Cum vrea să scape Hexi Pharma de daunele către sute de spitale, în timp ce averea lui Condrea rămâne la neveste: „Sunt neconcordanțe în tabelul cu despăgubiri”

Miercuri, 28 Februarie 2024, ora 21:30
3183 citiri
Cum vrea să scape Hexi Pharma de daunele către sute de spitale, în timp ce averea lui Condrea rămâne la neveste: „Sunt neconcordanțe în tabelul cu despăgubiri”
Hexi Pharma trebuie să despăgubească 340 de spitale cu 11 milioane de lei, cam cât toată averea lui Dan Condrea. FOTO: Ionuț Mureșan

Societatea Hexi Pharma contestă decizia prin care a fost obligată să plătească despăgubiri de peste 11 milioane de lei către sute de spitale din România pentru dezinfectanții diluați pe care i-a vândut sub conducerea lui Dan Condrea, în prezent decedat. Compania susține că în decizia prin care s-a constatat prescripția faptelor de înşelăciune sumele de bani trecute ca despăgubiri sunt evidențiate greșit, uneori printr-un „cod unic de înregistrare”.

Prejudiciul pe care trebuie să îl acopere compania de dezinfectanți (11 milioane de lei) e sensibil similar cu suma din averea lui Dan Condrea cu privire la care procurorii DNA au cerut confiscarea specială (5 milioane de euro), dar au pierdut pe rolul Tribunalului București.

În respectivul proces au intervenit fostele neveste ale lui Dan Condrea, fiecare cu câte un copil introdus ca parte în proces, iar instanța le-a dat câștig de cauză.

În acest context, compania Hexi Pharma trage și ea puțin de timp, printr-o contestație la executare, în care arată că tabelul cu despăgubirile pentru spitale nu e clar întocmit.

Compania: În locul sumelor de bani sunt trecute coduri de înregistrare

Avocatul companiei Hexi Pharma a susținut că există neconcordanţe între sumele care au fost reţinute în cadrul deciziei atacate şi totalitatea înscrisurilor ce constituie dosarul Curţii de Apel:

  • „Arată că au fost identificate o serie de neconcordanțe cu privire la cuantumul despăgubirilor acordate către părțile civile și către persoanele vătămate, respectiv la cuantumul sumelor ce fac obiectul confiscării speciale.
  • În concret, arată că toate aceste neconcordanțe au fost menționate și identificate punctual în cadrul anexei ce a fost atașată atât cererii precizatoare transmise în data de 19.12.2023, cât și cererii inițial introduse sub forma contestației în anulare.
  • Pentru a sumariza şi a expune punctual câteva exemple, arată că aceste situații de neconcordanțe au fost reliefate de cazuri, precum cele în care diferențele se raportează la cantitățile de livrare și sumele returnate sau au existat sume ce au fost returnate de către contestatoare.
  • Cu privire la sumele de bani necesare acoperirii prejudiciului cauzat părţii arată, cu titlu de exemplu, la poziția 60, referitor la partea civilă Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Mureș în care, în cadrul sumei specificate, este menţionat în mod eronat codul unic de înregistrare, în loc de suma ce ar fi trebuit precizată în decizie.
  • Curtea aduce în atenţia reprezentantului convenţional al contestatoarei-inculpate SC (SC Hexi Pharma Co SRL – n.r.) SRL că tabelul invocat nu figurează în cuprinsul deciziei, ci doar în cuprinsul sentinţei.
  • Reprezentantul (SC Hexi Pharma Co SRL – n.r.) învederează că tabelul figurează în considerente, iar nu în decizie, cu precizarea că instanţa de apel a şi îndreptat, că au mai fost două astfel de situații în care s-a menționat în mod eronat codul unic de înregistrare și acele situații au fost adaptate, dar mai sunt anumite sincope ce trebuie tratate și, așa cum a prezentat anterior, apărarea le-a detaliat în cadrul anexelor ce au fost atașate”, se arată în expozitivul motivării Curții de Apel.

Instanța: Compania tinde să modifice conținutul deciziei definitive

Judecătorii au respins contestația la executare formulată de Hexi Pharma pentru următoarele considerente:

  • Contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare şi când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere sau micşorare a pedepsei.
  • Față de reglementarea contestaţiei la executare, Curtea reţine concluzia cu caracter general că prin intermediul acesteia nu se poate schimba sau modifica soluţia care a căpătat autoritate de lucru judecat (în acest sens, sentinţa penală la care face referire contestatoarea, astfel cum aceasta este definitivă).
  • Astfel, contestaţia la executare este doar un mijloc procesual, cu caracter jurisdicţional, care poate fi folosit dacă s-a ivit un incident prevăzut de lege în cursul executării pedepsei, dacă incidentul s-a ivit în perioada executării şi chiar după ce s-a executat hotărârea, dar în legătură cu executarea ei.
  • Este un mijloc procesual de a se asigura punerea în executare şi executarea propriu zisă a hotărârii penale definitive în conformitate cu legea, prin aplicarea acelor dispoziţii de drept penal şi de drept procesual penal care se referă la executarea unei hotărâri şi nu o cale de atac împotriva acesteia.
  • Datorită acestei naturi juridice, legea prevede mijloacele prin care se asigură aplicarea legii în executarea hotărârii, dar exclude posibilitatea ca pe această cale să fie afectată autoritatea de lucru judecat a unei hotărâri judecătorești.
  • Curtea apreciază că aspectele invocate de contestatoare (SC Hexi Pharma Co SRL – n.r.) în cuprinsul cererii formulate tind să pună în discuție aspecte asupra cărora Curtea a dispus definitiv prin decizia penală menționată de petentă, cu privire la latura civilă a cauzei și la măsurile de siguranță, astfel încât prin aceste critici aceasta urmărește exercitarea unei căi de atac împotriva unei hotărâri care potrivit legii, nu mai poate fi apelată.
  • Prin urmare, Curtea nu va face aprecieri care să afecteze în vreun fel autoritatea de lucru judecat de care se bucură hotărârea judecătorească. Având în vedere cele expuse, Curtea (…) va respinge ca inadmisibilă contestația la executare, formulată de contestatoarea-inculpată (SC Hexi Pharma Co SRL – n.r.)”, se arată în dispozitivul motivării.

Dan Condrea ar fi scăpat și el prin prescripție în Dosarul Hexi Pharma

Dan Condrea s-a sinucis pe data de 23 mai 2016, intrând cu mașina într-un copac de pe șoseaua care leagă Corbeanca de Buftea, cu o zi înainte să meargă la Parchetul General, unde era citat în dosarul dezinfectanților diluați.

Ancheta și procesul au dovedit că fostul patron al Hexi Pharma a distrus buletinele de analize din care reieșea că produsele biocide pe care le vindea spitalelor erau diluate și a ordonat ștergerea datelor din calculatoarele firmei.

În procesul de înşelăciune, Hexi Pharma Co. trebuie să plătească despăgubiri de peste 11 milioane de lei către 340 de unități medicale din România, cărora le-a livrat dezinfectanți diluați în perioada 2010-2016.

Deși Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal cu privire la Hexi Pharma Co., Flori Dinu (fost director general) și Mihail Leva (fost director de producție), inculpaţii au rămas să răspundă pe latură civilă și au instituite, fiecare, măsuri asiguratorii.

În procesul de evaziune fiscală, judecătorii au stabilit că afaceristul Dan Condrea și firma Hexi Pharma Co. SRL au dat statului o „țeapă” de 1,7 milioane de lei.

Anchetatorii au descoperit că în perioada 2012 – 2016, societatea SC Hexi Pharma Co SRL a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată.

Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#Hexi Pharma dezinfectanti, #despagubiri, #spitale Romania, #motivare instanta, #curtea de apel bucuresti , #justitie