Heliporturile – soluția salvatoare pentru facilitarea transportului de urgență

Advertorial
Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 17:55
5309 citiri
Heliporturile – soluția salvatoare pentru facilitarea transportului de urgență
FOTO: elements.envato.com

Construirea unui heliport este o decizie care de multe ori rezolvă cu succes problemele de infrastructură a transportului într-o anumită locație.

Acest lucru presupune alocarea unui buget considerabil dar, în același timp, oferă beneficiul deplasărilor rapide, la orice oră, indiferent de aspectele de mediu, ceea ce în condițiile traficului rutier nu s-ar putea realiza.

Beneficiile sunt cât se poate de evidente atunci când vorbim despre un heliport dedicat clinicilor medicale și spitalelor, spre exemplu. Deplasarea pentru urgențe medicale, transportul persoanelor aflate în condiții de risc medical se pot realiza cu ușurința, salvând timp prețios și mai ales vieți.

Heliporturi în zona spitalelor pentru situațiile de urgență

În ultimii ani, tot mai multe heliporturi au fost construite pentru spitale din întreaga lume pentru a asigura transportul pacienților în situații de urgență.

În felul acesta, sunt evitate aglomerările din traficul rutier, blocajele cauzate de condiții meteo nefavorabile precum inundații sau înzăpeziri, și se reduc semnificativ tipii de deplasare.

Misiunile aeromedicale pot fi astfel executate 24 de ore din 24.

Cu atât mai mult când vine vorba despre criza sanitară generată de pandemie, serviciile de ambulanță din întreaga lume au resimțit nevoia de a beneficia de transport aerian pentru a face față creșterii numărului de pacienți COVID-19, minimizând riscul de decese în zonele supraaglomerate ale orașelor.

Este important ca operațiunile aeronautice pe heliporturi să se deruleze în condiții de siguranță, aceasta fiind primordială pentru domeniul aviatic.

Un heliport permite aterizarea și decolarea elicopterelor în condiții de siguranță, zi și noapte, indiferent de aspectele meteorologice. Pentru aceasta, în proiectarea, construirea și iluminarea heliporturilor trebuie respectate anumite cerințe și reglementări internaționale ale domeniului aviatic, FAA și ICAO fiind repere în acest sens.

De asemenea, construirea unui heliport trebuie să se adapteze și la cerințele locului de amplasare, această customizare putând presupune costuri suplimentare.

Signalight este o companie românească de iluminare aviatică ce deține în portofoliu heliporturi realizate în scop medical, peste tot în lume.

Toate produsele Signalight de iluminat pentru heliport îndeplinesc nevoile clienților și respectă toate reglementările ICAO și FAA. Cea mai recentă tehnologie încorporată, materiale de calitate superioară, eficiența și durabilitatea produselor sunt livrabilele oricărui proiect de iluminare pentru heliporturi. Realizarea unui produs de iluminare implică precizie, tehnologie, testare și ia în calcul exploatarea sa pe termen cât mai lung, pe cât posibil fără operațiuni de mentenanță care ar putea perturba desfășurarea activității aviatice.

Cum este proiectat un heliport?

Un heliport trebuie să conțină cel puțin o zonă TLOF (Touchdown and lift-off area) centrată în zona FATO (Final Approach and Take-off Area), o zonă de siguranță periferică și două sau chiar mai multe căi de apropiere și plecare.

Ca dimensionare, doar dacă vorbim despre TLOF și FATO ne putem face o idee despre cât de riguroasă este proiectarea și construirea unui heliport.

Zona TLOF trebuie să fie cel puțin la fel de lungă și de lată precum diametrul rotorului celui mai mare elicopter ce va folosi heliportul. Iar zona FATO trebuie să fie de cel puțin 1,5 ori lungimea totală a elicopterului.

Odată delimitate zonele de acces pe heliport, iluminarea vine să completeze constructia acestuia și este etapa de maximă importanță pentru că oferă vizibilitatea operațiunilor ce se desfășoară pe heliport, respectiv este responsabilă de siguranța desfășurării acestora.

Un aspect important în iluminarea unui heliport este asigurarea acestei funcționalitați indiferent de condițiile de mediu, indiferent de temperatură, anotimp, fenomene climatologice. Lucru ce presupune utilizarea unor componente fiabile, testate deja în condiții dificile de mediu.

În final, orice produs ori sistem de iluminare pentru heliporturi trebuie să asigure beneficiarului direct cel puțin următoarele avantaje:

  • Vizibilitate maximă
  • Instalare facilă
  • Exploatare durabilă
  • Consum redus de energie
  • Costuri reduse de mentenanță

În afară de heliporturi care sunt practic asemenea unor aeroporturi de dimensiuni mai mici, există și soluția amplasării de helipad-uri, acestea fiind practic platforme de aterizare concepute pentru elicoptere, amplasate pe acoperișurile clădirilor înalte, chiar ale zgârie-norilor, pe acoperișul sau în fața clinicilor și a spitalelor etc. În general, heliporturile sunt suprafețe circulare mari, marcate cu o literă mare „H” pentru a semnaliza scopul lor.

Helipad-urile sunt de obicei construite din oțel sau beton înorporat în pământ. Cu toate acestea, în anumite situații, acestea pot fi construite din materiale care să se poată adapta cu succes unor suprafețe instabile. Helipad-urile de pe platformele off-shore de petrol și gaze, de exemplu, sunt adesea construite din aluminiu.

Fiecare heliport sau helipad este unic până la urmă, în funcție de amplasarea sa, însă cerințele pe care trebuie să le îndeplinească sunt general valabile pentru orice astfel de dezvoltare iar iluminarea se face cu ajutorul unor lumini și sisteme specifice, folosite și recunoscute pe plan internațional în domeniul aviației sub denumiri precum:

  • Elevated Lights
  • Flat Lights
  • Floodlight
  • Guidance Lights
  • Inset Lights
  • Taxiway lights

De asemenea, se are în vedere și iluminarea obstacolelor. Astfel, sunt amplasate lumini de obstrucție pentru a marca obstacolele aflate în vecinătate – clădirile înalte, poduri, turnuri etc.

Direcția vântului este semnalizată cu ajutorul unui indicator specific.

Luminile de pe un heliport pot fi controlate și alimentate cu ajutorul unui Controller.

Iluminarea este, așadar, o etapă complexă, ce trebuie realizată doar cu ajutorul specialiștilor.

Companiile care produc și livrează sisteme de iluminare pentru domeniul aviației sunt în măsură a oferi soluțiile adecvate de semnalizare luminoasă pentru heliporturi.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#heliport, #constructie heliport , #stiri afaceri