Semne ascunse ale herniei inghinale. Când este momentul să mergi la medic

Sambata, 02 Martie 2024, ora 12:00
3081 citiri
Semne ascunse ale herniei inghinale. Când este momentul să mergi la medic
hernie FOTO: freepik.com

Hernia inghinală este cea mai frecventă hernie: trei din patru hernii apar în zona inghinală. O indicație tipică pentru acest lucru este umflatură inghinală, care este de obicei ușor de recunoscut și de simțit. Herniile inghinale apar în pliul inghinal sau în scrot și sunt mai frecvente în rândul bărbaților. De asemenea, apar și la copii. Sunt de două feluri, directe și indirecte, în funcție de locul exact în care se produc.

Semnele și simptomele herniei

Cei mai mulți oameni observă, de obicei, doar o umflatură la nivelul abdomenului. Uneori hernia este vizibilă numai când persoana ridică greutăți mari sau când tușește puternic. În general, hernia provoacă puțin disconfort, iar umflătura poate fi împinsă înapoi în abdomen, mai puțin în cazul herniei încarcerate și a celei strangulate. O hernie strangulată este întotdeauna sensibilă la atingere și provoacă durere constantă, a cărei intensitate crește treptat, asociată cu greață și vărsături.

Alte simptome ale herniei, în special ale herniei complicate includ:

  • Durere la locul proeminenței
  • Dureri în timp ce persoana ridică greutăți
  • Durerile care apar în partea stânga în zona inghinală la bărbați. Acestea trebuie investigate urgent la medic, deoarece netratate atrag după sine grave probleme de sănătate.
  • Senzație de plenitudine sau simptome asemănătoare obstrucției intestinale (crampe abdominale severe, greață, vărsături, febră).
  • Creșterea circumferinței abdominale, senzația de corp străin în zona abdomenului.
  • Umflarea scrotului poate fi de asemenea o indicație atunci când hernia ajunge la testicule.
  • La bebeluși – hernia poate fi observată în timpul spălării bebelușului și al schimbării scutecelor. La băieți găsim umflarea scrotului și la fetițe umflarea labiilor exterioare, cu sensibilitate crescută la atingere.

Cauza herniilor inghinale

Herniile inghinale pot fi înnăscute sau dobândite.

Dacă există puncte slabe în peretele abdominal, creșterea presiunii în abdomen poate duce la hernie. Cauzele posibile ale presiunii abdominale crescute sunt:

  • Tuse persistentă
  • Vărsături
  • Ridicarea greutăților
  • Constipația
  • Sarcina
  • Excesul de greutate
  • Tumori în rect

ATENȚIE

Durerile din zona inghinală nu implică întotdeauna o hernie inghinală! Ele pot avea cauze diferite, pot fi simptomele altor boli. De exemplu, în anumite probleme cu picioarele (infecții fungice, unghii încarnate, prejudicii în spațiile interdigitale etc.), toate acestea pot provoca dureri în zona abdomenului. Acest lucru se datorează fluxului limfatic, ganglionii limfatici fiind situați în zona abdomenului. O infecție a unei răni situate la picior poate provoca inflamația unui nodul inghinal. De aceea, controlul unui medic de specialitate este absolut necesar!

  • Hernia este mult mai puțin frecventă la femei decât la bărbați, 90% dintre toate herniile inghinale implicând bărbații.
  • Bărbații afectați sunt în medie mai tineri decât femeile afectate: la bărbați, hernia inghinală apare cu preponderență la vârsta de 50 până la 69 de ani, iar la femei între 60 și 79 de ani.
  • Chiar dacă la vârstă adultă apare majoritatea herniilor, până la 3% dintre copii au o hernie inghinală (congenitală) - la copiii prematuri, procentul crește chiar până la 25%.
  • Partea afectată cel mai frecvent este cea dreaptă, 25% dintre herniile inghinale înnăscute apar doar pe partea stângă și 15% pe ambele parți.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#hernie, #hernie inghinala, #simptome hernie inghinala , #sanatate