Talibanii vor să îl ducă pe prințul Harry în fața justiției: „A ucis 25 de martiri afgani. Cerem să fie pedepsit cât mai curând posibil”

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 09:33
2716 citiri
Talibanii vor să îl ducă pe prințul Harry în fața justiției: „A ucis 25 de martiri afgani. Cerem să fie pedepsit cât mai curând posibil”
Prințul Harry s-a lăudat că a omorât 25 de talibani în Afganistan FOTO Arhivă

Talibanii din provincia Helmand, situată în sud-vestul Afganistanului, vor să-l aducă pe Prinţul Harry în faţa justiţiei din cauza unui fragment din cartea sa de memorii "Spare/ Rezervă" în care explică că a fi ucis 25 de talibani pe când era într-o misiune, scrie BFM TV.

Prinţul Harry a spus că a fost ca şi cum ai elimina „piesele de şah”.

„Nu numai că cerem ca el să fie adus în faţa justiţiei de către o instanţă internaţională, dar cerem şi de la comunitatea internaţională să-l pedepsească cât mai curând posibil”, a declarat Hameedullah Hameedi, o personalitate locală, pentru Sky News.

„Cu siguranţă va avea un impact asupra relaţiei dintre Regatul Unit şi Afganistan, pentru că oamenii ştiu că un ofiţer britanic din familia regală - prinţul Harry - a ucis 25 de martiri afgani şi a comis aceste crime”, a mai spus acesta.

„Dacă Harry se consideră un membru al lumii civilizate, este ruşinos din partea lui să spună că a ucis 25 de oameni”, a adăugat el. „Şi e şi mai ruşinos să-l auzi vorbind despre asta cu mândrie, ca un analfabet dintr-o ţară săracă, fără cunoştinţe şi fără educaţie”.

Samiullah Sayed, o altă personalitate din provincia Helmand, a adăugat: „Pe lângă Harry, toţi oamenii care au invadat Afganistanul au comis crime similare. Ca naţiune independentă, nu vom uita niciodată brutalitatea, sălbăticia şi cruzimea pe care le-au avut împotriva naţiunii noastre şi a poporului nostru".

Vineri, un înalt oficial taliban l-a atacat pe prinţul Harry. „Domnule Harry, cei pe care i-aţi ucis nu erau piese de şah, erau fiinţe umane” care aveau familii, a spus Anas Haqqani, acuzându-l pe prinţ de „crime de război”.

„Dar adevărul este ceea ce spui: oamenii noştri nevinovaţi au fost ca piesele de şah pentru soldaţii tăi şi pentru liderii tăi militari şi politici”, a adăugat el. „Dar, în ciuda tuturor, ai pierdut la acest „joc””.

Harry a servit 10 ani în armata britanică, încheind o carieră de căpitan. A fost trimis în Afganistan de două ori, mai întâi în 2007 şi 2008, timp în care a fost responsabil de coordonarea atacurilor aeriene, apoi din nou în 2012 şi 2013 ca pilot de elicopter de combat.

Camerele montate în partea frontală a elicopterului au permis înregistrarea misiunilor şi, de asemenea, determinarea cu exactitate a numărului de persoane ucise de acesta.

Harry şi-a justificat acţiunile prin atacurile din 11 septembrie din Statele Unite, crezând că duşmanii cu care se lupta în Afganistan sunt cei care au comis o crimă împotriva umanităţii. De atunci, prinţul şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea pentru siguranţa lui.

„Harry nu mai este în armată, dar aceste lucruri sunt încă sensibile, iar pentru cel care caută securitate şi discreţie, tocmai s-a expus în faţa jihadiştilor”, a estimat, la rândul său, maiorul Chip Chapman, intervievat de mass-media britanice.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Harry, #Afganistan, #talibani, #Justitie , #stiri printul Harry