Hidrosind: Borza a concediat ilegal sute de angajati ai Hidroelectrica

Vineri, 30 August 2013, ora 18:56
2680 citiri
Hidrosind: Borza a concediat ilegal sute de angajati ai Hidroelectrica
Foto:gorjexclusiv.ro

Fostul administrator al Hidroelectrica, Remus Borza, a concediat ilegal sute de salariati ai companiei, printre care si angajate aflate in concediu prenatal sau de ingrijire a copilului, iar unii dintre salariati au castigat deja in instanta si urmeaza sa primeasca toate drepturile prevazute in contractul colectiv de munca, se arata intr-un comunicat al Hidrosind.

"Filiala Hidroelectrica Hidrosind ia act de rezolutia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti de incepere a urmaririi penale pentru domnul Borza Remus, fost administrator judiciar al insolventei Hidroelectrica, actual Presedinte al Consiliului de Supraveghere al acestei societati.

Remus Borza, urmarit penal: Este culmea ipocriziei si o grava eroare judiciara

Consideram aceasta rezolutie ca fiind un prim pas spre normalitate in sanctionarea abuzurilor savarsite de administratia Borza - Vulpescu la Hidroelectrica", potrivit comunicatului.

Sindicalistii din companie spun ca au semnalat in mod repetat opiniei publice si factorilor de raspundere aceste abuzuri, iar pentru unele dintre ele au inaintat plangeri penale: presiunile si santajul asupra liderilor de sindicat, contractele incheiate de administratorul judiciar cu propria casa de avocatura, hotararea Consiliului de Administratie al Hidroelectrica prin care a fost ceruta declansarea procedurii insolventei.

"Alte masuri nelegale au fost atacate in instanta: concedierea ilegala, abuziva si fara discernamant a sute de salariati, nerespectarea prevederilor CCM privind plata salariilor compensatorii la concediere, desfiintarea unor sucursale infiintate prin Hotarari de Guvern.

In unele dosare instanta deja s-a pronuntat in favoarea salariatilor, recent Hidroelectrica fiind nevoita sa plateasca celor concediati in luna februarie toate drepturile prevazute in CCM, cu penalitati de intarziere a platii si actualizare cu inflatia pana la data platii efective", se arata in comunicat.

Borza a concediat ilegal angajate aflate in concediu prenatal

Sindicatele amintesc si de episodul in care Borza a concediat ilegal angajate aflate in concediu prenatal sau in cel de ingrijire a copilului.

"Pe rolul Consiliului National de Combatere a Discriminarii se afla dosarul inaintat de Hidrosind in numele salariatelor aflate in concediu prenatal sau de ingrijire copil, concediate total ilegal de domnul administrator judiciar, jignite si umilite public.

In plus, acest dosar va constitui un studiu de caz in cadrul Sesiunii de toamna organizate de Comisia Europeana pentru acest tip de probleme (European Strategy for Gender Equality) ", mai spune Hidrosind.

Reorganizarea Hidroelectrica ii va aduce lui Borza peste 2 milioane euro

Remus Borza a confirmat joi seara faptul ca a fost pus sub urmarire penala pentru infractiunea de conflict de interese, insa considera ca aceste acuzatii reprezinta o grava eroare judiciara, intrucat el nu indeplineste o functie publica.

"Confirm informatiile aparute in spatiul public, potrivit carora pe 8 iulie s-a inceput urmarirea penala impotriva mea, pentru infractiunea de conflict de interese, informatie care mi-a fost adusa la cunostinta la data de 22 iulie.

Consider ca aceasta acuzatie este o grava eroare judiciara, care sper sa fie remediata de procurorul ierarhic superior sau de instanta", a declarat Borza.

Procurorii il acuza pe Remus Borza ca a directionat contracte catre societatea sa de avocatura

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale intocmite pe 8 iulie, procurorii il acuza pe Remus Borza ca, in perioada cand era administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, a directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica, platite de Hidroelectrica.

In replica, Borza sustine ca a incredintat firmei sale apararea casei de avocatura Euro Insol, nu a Hidroelectrica, in 75 de contestatii depuse la intrarea in insolventa a Hidroelectrica.

El a afirmat ca de un conflict de interese poate fi acuzata doar o persoana ce exercita o functie publica.

Borza: Am castigat foarte putin fata de beneficiile pe care le-am adus Hidroelectrica

"In calitate de avocat, nu sunt si nu pot fi asimilat unei functii publice sau unui demnitar public", a mai spus Borza.

El a admis faptul ca firma pe care o reprezinta a incasat 100.000 de euro in urma acestor procese, insa sustine ca miza celor 75 de contestatii s-a ridicat la 450 de milioane de euro.

"Faptul ca am castigat toate cele 75 de procese intr-un timp record, 6 luni, este dovada vie ca avocatii si-au indeplinit cu obiectivitate atributiile si au urmarit interesul public, ce urmarea solutionarea acestor contestatii, de care era legata iesirea Hidroelectrica din insolventa", a completat oficialul Hidroelectrica.

Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnata firma Euro Insol, detinuta de Remus Borza.

Termenul de iesire din insolventa a companiei a fost 26 iunie, cand Tribunalul Bucuresti a confirmat ca s-a realizat la timp acest demers.

Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
Google renunță la Dock-ul cu încărcător pentru tableta Pixel
În iunie anul trecut, Google a lansat tableta Pixel, care a inclus în pachet un Dock cu Încărcător și Difuzor, destinat să transforme dispozitivul într-un difuzor inteligent atunci când...
#Hidrosind acuzatie Remus Borza, #Borza concedieri ilegale Hidroelectrica, #Borza acuzat concedieri ilegale , #insolventa