Hidroelectrica intra in insolventa - Tribunalul Bucuresti a acceptat cererea

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 15:29
3424 citiri
Hidroelectrica intra in insolventa - Tribunalul Bucuresti a acceptat cererea

Tribunalul Bucuresti a acceptat, miercuri dupa-amiaza, cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica.

Instanta a numit un administrator judiciar, care se va ocupa de reorganizarea celui mai mare producator de energie din Romania.

Consiliul de Administratie al companiei, condus de Remus Vulpescu, a depus aceasta cerere dupa ce s-a constatat ca societatea nu mai are lichiditati sa-si plateasca nici macar nevoile curente, cum ar fi apa folosita pentru producerea energiei.

Potrivit lui Remus Borza, numit administrator judiciar, procedura de insolventa nu ar trebui sa dureze mai mult de un an - un an si jumatate, desi, in mod normal, un astfel de proces dureaza in jur de trei ani.

Acesta a precizat ca Hidroelectrica are datorii totale de aproximativ un miliard de euro. Din acestea, de exemplu, are datorii catre furnizori de vreo 200 de milioane de lei, fata de actionari, respectiv Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea, de circa 260 de milioane de lei, plus datorii catre banci.

"Toate contractele vor fi mentinute in masura in care se asigura resurse suficiente pentru plata salariatilor, in conditiile in care se poate maximiza profitul. Este anormal sa ai profit de 0,2 la suta din cifra de afaceri", a spus Borza.

Scandal la Hidroelectrica: Sedinta in care se decidea insolventa, suspendata

Administratorul judiciar a precizat faptul ca, in prezent, se exploateaza doar 45 la suta din resurse, prin urmare este loc pentru dezvoltare.

"Inseamna o solutie cat se poate de corecta, care are in vedere eficientizarea indicatorilor macrocontabili, cata vreme avem o societate cu dat de 1 miliard de euro", a comentat Borza.

Acesta a spus ca, desi Romania este in criza de 2 - 3 ani de zile, acest lucru nu s-a reflectat in organigrama societatii, numarul salariatilor scazand doar cu 3. "Salariul mediu per angajat este de 1.500 de euro, daca luam in calcul si ceea ce se retine de la angajator. Probabil se va interveni si pe organigrama", a spus Borza. Totusi, el a subliniat ca este prematur sa se vorbeasca de concedieri, ci trebuie analizat raportul dintre calitatea muncii prestate si salariul primit.

Avantajele insolventei

Desi, la prima vedere, intrarea unei companii in insolventa poate sa para un lucru negativ, reflectandu-se si in faptul ca agentia de evaluare financiara Moody's a redus, miercuri, ratingul companiei cu trei trepte, pana la B2, de la Ba1, cu perspective negative, acest lucru poate fi un avantaj.

Hidroelectrica, retrogradata de agentiile de rating

Astfel, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, specialist in drept comercial, unul din marile avantaje va fi transparenta. "Nu am stiut multe lucruri care s-au intamplat acolo. Nu ne-am imaginat ca poate sa aiba piedere de peste 1 miliard de euro", a spus Piperea, la Digi TV.

In plus, in cadrul procedurii de insolventa, pot fi sterse datoriile istorice, fara a se considera ca este ajutor de stat. "La Oltchim s-a asteptat peste 4 ani pentru acest lucru. Printr-un plan de organizare coordonat se va putea obtine o stergere de datorii de acest gen, care nu este ajutor de stat", a subliniat avocatul.

In plus, daca, pana acum, trebuia dovedit faptul ca acele contracte incheiate cu "baietii destepti" reprezinta frauda, in cadrul procedurii de insolventa situatia este exact invers. "Legea loveste aceste contracte de o suspiciune de frauda. Ceilalti - baietii destepti - trebuie sa dovedeasca ca nu e frauda", a explicat Piperea.

Care sunt efectele negative

Prima reactie negativa s-a vazut inca inainte de confirmarea faptului ca Hidroelectrica este in insolventa, cand Moody's a scazut ratingul companiei.

Acest lucru ar putea conduce, in cele din urma, chiar si la o scadere a ratingului de tara, sustine Piperea. Potrivit spuselor sale, scaderea ratingului unei mari companii de stat, printre putinele despre care se credea ca este profitabila, poate determina cresterea costurilor de imprumut (CDS) pentru Romania si sa atraga, astfel, o reducere a ratingului de tara.

De asemenea, avand in vedere ca Hidroelectrica are credite de milioane de euro, cu garantii de stat, daca bancile vor decide sa ceara scadenta anticipata, statul va trebui sa plateasca. Acest lucru se traduce, de fapt, prin majorarea deficitului bugetar.

Sindicalistii dau in judecata Hidroelectrica: Am ajuns sa fim rusinea Europei

Un alt efect imediat se vede si pe bursa. Fondul Proprietatea a anuntat deja ca intrarea in insolventa a Hidroelectrica inseamna actiunile detinute valoareaza zero. Luand in considerare faptul ca actiunile Hidroelectrica reprezinta 20,98 la suta din activul net al fondului, practic, valoarea sa de piata s-a redus cu 20,98%. In plus, deoarece FP este una din cele mai active si mai valoroase companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti, scade si capitalizarea bursei in sine.

Potrivit lui Gheorghe Piperea, un efect negativ va fi si intrarea in faliment a sute sau mii de societati care sunt legate de Hidroelectrica. "Ne putem astepta, maine sau poimaine, la insolventa la Oltchim, Termocentrale etc. Se pare ca exista vointa politica sa se ceara insolventa la aceste gauri negre ale ecomomiei. Este o sansa pentru restartarea economiei", a conchis avocatul.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#insolventa Hidroelectrica, #intrare insolventa Hidroelectrica , #insolventa