Hidroelectrica: CE si Consiliul Concurentei dau verdictul in acest an

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 17:58
1033 citiri
Hidroelectrica: CE si Consiliul Concurentei dau verdictul in acest an
Foto: Arhiva

Investigatiile Consiliului Concurentei (CC) si Comisiei Europene (CE), declansate in cazul Hidroelectrica, ar putea fi incheiate pana la sfarsitul acestui an, a declarat duminica Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.

"La ora actuala, exista doua investigatii ale Comisiei Europene pe subiectul Hidroelectrica si o investigatie a Consiliului Concurentei. Noi ne uitam si aplicam Legea Concurentei din Romania.

Ne uitam daca nu cumva contractele pe termen foarte lung au inchis piata concurentiala, adica nu au mai permis intrarea altor actori pe piata. In mod normal, investigatia pe Hidroelectrica ar trebui sa o finalizam undeva la sfarsitul acestui an, dar avem niste probleme tehnice din punct de vedere juridic. Suntem blocati in instanta, ni se blocheaza accesul la anumite documente de catre avocatii traderilor sau 'baietilor destepti', cum li se mai spune", a afirmat Chiritoiu la Realitatea TV.

CE investigheaza contractele cu ALRO, Mittal, dar si cu unele companii de stat

Acesta a adaugat ca, in ceea ce priveste investigatia forului european, care urmareste doua aspecte, rezultatele pot aparea in cursul acestui an.

"Comisia Europeana are si ea o investigatie impartita in doua: se uita la ALRO si la Mittal, pe de o parte, si la traderi si cateva companii de stat, gen Termoelectrica, pe de alta. Practic, se analizeaza daca nu cumva energia vanduta la preturi aparent scazute de catre Hidroelectrica nu reprezinta o forma de ajutor de stat catre cei care au avut contracte. Dupa informatiile mele, Comisia este destul de aproape sa dea un verdict si cred ca, undeva in acest an, vom avea raspunsul de la Bruxelles", a afirmat seful CC.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012. Termenul de iesire din insolventa a companiei este de 26 iunie 2013.

Recent, administratorul judiciar al companiei, Euro Insol, a anuntat ca datoria Hidroelectrica catre creditori este, in prezent, cu 1,2 miliarde lei mai mica decat sumele solicitate la momentul deschiderii procedurii de insolventa, compania urmand sa achite catre creditori suma de 3,59 miliarde lei, in timp ce alte 760 milioane lei sunt inscrise sub conditie.

Pana in prezent, un numar de 75 de creditori carora li s-au respins creantele au formulat contestatii la Tabelul Preliminar intocmit de administratorul judiciar al Hidroelectrica, iar cuantumul solicitarilor in bani este de 1,9 miliarde lei.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#investigatii contracte Hidroelectrica, #Comisie Europeana Hidroelectrica, #Consiuliu Concurenta Hidroelectrica , #insolventa