Insolventa Hidroelectrica, discutabila - Ce pierde si ce castiga compania

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 18:23
2536 citiri
Insolventa Hidroelectrica, discutabila - Ce pierde si ce castiga compania
Foto: Arhiva

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins, joi, recursurile formulate de "baietii destepti" Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie si de sindicatul Hidrosind, care contestau intrarea in insolventa a companiei.

Cu toate acestea, analistii pun sub semnul intrebarii succesul metodei prin care statul vrea sa rezolve problemele companiei.

Decizia este definitiva si irevocabila si a fost calificata de fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, ca fiind "singura optiune corecta".

"Daca nu ar fi intrat in insolventa, nu ar fi putut sa reziste economic si ar fi dat direct faliment", a spus Vulpescu, precizand ca insolventa s-ar putea incheia in urmatoarele luni, perioada depinzand de creditori si instante.

Hidroelectrica ramane in insolventa - recursurile baietilor destepti, respinse

Potrivit acestuia, o restructurare fara o procedura de insolventa dureaza 18-24 de luni, atunci cand se urmareste acoperirea intregului pasiv.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a precizat ca decizia CAB este corecta din punct de vedere juridic si demostreaza functionarea corecta a sistemului juridic.

Insa analistul Aurelian Dochia considera ca insolventa nu reprezinta o solutie pentru Hidroelectrica.

"Eu am spus de multe ori ca insolventa este un proces pe care cu greu il poti controla. Poti sa intri in insolventa, dar nu stii cand si cum vei mai iesi, pentru ca pe parcurs apar tot felul de surprize, cum a fost acest recurs in cazul Hidroelectrica. Ma indoiesc ca institutia ar putea iesi din insolventa si ca lucrurile se vor linisti prea curand. Situatia este foarte incerta si nu stiu ce se va intampla", a spus analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

De asemenea, si analistul Constantin Rudnitchi a sustinut aceasta idee, precizand ca modalitatea in care s-a facut procedura nu a fost "foarte inspirata".

"Ea a avut unele efecte negative asupra intregii economii romanesti, deoarece au fost afectati furnizorii Hidroelectrica, mai mici sau mai mari, de servicii, de exemplu. Principala logica era denuntarea contractelor. Desi s-a reusit acest lucru, ma intreb daca nu cumva s-a platit un pret prea mare", a declarat Constantin Rudnitchi, pentru Ziare.com.

Administratorul judiciar, Remus Borza, a denuntat in ultimele luni zece contracte de acest gen, printre care si cele cu firmele din grupul Alpiq.

Rudnitchi a tinut sa sublinieze ca acest proces al baietilor destepti era foarte important, pentru ca, daca ei ar fi castigat, atunci insemna ca procesul insolventei ar fi fost compromis.

"Faptul ca s-a scapat de aceste contestari in justitie e un pas bun pentru Hidroelectrica, in acest moment compania ar trebui sa aiba toate conditiile pentru un plus de incasari, deoarece contractele bilaterale erau defavorizante pentru Hidroelectrica", ne-a spus analistul.

Unul dintre marile semne de intrebare este daca Hidroelectrica va continua sa cumpere energie de la alti distribuitori, in special cei termici, si la ce preturi, in cazul in care seceta afecteaza capacitatea de productie. Aceasta situatie a fost intalnita in 2011, iar analistul atrage atentia ca a reprezentat una dintre cauzele pentru care compania a intrat in insolventa, deoarece a generat pierderi.

Aurelian Dochia reitereaza ca este incetatenit faptul ca bancile creditoare nu cer intrarea in insolventa a unei companii de stat, deoarece spera ca astfel vor rezolva problemele mai repede.

Ce urmeaza pentru Hidroelectrica

Potrivit lui Rudnitchi, declararea insolventei ar trebui sa fie urmata si de un proces de restructurare a companiei.

"Trebuie sa ajungem la acele contracte dubioase, care au capusat compania, ma refer la investitii facute de Hidroelectrica, ce au fost supraevaluate. Vom avea o companie curata doar dupa ce se va face o intelegere cu creditorii, care trebuie sa existe si la reluarea finantarii companiei. Inca nu se stie daca creditorii au incredere sa continue finantarea companiei", a avertizat analistul.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, recent, ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la sfarsitul lunii noiembrie, iar apoi va fi demarat procesul de numire a managementului privat.

Chitoiu: Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa in noiembrie

"Ulterior, vom pregati compania pentru listarea a 10% din actiuni anul viitor", a mai mentionat Chitoiu.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#recurs baieti destepti Hidroelectrica, #recurs insolventa Hidroelectrica, #intrare insolventa Hidroelectrica , #insolventa