Marele castigator din insolventa Hidroelectrica: Un mason, fost coleg de facultate cu Ponta?

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 18:22
6779 citiri

Intrarea in insolventa a Hidroelectrica ar putea avea efecte negative majore asupra companiei, insa cel putin o persoana va avea foarte mult de castigat: Remus Borza, numit administrator judiciar in procesul de restructurare.

Cel mai mare producator de energie electrica din Romania are active de trei miliarde de euro, o cifra de afaceri de aproximativ 800 de milioane de euro, insa un profit de numai 1 milion de euro in 2011. In schimb, datoriile sale se ridica la 1,5 miliarde de euro.

Practic, toate activele se vor afla in "mana" administratorului judiciar. Remus Borza va face intermedierea intre societate si creditori. Tot el va decide daca anumite contracte trebuie reziliate sau nu, in cazul in care se descopera ca acestea erau paguboase pentru companie. Cu alte cuvinte, activele de 3 miliarde de euro sunt la mana sa.

Avand in vedere faptul ca este una din cele mai mari companii din Romania, si onorariul pe care il va primi administratorul judiciar va fi pe masura. In mod obisnuit, acesta este stabilit ca procentaj din sumele care vor fi distribuite catre creditori.

Conform spuselor sale, Hidroelectrica are, in prezent, datorii de 200 de milioane de lei catre furnizori, dar si de 260 de milioane de lei catre actionari, Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea, la care se adauga miliarde de lei pe care le datoreaza bancilor. Astfel, onorariul sau ar putea urca la sute de mii de euro.

In plus, in cazul unui faliment, casa de insolventa poate primi un comision cuprins intre 3 si 10 la suta din vanzarea activelor. Totusi, nu va fi cazul la Hidroelectrica, unde va exista o restructurare a activitatii, posibil a creditelor si contractelor, daca va fi cazul.

Implicatii politice?

Remus Borza este obisnuit cu restructurarile de mare amploare, el gestionand, in prezent, active de peste 850 de milioane de euro, excluzand cele pe care tocmai le-a primit in administrare.

Avocat din Baia Mare, Borza s-a mutat in Bucuresti in urma cu 17 ani, iar, in prezent, este coordonatorul firmei de insolventa Euro Insol. Prin intermediul acestia, se ocupa de mai multe proiecte imobiliare din Bucuresti, printre care se numara Asmita Gardnes, un proiect cu 70 de milioane de datori catre Alpha Bank.

Recent, s-a stabilit ca firma austriaca Strabag, de exemplu, va mai primi doar 1 milion de euro pentru lucrarile la ansamblul rezidential, din cele 6 milioane pe care le cerea inaintea intrarii in insolventa a dezvoltatorului. Apartamentele sunt scoase, acum, la vanzare, fiind disponibile inca 300 de apartamente din cele 758 construite in urma unei investitii de 130 de milioane de euro.

De asemenea, Borza este administratorul judiciar pentru Romexpo, UCM Resita, Ibiza Sol, RHS, Uztel si Societatea Nationala Plafar.

De altfel, miercuri, Borza a precizat ca Plafar va iesi din insolventa pe 25 iunie. "E primul plan de reorganizare in Romania in care toate creantele au fost platite la valoarea lor nominala", a subliniat acesta, explicand care pot fi beneficiile unui proces de insolventa.

Pe de alta parte, se poate face si o legatura de ordin politic dintre administratorul judiciar ales pentru Hidroelectrica si premierul Romaniei, Victor Ponta. Cei doi au fost colegi de la Facultatea de Drept.

Nu in ultimul rand, Borza este mason, fiind Marele Orator al Marii Loji Nationale din Romania.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Remus Borza administrator judiciar Hidroelectrica, #intrare insolventa Hidroelectrica , #insolventa
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
clar ! cine altcineva ? incunscreste-te si cu Nastase !
Poza Android
Android
rank 5
Ce sa mai zici !