Scandal uriaș după demolarea fără autorizație a Hanului Trei Sarmale, un simbol al Iașiului. Sesizări la Parchet și Poliție

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 17:29
6930 citiri
Scandal uriaș după demolarea fără autorizație a Hanului Trei Sarmale, un simbol al Iașiului. Sesizări la Parchet și Poliție
Hanul Trei Sarmale, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Iașiului, a fost demolat abuziv FOTO / Ziarul de Iași

UPDATE 18:35 Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Petru Cojocaru, a anunţat miercuri, 20 aprilie, că a solicitat instituţiilor deconcentrate să demareze ample verificări în cazul demolării Hanului Trei Sarmale. În acest caz, și Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, a sesizat Poliţia şi Parchetul.

”Având în vedere informaţiile din spaţiul public cu privire la demolarea Hanului Trei Sarmale, am dispus realizarea unor verificări ample de către mai multe instituţii deconcentrate. Am discutat deja cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean în Construcţii Iaşi, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi şi ai Gărzii de Mediu Iaşi. Instituţiile deconcentrate vor verifica şi vor stabili dacă au fost respectate toate prevederile legale, precum şi dacă se impune luarea unor măsuri în privinţa lucrărilor de la Hanul Trei Sarmale. Haosul din zona de urbanism din municipiul Iaşi trebuie să înceteze”, a declarat prefectul judeţului Iaşi.

Reacţia vine după ce, marţi seara, Hanul Trei Sarmale, un imobil abandonat şi aflat în stare de degradare, a fost demolat. Proprietarul, Fio Group Company SRL a afişat în zonă un banner prin intermediul căruia anunţă că este un şantier în lucru şi că până la data de 12 decembrie 2023 vor fi efectuate ”reparaţii capitale, refuncţionalizare, extindere Han Trei Sarmale, amenajare parcare, sistematizare, împrejmuire teren”.

Știrea inițială

Alexandru Muraru, liderul PNL Iaşi, a anunțat miercuri, 20 aprilie, că a sesizat Poliţia şi Parchetul după demolarea Hanului Trei Sarmale.

”Am sesizat oficial Poliţia si Parchetul pentru demolarea ilegală şi barbară a imobilului simbol a istoriei Iaşului - Hanul Trei Sarmale. Ca ieşean şi ca fost director al Institutului Naţional al Patrimoniului, am primit cu indignare vestea demolării Hanului Trei Sarmale, clădire cu puternică încărcătură simbolistică pentru istoria culturală a Iaşului. Chiar dacă această construcţie nu a fost clasificată în categoria monumentelor istorice, aceasta a fost mereu parte a tezaurului arhitectural şi contribuit la identitatea patrimonială a Iaşului”, se arată într-un comunicat transmis de liderul PNL Iaşi.

El consideră că ”intrarea abuzivă şi neautorizată cu buldozerul peste unul din cele mai emblematice repere istorice ale Iaşului trebuie supusă rigorilor legii” şi cere autorităţilor să elucideze cât mai repede circumstanţele în care s-a produs ”actul de distrugere iremediabilă” a Hanului Trei Sarmale.

”Luând în considerare faptul că proprietarul nu avea autorizaţie de demolare, iar prin actele emise de autorităţile locale acesta era răspunzător pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii capitale, reabilitare, extindere şi refuncţionalizare, se întrunesc elemente de suspiciune pentru încălcarea legii”, susţine deputatul liberal Alexandru Muraru.

Totodată, Muraru consideră că Primăria Municipiului Iaşi trebuie să facă ordine în cadrul Departamentului de Urbanism, astfel încât acest serviciu să iasă din pasivitate şi să pună de urgenţă toate documentele de interes la dispoziţia publicului şi a organelor de anchetă pentru a face claritate în acest caz.

Tot miercuri, prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut instituţiilor deconcentrate din Iaşi să verifice legalitatea demolării Hanului Trei Sarmale din municipiu, el precizând că haosul din zona de urbanism a Iaşiului trebuie să înceteze.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a afirmat că Hanul Trei Sarmale nu era o colibă, ci o construcţe emblematică pentru Iaşi şi că această clădire nu trebuia demolată. Edilul a confirmat că demolarea a fost făcută fără autorizație.

Potrivit polițiștilor, buldoexcavatorul era manevrat chiar de administratorul firmei care are în proprietate bunul.

Hanul Trei Sarmale, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Iașiului, a fost demolat marți.

Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
Artistul care făcea senzație a ajuns să cerșească, la 86 de ani: ”Nu mai am niciun dinte în gură”
Artistul care făcea senzație a ajuns să cerșească, la 86 de ani: ”Nu mai am niciun dinte în gură”
Paul Gherman este unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de petrecere, care pe vremuri făcea senzație în Iași, dar și în alte orașe importante ale țării. Era recunoscut drept unul...
#hanul trei sarmale, #han demolat, #Iasi, #plangere parchet, #PNL Iasi, #mihai chirica , #stiri juridice