti interimari care pot sta cateva luni si carora li se pot prelungi apoi mandatele. Teoretic, aceste prelungiri nu pot sa fie pana la infinit, iar Legea 111/2016 da posibilitatea ca daca un minister nu aplica legea, Ministerul de Finante sa dea amenda. MF nu a dat nicio amenda pana in prezent.

Ce se urmareste? E un fel de 'Ai facut scandal? Ia mai vezi-ti tu lungul nasului!'. E foarte posibil si ca in momentul in care iti pui numai oamenii tai acolo sa fii mai sigur pe tine si sa incerci sa faci iarasi contracte cu 'baietii destepti'. Eu sper sa nu fie asta situatia, sper sa se fi invatat totusi din experienta anilor trecuti, cand a iesit scandal foarte mare si Comisia Europeana a facut o investigatie de ajutor de stat ilegal. Sunt prea multi oameni cu ochii pe ei incat sa incerce sa faca aceleasi lucruri", a comentat Ana Otilia Nutu.

In ceea ce priveste "actiunile legale" intreprinse anterior de FP, conform comunicatului oficial mentionat anterior, aceasta precizeaza ca "nu se poate da afara un om in acest mod".

"E o struto-camila legala, ceva de genul 'Nu a actionat in interesul companiei si e suspendata'. Evident ca va exista o lupta si FP va face toti pasii in acest sens.

Dar probabil ca sunt mai multe meciuri intre Guvern si FP. De exemplu, sa vedem ce vrea Guvernul sa faca si cu acel Fond Suveran de Investitii, pentru ca daca Guvernul vrea sa faca ceva incat sa poata ocoli Legea 111, n-ar ramane asa, pentru ca FP are totusi niste drepturi legale.

Mai e o chestiune foarte importanta. Se discuta de mai multa vreme, si probabil urma sa se intample anul acesta sau anul viitor, despre listarea Hidroelectrica la Bursa. Ce semnal dai in piata in momentul in care actionarul majoritar incearca sa calce in picioare drepturile unui actionar minoritar? Cine ar mai avea curaj sa cumpere actiuni la Hidroelectrica?", a atras atentia expertul in politici publice de la Expert Forum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#demitere Oana Truta Hidroelectrica , #angajati