Metode de tratament pentru hemoroizi interni și externi

Advertorial
Luni, 17 Iulie 2023, ora 16:00
5238 citiri
Metode de tratament pentru hemoroizi interni și externi
FOTO: catena.ro

Hemoroizii apar atunci când venele din jurul anusului sau al rectului inferior devin umflate și inflamate. Practic, sunt asemănători cu venele varicoase care apar la nivelul picioarelor. Nu este clar ce anume duce la apariția hemoroizilor, însă există câțiva factori de risc frecvenți care duc la dezvoltarea lor.

Îmbătrânirea poate scădea tonusul muscular în zonă perianală, slăbind țesutul și provocând dilatarea venelor. De asemenea, obezitatea și sarcina pot crește riscul de hemoroizi din cauza presiunii crescute asupra țesutului din zonă.

Eforturile repetate făcute în timpul mișcărilor intestinale, precum și constipația, sunt, de asemenea, asociate cu apariția hemoroizilor.

Hemoroizii nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, însă pot provoca dureri și disconfort intens. Din fericire, există metode de tratament pentru hemoroizi, sub diferite forme și în funcție de tipul hemoroizilor.

Tipuri de hemoroizi

Hemoroizii pot fi interni sau externi. Specialiștii în sănătate folosesc un sistem de clasificare pentru a descrie hemoroizii interni în funcție de gravitate.

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni sunt localizați în interiorul rectului și nu sunt vizibili din exterior. Sunt de obicei nedureroși. Primul semn al hemoroizilor interni este sângerarea rectală.

Dacă un hemoroid intern iese prin anus, se numește prolaps hemoroidal. Această afecțiune poate fi cauzată de slăbirea mușchilor din jurul anusului și poate fi dureroasă.

Medicii clasifică hemoroizii interni pe o scară de la 1 la 4, după cum urmează:

  • Hemoroizii de gradul 1 rămân în rect fără a prolaba (ies în afara anusului).
  • Hemoroizii de gradul 2 prolabează în momentul defecației, însă revin înapoi de la sine.
  • Hemoroizii de gradul 3 prolabează și trebuie împinși înapoi.
  • Hemoroizii de gradul 4 prolabează și nu pot fi împinși înapoi în interior.

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi apar la nivelul pielii din jurul anusului și, prin urmare, sunt vizibili. În această parte a corpului nervii sunt mai sensibili, motiv pentru care hemoroizii externi pot provoca dureri destul de mari.

În plus, încordarea la eliminarea scaunelor poate provoca sângerare atât în cazul hemoroizilor externi, cat și al celor interni.

Tratamente pentru hemoroizii interni si externi

De cele mai multe ori, este nevoie de câteva măsuri simple care să amelioreze simptomele în timp ce hemoroizii se vindecă de la sine. Cu toate acestea, medicația sau intervenția chirurgicală pot fi necesare în anumite cazuri.

Tratamente la domiciliu

Următoarele tratamente la domiciliu pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor:

  • Creme și unguente: Cremele fără prescripție medicală pot ajuta la reducerea mâncărimii, disconfortului și umflăturilor cauzate de hemoroizii externi.
  • Suplimente cu fibre: administrarea de suplimente cu metilceluloza sau psyllium poate reduce constipația și poate ameliora hemoroizii.
  • Comprese cu gheață și comprese reci: aplicarea acestora pe zona afectată poate ajuta la ameliorarea durerii.
  • Băi de șezut: o baie de șezut presupune așezarea într-o cadă cu apă caldă, puțin adâncă. Efectuarea unor băi de șezut de câteva ori pe zi poate ajuta la reducerea durerii provocate de hemoroizi.
  • Analgezice: Analgezicele precum aspirina, ibuprofenul și acetaminofenul pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de hemoroizi.

Medicamente

Medicamentele care tratează hemoroizii sunt disponibile sub diferite forme, cum ar fi supozitoare, unguente și tampoane și pot fi achiziționate fără prescripție medicală. Printre cele mai frecvente medicamente recomandate pentru hemoroizi se numără:

  • Oxidul de zinc: Cremele care conțin oxid de zinc pot ameliora iritația. Există unguente care conțin atât oxid de zinc, cât și mentol și pot fi eficiente pentru ameliorarea mâncărimii din zona anală, care poate fi cauzată de hemoroizi.
  • Hamamelis: Experții spun că astringentele, cum ar fi hamamelis, pot ameliora temporar simptomele de hemoroizi.
  • Cremă cu steroizi: Corticosteroizii precum hidrocortizonul sunt utilizați în mod obișnuit pentru a trata hemoroizii. Corticosteroizii pot ajuta la reducerea inflamației, însă trebuie administrați cu mare atenție pentru că pot deteriora pielea dacă sunt folosiți prea mult timp.
  • Lidocaina: Lidocaina acționează ca un anestezic local. Cercetările sugerează că unguentele sau supozitoarele care combină tribenozidul (un antiinflamator) cu lidocaina pot ajuta la ameliorarea durerii și a mâncărimii cauzate de hemoroizi.
  • Persoanele care obse
rvă că simptomele nu se ameliorează după utilizarea acestor medicamente timp de o săptămână ar trebui să discute cu un medic.

Tratament nechirurgical

Dacă semnele si simptomele hemoroizilor nu se ameliorează după administrarea remediilor la domiciliu, medicul poate recomanda metode suplimentare de tratament. Printre procedurile nechirurgicale se numara:

  • Ligaturarea cu benzi de cauciuc: Această procedură efectuată în regim ambulatoriu este recomandată pentru tratarea hemoroizilor interni și presupune plasarea unei benzi elastice la baza hemoroidului pentru a stopa alimentarea cu sânge a acestuia. Drept urmare, hemoroidul fie se va micșora, fie se va desprinde.
  • Scleroterapia: în timpul acestei proceduri, medicul injectează un lichid într-un hemoroid intern. Acesta produce o cicatrice care întrerupe alimentarea cu sânge a hemoroizilor, provocând micșorarea acestora.
  • Fotocoagulare în infraroșu: În timpul acestei proceduri este folosit un dispozitiv care trimite un fascicul de lumină către un hemoroid intern, determinând cicatrizarea țesutului. Acest lucru blochează alimentarea cu sânge a hemoroidului și îi reduce dimensiunea.
  • Electrocoagulare: Medicul trimite un curent electric de nivel scăzut către un hemoroid pentru a produce cicatrizarea acestuia, lucru care întrerupe alimentarea cu sânge și provoacă micșorarea hemoroidului.

De obicei, aceste proceduri se efectuează sub anestezie locală.

Intervenții chirurgicale

Intervenția chirurgicală poate implica îndepărtarea completă a hemoroizilor externi sau a hemoroizilor interni prolabați. Această procedură este cunoscută sub numele de hemoroidectomie.

De asemenea, un medic sau un chirurg poate folosi un dispozitiv de capsare pentru a fixa hemoroizii în poziția lor normală.

Aceste proceduri sunt realizate sub anestezie generală.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#hemoroizi, #tratament hemoroizi , #sanatate