Hidroelectrica a iesit din insolventa - Ce urmeaza

Joi, 27 Iunie 2013, ora 10:46
3108 citiri
Hidroelectrica a iesit din insolventa - Ce urmeaza
Foto: Arhiva

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a iesit din insolventa.

Decizia a fost luata de Tribunalul Bucuresti, potrivit Digi 24.

Informatia a fost confirmata de Remus Borza, avocatul care controleaza Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat.

Vestea nu este la fel de buna si pentru angajati, Borza afirmand ca vor continua disponibilizarile.

Ponta: Este in succes al Guvernului in lupta cu "baietii destepti"

Prim-ministrul Victor Ponta saluta iesirea Hidroelectrica din insolventa, si considera ca acesta este un succes al Guvernului care da sperante si in ceea ce priveste rezolvarea problemelor de la Oltchim.

"Dupa aproape un an de zile, ma bucur ca, in sfarsit, Hidroelectrica a depasit situatia dezastroasa in care a fost afundata de PDL, revenind pe piata, pe profit. Este un succes al Guvernului in lupta cu 'baietii destepti', care ne da sperante si in ceea ce priveste viitorul companiei Oltchim.

Il felicit si pe domnul Borza pentru eforturile sale, care au dus la acest succes. Este important ca, de acum, viitoarea conducere a companiei sa prioritizeze investitiile incepute" , a declarat premierul, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Cum a iesit compania din insolventa

Iesirea din insolventa a fost posibila dupa ce toate cele 75 de contestatii ale creditorilor impotriva companiei au fost solutionate.

Compania a solicitat propria insolventa pe 15 iunie 2012 si a intrat in procedura pe 20 iulie anul trecut, cu datorii estimate, initial, la 4,3 miliarde de lei. Intre timp, creantele revendicate s-au ridicat la 5,4 miliarde de lei, catre 381 de creditori, dar au fost respinse datorii in valoare de 1,1 miliarde de lei.

In insolventa, Hidroelectrica a denuntat contractele bilaterale cu traderii, care au prejudicat compania cu 4,5 miliarde de lei.

De asemenea, compania a redus numarul sucursalelor de la 13 la 7.

Potrivit reprezentantilor sindicatului Hidrosind, Hidroelectrica avea 5.239 de salariati in iunie 2012, din care au ramas 4.550 de angajati un an mai tarziu.

Hidroelectrica a inregistrat in primele cinci luni un profit brut de 380 milioane de lei, a mentionat Borza. Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei.

Planuri de viitor

Euro Insol a inregistrat pe 7 iunie 2013, la Tribunalul Bucuresti, tabelul definitiv al creantelor. Conform tabelului, Hidroelectrica va trebui sa plateasca creditorilor inscrisi in tabelul definitiv al creantelor 3,59 miliarde lei.

Alte 760 milioane lei sunt inscrise sub conditie.

Premierul Victor Ponta a afirmat saptamana trecuta ca doreste declansarea procedurii de listare pentru pachetul minoritar al Hidroelectrica cat mai rapid, anticipand ca aceasta va iesi din insolventa curand.

Hidroelectrica va organiza, la inceputul lunii viitoare, o licitatie internationala pentru vanzarea a 25 de microhidrocentrale, cu un pret de pornire de 73,6 milioane lei, ca parte dintr-un plan de cedare a 88 de microhidrocentrale, unitati cu o productie mai mica de 10MW.

C.S.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#Hidroelectrica iesire insolventa, #datorii Hidroelectrica , #insolventa