Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o deținea a pierdut-o

Vineri, 15 Martie 2024, ora 03:02
18396 citiri
Lacăt pe izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o deținea a pierdut-o
Majoritatea izvoarelor și forajelor de la Herculane sunt închise FOTO Ziare.com/Daniel Groza

Cele mai multe izvoare de apă termală din Herculane sunt închise în această perioadă după ce, în luna februarie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a retras licența societății care a avut dreptul de administrare în ultimii 20 de ani. Este vorba despre opt foraje și izvoare care acum sunt închise. Cu două sau trei excepții, care au sursă proprie de apă termală, restul pensiunilor și hotelurilor din stațiune nu mai au acces la această resursă.

Motivul care a dus la această situație este explicat de ANRM, prin faptul că societatea care deținea licența a pus în pericol exploatarea apelor termale din zona Herculane.

"În urma acțiunilor de control efectuate de către personalul cu astfel de atribuții din Agenția Națională pentru Resurse Minerale în anii 2018, 2019 și 2020, societatea Hercules S.A. a fost sancționată, dispunându-se totodată o serie de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, măsuri care nu au fost îndeplinite. Conform art. 32 din HG 1208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, titularul licenţei a solicitat prelungirea duratei de valabilitate a acesteia cu 5 ani, prin prezentarea la A.N.R.M. a documentaţiilor prevăzute la art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003, cu minimum 90 de zile înaintea expirării duratei pentru care a fost acordată licența, aceste documentații fiind incomplete", precizează reprezentanții ANRM.

Nereguli grave, care nu au fost rezolvate de ani de zile

Conform acestora neregulile descoperite sunt foarte grave, societatea nu are nici măcar în obiectul de activitate codul CAEN 0899 – “Alte activități extractive”, corespunzător activității de exploatare a apelor minerale terapeutice.

"Societatea nu deține autorizație de gospodărire a apelor și nici buletine de analiză care să cuprindă indicații terapeutice în termen de valabilitate, ultimele buletine fiind emise în anul 2007. Nu sunt instituite perimetre de protecție sanitară, conform prevederilor HG 1154/2004 privind aprobarea Normelor tehnice unitare pentru realizarea documentațiilor complexe de atestare a funcționării stațiunilor balneare, climatice şi balneoclimatice şi de organizare a întregii activități de utilizare a factorilor naturali. Nu sunt identificate explicit sursele de finanțare pentru lucrările de investiții cuprinse în planul de dezvoltare, acestea fiind prezentate generic în contextul în care societatea HERCULS S.A. se află în procedura de insolvență", mai arată reprezentanții agenției.

În urma ultimului control, s-a constatat că măsurile dispuse anterior nu au fost îndeplinite, iar activitățile miniere au pus în pericol exploatarea viitoare a zăcământului. Astfel, ANRM a hotărât să nu prelungească termenul de valabilitate al licenței, urmând să demareze procedurile pentru punerea în valoare a zăcământului de ape minerale terapeutice prin concurs public de ofertă pentru concesionarea activităților miniere de exploatare sau prin dare în administrare instituțiilor publice interesate.

Dispută pentru preluarea licenței între Consiliul Județean și Consiliul Local

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin (CJCS), a văzut rezolvarea situației prin preluarea licenței de către forul pe care îl conduce. A făcut această propunere în plenul CJCS, iar consilierii județeni au fost de acord. Decizia a stârnit nemulțumirea administrației locale din Herculane, care are și ea drept de preemțiune în preluarea licenței.

"Am trimis o adresă Primăriei Herculane, că acolo lumea e nemulțumită, pesediștii de acolo cred că le fur eu apa, că o să fie ca pe Muntele Mic, că am furat Muntele Mic și acum vreau apa să le fur. Și le-am cerut să-mi dea scris ce vor și să-mi prezinte că au disponibile sumele de bani necesare investițiilor. Dacă îmi dau astea, nu pot să mă bag eu peste ei și o să cer consilierilor să renunțăm la cererea asta și să le dea licența la Primărie. Nu pot să mă cert eu cu ei pentru tot. Dacă nu rezolvă, o să primească apă doar câteva pensiuni, dar nu știu ce se va întâmpla cu rețeaua", a declarat Romeo Dunca, pentru Ziare.com.

Cristian Miclău, primarul din Herculane, este optimist și spune că situația se va rezolva prin preluarea licenței de către administrația locală. Oricum, acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de cel puțin două-trei luni de zile, cât durează realizarea documentației.

"Licența o să ia Primăria Băile Herculane. Noi lucrăm la documentație și trebuie depusă la ANRM pentru obținerea licenței de explorare, în prima fază, și după aceea și licența de exploatare pentru 20 de ani, ca să putem vinde către operatorii din turism care au bazele tratament. Dar mai sunt patru licențe valabile pe raza orașului, de unde operatorii pot să se alimenteze", ne-a declarat primarul.

Edilul din Herculane spune că demersurile au fost deja începute și s-a obținut avize de la Mediu, de la Apele Române și de la Cultură, s-a făcut identificarea perimetrelor și urmează să se depună cererea la documentația să fie depusă la ANRM.

Viitor incert pentru investitorii din stațiune

Între timp, societatea care a pierdut licența a mai făcut o încercare contestând în instanță, zilele trecute, decizia ANRM. Judecătorii au respins cererea.

Dan Pușcaș, administratorul judiciar al SC Hercules, vede un viitor sumbru pentru exploatarea apelor termale în stațiune.

„Doamna președinte ANRM spunea că izvorul este pus în pericol. Păi acum izvorul nu este protejat cu nimic, iar licența poate fi scoasă din nou la licitație abia în iunie. Mă îndoiesc că, atâta timp cât vor fi aceste litigii pe resurse, va fi scoasă la licitație. Aceste litigii pot dura ani și de aceea dorim neapărat suspendarea măsurilor care decurg din acea adresă ANRM și astfel să putem continua activitatea. Asta e ceea ce ne dorim în primul rând, pentru a ajuta toți antreprenorii din Herculane. Sunt peste 3.000 de locuri de cazare care nu mai au acum apă. Sunt oameni care au credite, sunt oameni care au ipoteci, este un dezastru ceea ce s-a întâmplat. Apa termală curge de o lună în Cerna!”, a explicat Dan Pușcaș, în exclusivitate pentru publicația Express de Banat.

Insulă din Italia „invadată” de turiști. Cum arată locul vizitat zilnic de 16.000 de persoane FOTO/VIDEO
Insulă din Italia „invadată” de turiști. Cum arată locul vizitat zilnic de 16.000 de persoane FOTO/VIDEO
Italienii se plâng că nu mai au loc de turiști. Până la 16.000 de turişti ajung zilnic pe insula Capri din Marea Mediterană, depăşindu-i pe cei 12.900 de rezidenţi, iar mulţi dintre...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#Herculane, #statiune balneara, #apa termala, #izvoare termale, #turism, #turism balnear , #stiri sociale